Afbeelding

De motor van het middenveld van Den Hoorn is terug en gelooft in het kampioenschap

sport

Editie: Week 48, Jaargang 20 |

Michael Righarts heeft het ontzettend naar zijn zin bij Den Hoorn en is altijd goed om een bal vast te houden. (foto: Roel van Dorsten)

DEN HOORN - De mannen van SV Den Hoorn maken goede kans om Herbstmeister te worden in de Derde Klasse. Met nog twee wedstrijden te gaan tot de winterstop hebben ze een voorsprong van vijf punten op Foreholte, dat de tweede plaats bekleedt.

Een belangrijke schakel op het middenveld in de ploeg van trainer Harry Biemans is Michael Righarts. De routinier keerde na een seizoen in het vijfde elftal van Vitesse Delft terug bij de club waar hij de twee seizoenen ervoor ook speelde. “Die terugkeer lijkt misschien verrassend, maar voor mij stond hij al snel vast”, vertelt de 36-jarige schilder. “Al na twee maanden in het vijfde van Vitesse Delft miste ik het selectievoetbal. We hadden een leuk elftal, maar ik wilde gewoon op niveau spelen en lekker trainen. Daarom heb ik, toen we al in maart kampioen waren geworden het seizoen afgemaakt in het tweede elftal.”

‘IK DENK DAT DE TRAINER AAN EEN HOGER NIVEAU TOE IS’

Na die periode waarin Righarts aan zijn scherpte werkte, sloot hij zich -bijna vanzelfsprekend- weer aan bij Den Hoorn. “Omdat ik het daar gewoon twee seizoenen ontzettend naar mijn zin heb gehad.” Moeite met aanpassen had Righarts uiteraard niet. “Dat wist ik van tevoren natuurlijk al. Er was ook bijna niets veranderd. De spelersgroep was bijna dezelfde als toen ik wegging en ook de trainer zat er nog.” Dat zal volgend seizoen wel anders zijn, want trainer Harry Biemans gaf onlangs te kennen na drie jaar bij Den Hoorn toe te zijn aan een nieuwe uitdaging. “Ik vind het jammer dat hij weggaat, want ik vind hem een heel goede trainer, maar ik begrijp het van zijn kant wel. Hij zit hier al drie jaar en ik kan me voorstellen dat hij ook wel behoefte heeft aan iets nieuws. Dat heeft niets met de club te maken, want hij heeft het bij Den Hoorn echt wel leuk. Ik denk dat hij aan een hoger niveau toe is en dat hij het daar ook nog weleens goed kan doen.”

Of Righarts Den Hoorn net als zijn trainer na het huidige seizoen verlaat weet de middenvelder nog niet. “Voorlopig vind ik het nog hartstikke leuk om op dit niveau te voetballen. Als ik op maandagmorgen opsta ben ik wel wat stijfjes, maar dat is ook gauw weer over. Ik ben eigenlijk nooit geblesseerd, heb dit seizoen aan alle trainingen meegedaan en heb op een wissel tien minuten voor tijd na het hele seizoen gespeeld. Voorlopig zie ik nog geen reden om te stoppen, maar als er een nieuwe trainer komt die wil verjongen, kan het zomaar zijn dat ik uit de selectie gehaald word. Daarom kijk ik vanaf nu per seizoen of het me aanspreekt en als dat niet het geval meer is, stop ik ermee. Wat wel al duidelijk is, is dat ik na Den Hoorn niet nog naar een andere club ga.”

‘IK DENK DAT IK DOOR MIJN COACHING WEL VAN WAARDE BEN VOOR HET ELFTAL’

Voorlopig is Righarts als animator van de ploeg op het middenveld nog steeds van grote waarde, zeker gezien het feit dat een andere ervaren kracht, Stefan Berkhout, dit seizoen nog steeds met een blessure uit het vorige seizoen kwakkelt. “Ik denk dat ik door mijn manier van coachen inderdaad wel van waarde ben voor het elftal. Vorig seizoen ging ik weleens kijken en dan merkte ik dat er nauwelijks gecoacht werd. Ik doe dat wel en probeer op die manier het elftal goed neer te zetten. Daarnaast houd ik de ballen goed vast en kop ik regelmatig ballen door. Ik ben nooit echt een wereldvoetballer geweest, maar kan van alles wel een beetje. Daarbij moet ik het ook vooral van mijn mentaliteit hebben. Ik heb door de jaren heen tegen genoeg jongens gespeeld waarin veel meer potentie zat, maar die de mentaliteit niet hadden. Dat ik dacht van ‘als jij mijn instelling had gehad, zou jij nu niet hier spelen’. Zonde vind ik dat.”

Righarts mag zichzelf dan geen wereldvoetballer vinden; bij Den Hoorn is hij van grote waarde. Met effect, want de Midden-Delflanders doen volop mee voor de prijzen. “Nu wordt het tijd om eindelijk eens te promoveren, want de club hikt er al jaren tegenaan. De afgelopen twee jaar deden we tot het laatste moment mee, maar werd het hem steeds niet.”

Mocht het dit jaar wel lukken om de Derde Klasse te ontstijgen, dan zou dat een knappe prestatie zijn. “We zitten in een poule met stuggere tegenstanders dan we van de afgelopen seizoenen gewend zijn. Vorig jaar had je een aantal tegenstanders die goed meededen en een aantal heel zwakke ploegen. Nu ligt alles dichter bij elkaar. Monsterscores hebben we dan ook niet meer.”

Toch denkt Righarts nog voor de winterstop een goede stap te kunnen zetten richting het kampioenschap. “We spelen nog twee wedstrijden, waarvan één tegen de nummer twee van de ranglijst. Als we die weten te winnen kunnen we afstand nemen om voor het kampioenschap te kunnen gaan. Het is nu toch weleens tijd om te promoveren.” (AdW)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12