Dode bever gevonden in Midden-Delfland

Algemeen

Editie: Week 26, Jaargang 22 |

MIDDEN-DELFLAND - De bever was na twee eeuwen afwezigheid even terug in Midden-Delfland. Was, want het gaat om een exemplaar dat dood is aangetroffen in de berm van snelweg A20 bij Maasland.

Boswachter Gerard van Winden van Natuurmonumenten vindt het ‘waanzinnig’ dat een bever de weg naar Midden-Delfland heeft gevonden, maar is niet verbaasd. Hij vermoedt dat dit vrouwtje uit de Biesbosch of het eiland Tiengemeten via de Nieuwe Waterweg op verkenning is gegaan. Het zuidelijke deel van Midden-Delfland is het eerste open groene gebied dat ze op haar weg tegen kwam. Een bever is een goede zwemmer, maar gaat aan land om te eten. Daarbij is het waarschijnlijk fout gegaan. “Als er één bever deze tocht weet te maken, dan zullen mogelijk ook anderen dit gebied weten te vinden”, is boswachter Van Winden positief. “Hopelijk vinden we binnenkort nieuwe sporen.”
De bever is bijna twee eeuwen weggeweest uit ons land. De jacht op hun vlees en pels was zo fanatiek dat het dier uitstierf. In 1819 is de laatste bever in Zuid-Holland geschoten en in 1826 was de bever in heel Nederland uitgestorven. In 1988 zijn in de Biesbosch bevers uitgezet. Dat blijkt een succes, de bever is sindsdien bezig met een opmars in ons land. Op meer locaties, zelfs ver van de Biesbosch, worden de dieren nu waargenomen.

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12