Afbeelding

Kristalweg te krap bemeten voor buslijn 81

Algemeen

Editie: Week 3, Jaargang 23 |

De reconstructie van de Kristalweg is inmiddels gestart.

DELFT – De reconstructie van de Kristalweg in de wijk Voordijkshoorn is nog maar nauwelijks afgerond. Toch kan de gemeente Delft hier opnieuw aan de slag, want door een te smal aangelegde weg kunnen de bussen van lijn 81 momenteel niet meer via de Kristalweg en de Hof van Zilverlicht rijden.

“Een zeer treurige situatie.” Zo omschrijft bewoner Peter van Tijn het resultaat van de reconstructie van de Kristalweg, die Voordijkshoorn verbindt met de nieuwe wijk Harnaschpolder 2. Na veel vijven en zessen om tot een verkeersveilige weg te komen voor alle verkeersdeelnemers, heeft dat eind vorig jaar onder meer geleid tot een versmalling van de rijstroken voor het gemotoriseerde verkeer. De ontwerpers hebben met dit ontwerp voor ogen gehad, dat de auto’s ter plaatse minder hard gaan rijden. “Maar ze hebben een kostbare fout gemaakt”, stelt Van Tijn. “De aansluiting van de Kristalweg met de Van Foreestweg blijkt nu te smal voor de bussen van lijn 81 van Veolia. Buslijn 81 reed normaal gesproken een stuk over de Kristalweg en nam ter hoogte van de Hof van Zilverlicht de bocht om door deze straat en de aangrenzende Parkzoom te rijden. Deze wijk kent veel oudere bewoners, die afhankelijk zijn van deze bus om naar de stad te kunnen. Die moeten momenteel helemaal naar de Teding van Berkhoutlaan of de Van Foreestlaan lopen om op te kunnen stappen.”
Van Tijn en andere bewoners van de wijk zijn verbolgen over de, in hun ogen, onzorgvuldig gereconstrueerde weg. “De ambtenaren die dit plan op papier hebben gezet, zijn geheel voorbij gegaan aan de aanwezigheid zijn van buslijn 81”, reageert een bewoner van de Parkzoom. “Men mag toch wel verwachten, dat de gemeente in overleg is getreden met vervoerder Veolia over hoe de aansluitingen zouden moeten worden gemaakt, zodat de bussen gewoon konden rijden. Nu zal er opnieuw gesloopt moeten worden om het euvel te verhelpen. Eindresultaat: maanden geen bus, ergernis, extra kosten – en dit terwijl Delft heel erg op de uitgaven moet letten.”

Indraai te krap
Navraag bij de gemeente Delft levert dit antwoord op: “Het klopt dat de weg moet worden aangepast. De indraai vanuit de Van Foreestweg naar de Kristalweg is te krap voor bussen. We gaan de middenberm iets smaller maken om de bocht wat ruimer te kunnen maken.” De persvoorlichter meldt dat de reconstructie op korte termijn uitgevoerd gaat worden: “Zodra de aanpassing gereed is kan de bus over de beoogde route gaan rijden.” Bus 81 kan de draai tussen de Hof van Zilverlicht en Kristalweg volgens de gemeente Delft wel maken, maar: “Dat zal nog worden verbeterd zodra de nieuwe lichtmasten worden geplaatst. Er staan hier nu nog tijdelijke lichtmasten. De nieuwe komen op een andere plek waardoor bussen de bocht nog beter kunnen nemen.” Op de vraag of eventueel nog overwogen is om kleinere bussen in te gaan zetten op deze buslijn, antwoordt de gemeente ontkennend.
Vervoerder Veolia verwacht medio volgende maand weer de oude route over de Kristalweg te kunnen rijden: “Volgens planning moeten de werkzaamheden rond 15 februari klaar zijn. Op dat moment gaat ook de nieuwe dienstregeling in.”

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12