Afbeelding

Taalhuis wil een einde maken aan taalproblemen in Midden-Delfland

Algemeen

Editie: Week 15, Jaargang 23 |

De vrijwilligers van het Taalhuis volgden afgelopen weken een cursus om tot taalvrijwilliger te worden opgeleid. Vorige week woensdag kregen zij hun diploma – en een bos bloemen. Links vooraan Marja van der Helm.

DEN HOORN – Inwoners van Midden-Delfland die moeite hebben met lezen of schrijven, kunnen sinds begin februari met hun vragen terecht bij het Taalhuis in de bieb van Den Hoorn. Een mooi initiatief, maar het zou nóg mooier zijn als meer dorpsbewoners hulp durven vragen, vinden de vrijwilligers.


Van de anderhalf miljoen laaggeletterden in Nederland wonen er naar schatting 2000 in Midden-Delfland. Om hen te helpen met iets belangrijks als taal, is het Taalhuis opgericht. Tot nu toe stapten 22 ‘taalvragers’ de bibliotheek van Den Hoorn binnen om de ‘taalvrijwilligers’ om hulp te vragen. “Dat mogen er meer worden”, vindt Mary de Groot, één van die taalvrijwilligers. Veel dorpsbewoners schromen echter om hulp te vragen, weet de Schipluidense Marja van der Helm van de Stichting Lezen & Schrijven. “Maar er is niets mooiers dan één op één en gratis en voor niets je vragen beantwoord te krijgen”, geeft ze aan. Dat kan bij het Taalhuis.


Tot nu meldden vooral allochtone Midden-Delflanders zich. “Terwijl er ook genoeg Nederlanders zijn die moeite met taal hebben.” Zij moeten beslist eens het Taalhuis binnenwandelen, vinden De Groot en Van der Helm. “Laaggeletterdheid is een oplosbaar probleem”, zegt Van der Helm. Vaak is het ergens in iemands jeugd misgegaan, als het onderwijssysteem niet naar behoren functioneerde of iemand door omstandigheden veel heeft verzuimd. “In mijn tijd was het zo dat op school tegen lastige kinderen werd gezegd: Ga jij de planten maar water geven”, vertelt De Groot. Vervolgens bleef de taalvaardigheid onderontwikkeld. Maar beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald, vinden de vrijwilligers van het Taalhuis. Ze zagen al meerdere dorpsgenoten, die eerst dachten dat ze dom waren, met sprongen vooruitgaan toen hen één en ander werd uitgelegd over de Nederlandse taal. “Maar eerst moet de gêne weg”, benadrukt Van der Helm. “Iedereen die denkt dat ‘ie de taal niet goed beheerst kan hier binnenstappen. Of je nu beter wilt leren formuleren, beter wilt kunnen lezen of moeite hebt met het invullen van formulieren.”

Win-win-situatie
Wie om hulp vraagt, krijgt vervolgens één op één begeleiding of in een klein groepje. “Het is een win-win-situatie”, vindt Marja van der Helm. “De taalvrijwilliger krijgt een goed gevoel, omdat hij of zij iets goeds doet voor de samenleving. Daarnaast krijgt diegene een kijkje in de keuken van de allochtone medeburger, dat is prachtig. De taalvrager krijgt gratis hulp.” Tot op heden heeft het mes al 22 keer aan twee kanten gesneden. “In die zin is dit project nu al geslaagd. Het allermooiste vind ik, persoonlijk, dat ik me in kan zetten voor een oplosbaar probleem. Er zijn zoveel problemen op de wereld waar ik niets aan kan doen. Het is fijn dat taalproblemen wèl kunnen worden opgelost, want iedereen kan leren lezen en schrijven.”


Taalhuis Midden-Delfland is een samenwerking tussen de Stichting Lezen & Schrijven, ROC Mondriaan, Stichting Welzijn Midden-Delfland en de bibliotheken van Midden-Delfland en Maassluis. Drie keer per week is er spreekuur in de bibliotheek van Den Hoorn: Maandag van 13.00 uur tot 15.00 uur, donderdag van 19.00 uur tot 21.00 uur en op vrijdag van 13.00 uur tot 15.00 uur. Zie voor meer informatie de website www.deblbiotheekmm.nl/taalhuis.


Ook in Delft begint binnenkort een Taalhuis. De officiële opening is op 28 april. Het Taalhuis Delft komt in DOK Voorhof aan de Duke Ellingtonstraat 203 en is vanaf 30 april open voor taalvragers en taalvrijwilligers.

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12