Wethouder en buurtbewoners praten over sluiting van de bieb, vergrijzing, Breed Welzijn Delft en weer over de bieb

Algemeen

De buurtbewoners hebben zich voorbereid en hebben hun aantekeningen in de aanslag.

DELFT – De Gemeente Delft móet bezuinigen en daarom móeten een aantal buurthuizen sluiten. Wethouder Raimond de Prez gaat bij alle Delftse buurthuizen op de koffie om met buurtbewoners te spreken over welzijn.

Afgelopen maandag was de wethouder, vergezeld door een voorlichter en twee ambtenaren, in Wijkcentrum De Hofstee in Tanthof. Omringd door elf voornamelijk grijze buurtbewoners begon hij het gesprek met een even duidelijke als vervelende boodschap: “De Gemeente moet 34 miljoen euro bezuinigen. Dat is een enorm bedrag. We hebben met het College afgesproken om overal op te bezuinigen, niets uitgezonderd.” 

Ook de buurthuizen dus niet. Een aantal daarvan moet de deuren straks sluiten. 
Welke dat zijn, moet in september bekend worden. De Prez: “We hebben nu zeventien wijkaccommodaties. Dat zijn er heel veel. We hebben een onderzoekje in andere steden gedaan. Daaruit blijkt dat in daar gemiddeld één wijkgebouw per 10.000 inwoners is. Zeventien wijkaccommodaties hier is te veel.” Voor het buurthuis in Tanthof, zo voegde De Prez er nog aan toe, is overigens wel een speciale situatie ontstaan. Vanwege het sluiten van DOK Tanthof is namelijk besloten dat DOK en Breed Welzijn Delft met elkaar in gesprek gaan om te kijken of een aantal activiteiten van de bieb na de sluiting kunnen worden overgeheveld naar het nabijgelegen Wijkcentrum De Hofstee. Dan blijkt meteen dat de sluiting van DOK Tanthof hier gevoelig ligt. De aanwezigen spreken hardop hun afkeuring uit over de beslissing om DOK Tanthof te sluiten. Ze voelen zich bovendien niet gehoord, want hen is nooit gevraagd of ze hiermee kunnen leven. “Het besluit om de bibliotheek te sluiten is gevallen. Eerst bij DOK, later in de Gemeenteraad. De bieb is dicht en blijft dicht, om het flauw te zeggen”, verweert De Prez zich. Hij belooft de bewoners terug te komen op de afloop van de gesprekken tussen Breed Welzijn Delft en DOK. Buurtbewoner en wijkkrant-redacteur Henk Klootwijk, die vorige week in deze krant zijn mening al niet bepaald onder stoelen of banken stak, doet dat ook vandaag niet. “Er is nu zonder overleg met bewoners gezegd: Een aantal activiteiten van de bieb gaan naar de Hofstee. Daar moet een gesprek met bewoners over komen”, vindt hij. Want: “Worden de Tanthofbewoners gehoord? Bewonersorganisaties die erbij betrokken zouden moeten zijn weten van niets. Straks is het weer slikken of stikken.” Margo van den Broek, die vandaag namens Ouderenproof Tanthof aanwezig is, kan de beweringen van Henk Klootwijk bevestigen. “Ons van Ouderenproof is niet gevraagd om mee te denken over alternatieven. We vragen daarom aan de Gemeente: Wat willen jullie nog van en met ons? Ik heb het idee dat iets in een vroeg stadium al afgesloten wordt. Ik zou juist willen dat alle inwoners van Tanthof meepraten.” De ambtenaar naast De Prez reageert dat Breed Welzijn Delft juist nadrukkelijk de opdracht heeft om met buurtbewoners te praten. Een buurtbewoner geeft aan weinig te merken van de activiteiten van Breed Welzijn Delft. Hij vraagt daarom wat ze in Tanthof precies hebben te besteden. “We zien daar in de wijk onvoldoende van terug”, zegt hij. De Prez vindt het ‘een goede vraag’. “Ik heb daar ook geen antwoord op paraat.” Hij praat verder over de gewijzigde koers voor Breed Welzijn Delft. “We willen hier geen welzijnswerker die wacht tot de mensen binnenkomen. Ze moeten meer naar buiten en contact zoeken met bewoners. Breed Welzijn Delft had eerst nog de opdracht: Ga in de wijkaccommodaties zitten en ga activiteiten organiseren. 
Dus het klopt dat ze daar zitten.” Het gesprek gaat verder over het conflict dat Breed Welzijn Delft en een aantal voormalige buurthuisvrijwilligers de afgelopen jaren hadden. De Prez neemt de tijd om uit te leggen hoe dit zo kwam. “Waar er twee vechten hebben er twee schuld. Maar het zou raar zijn als we vervolgens zeggen: We gaan door op de ingeslagen weg.” Klootwijk heeft nog altijd geen vrede met de sluiting van DOK Tanthof. Integendeel. “Moeten wij wachten tot die twee instanties een keer uitgepraat zijn? Ik weet nu al dat Breed Welzijn Delft zegt dat hier geen ruimte is.” Onzin, weet Klootwijk. “Er is ruimte genoeg. Hier boven is een zaal, die wordt nooit gebruikt.” Tineke Kistemaker, die jarenlang Hoofd van DOK Tanthof was, heeft nog wel een kritische kanttekening bij dit plan. “Als je alleen een kast met boeken neerzet, dan maakt dat zo’n ruimte nog niet tot een bibliotheek”. 

Een vrouw in een scootmobiel begint kort daarna over de bezuinigingen op de RegioTaxi. Hoewel dit weinig met buurthuizenbeleid van doen heeft, neemt De Prez de tijd haar vragen hierover te beantwoorden. Daarna praat het gezelschap verder over welzijn. Over de wijkcoördinator, waarvan het onder bewoners niet bij iedereen duidelijk is wie dat is. Over de vergrijzing in Tanthof, waar oplossingen voor moeten komen. Over de communicatie richting bewoners, die altijd beter kan. Margo van den Broek wil nog een positieve wending aan het gesprek geven. “Wat ik nog te veel mis is dat er wordt geroepen: Laten we er met z’n allen wat leuks van maken.” De Prez is, zegt hij, blij met zo’n enthousiaste Ouderenproof-groep. Hij vraagt haar om drie tips voor de toekomst. Die heeft Van den Broek wel. “Kijk goed naar de kansen, maak leuke plekken in de wijk waar je elkaar op een laagdrempelige manier kunt ontmoeten en zoek stadsbreed naar samenwerkingen.” Een buurtbewoner naast haar heeft, nu de ambtenaar toch aan het schrijven is, ook wel een tip. “Vertel de mensen wat je doet en waarom. Als je dát doet, krijg je betrokken mensen. Als dat je dat ook op wilt schrijven, met hoofdletters!?” De ambtenaar knikt instemmend. 
“Geweldig!”, reageert hij. De Gemeente zou soms een voorbeeld aan Albert Heijn moeten nemen, vindt George Ginter van Ouderenproof Tanthof. “Die laten het ook iedereen weten als de sinaasappels in de aanbieding zijn.” 

Het gesprek is bijna afgelopen, maar niet voordat DOK Tanthof nog even de revue heeft gepasseerd. De opmerking van De Prez dat er hier vlakbij een fietspad is dat uitkomt bij DOK Voorhof, gaat er bij Tineke Kistemaker van DOK niet in. “Vanuit de scholen in Tanthof kwamen de leerlingen hier klassikaal boeken lenen. Met leerlingen uit de groepen 1, 2 en 3 kun je niet naar DOK Voorhof lopen. Zij vallen straks tussen wal en schip.” Gesprekleider Nico Jouwe sluit af. Hij vond het 'een goed en prettig gesprek'.

Goed bevallen
Dat vindt de wethouder ook. “Het is me goed bevallen”, vertelt hij na afloop. Ook vorige week, bij zijn bezoek in Buitenhof, verliep het gesprek met buurtbewoners prima, blikt hij terug. “De gesprekken verlopen in een goede sfeer. Ze snappen dat we prioriteiten moeten stellen.” De Prez bezoekt de komende twee weken nog vijf andere buurthuizen. “In Voorhof verwacht ik wel het meeste vuurwerk. En misschien in de Wippolder, daar is het ook onrustig geweest rond de sluiting van De Wipmolen. Ik hoor echter óók dat de verhuizing van de activiteiten daar goed verloopt.” 

De Prez vond het leuk om het verhaal van buurtbewoners te horen. “Daar krijg ik zelf energie van.” Hij ziet er dan ook niet tegenop om ook in de andere buurthuizen met de buurtbewoners in gesprek te gaan. “En het is toch geen geringe boodschap. De gesprekken vallen me tot nu toe eigenlijk mee. Veel mensen zeggen: Als ons buurthuis dan tóch moet sluiten, hou dan rekening met dit en dat. Ik denk dat ze het waarderen dat je met ze komt praten.” (JN)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12