Afbeelding

Twaalf coaches storten zich op 450 multiprobleemgezinnen

Algemeen

Editie: Week 38, Jaargang 22 |

Wethouders Raimond de Prez en Stephan Brandligt (centraal) poseren met het nieuwe Delftse Sociale Team. (foto: Margreet van Hemmen)

DELFT – De wondere wereld van de zorg verandert en Delft verandert mee. Afgelopen maandag maakten hulp- en zorginstanties kennis met het gloednieuwe Delftse sociale team: een groep zorgprofessionals die zich storten op Delftse gezinnen met complexe problemen.
 

Delft telt zo’n 450 gezinnen die met meerdere hulpverleners te maken hebben. Vader is bijvoorbeeld werkeloos, moeder chronisch ziek en kinderen presteren ondermaats op school. Zulke ‘multiprobleemgezinnen’ kregen altijd meerdere instanties en hulpverleners over de vloer, die niet zelden langs elkaar heen werkten. Dat moet vanaf nu verleden tijd zijn. Een multiprobleemgezin krijgt voortaan met één van de twaalf zorgprofessionals van het sociale team te maken. De coach maakt voor en met het gezin een plan en zorgt dat ze de juiste ondersteuning krijgen. “We zijn blij met deze nieuwe aanpak”, zegt wethouder Raimond de Prez. “We waren lang bezig met de voorbereidingen. Het bleek ingewikkelder dan verwacht, maar het is goed zoiets zorgvuldig voor te bereiden. We moeten er jaren mee vooruit.” De wethouder verwacht dat bij deze nieuwe aanpak minder achter de feiten wordt aangelopen en minder tijd verloren gaat aan het organiseren van zorg. “Zodat alles beter verloopt, waardoor betere hulp wordt verleend, er minder drukte en meer snelheid is. We lopen hiermee vooruit op de decentralisatie van de zorg. We kijken met het sociaal team nu al hoe zorg de zorg van morgen beter kan dan die van vandaag.”


-Twaalf coaches storten zich straks op 450 multiprobleemgezinnen. Iedere coach heeft dan ruim 37 gezinnen onder z’n hoede. Is dat niet wat veel?
De Prez: “We hebben het uitgerekend en dit aantal lijkt verantwoord. Zo niet, dan moet we bij plussen. Als je een specialist bent in een ziekenhuis dan behandel je tachtig patiënten per dag. Als je goed geschoold bent en je weet wat je doet, dan kan dat prima. Coachen wil ook niet zeggen dat je de hele dag bij ze op schoot zit. We willen het zo organiseren dat gezinnen zoveel mogelijk zelf doen. Iedereen wil, al vanaf dat je kind bent, zoveel mogelijk zelfstandig zijn. Het effect van de hulpverlening zoals die tot voor kort werd toegepast was dat het initiatief werd weggenomen bij mensen. Daarom vragen we voortaan: Schrijf in een plan hoe jij denkt dat jouw problemen het beste aangepakt kunnen worden. Dan is het hun plan en dat levert een bijdrage aan een oplossing van het probleem.”


-Gaat het er voor multiprobleemgezinnen beter op worden?
“Ja, we gaan er op vooruit. We zijn al jaren bezig met het voorbereiden van de sociale teams. Het model werkt.”

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12