Afbeelding

Zorgen in Schipluiden over bodemdaling door A4-grondwater en nieuwe gaswinning

Algemeen

Editie: Week 9, Jaargang 23 |

Zal een dergelijk beeld straks ook in Maasland te zien zijn?

MIDDEN-DELFLAND - Politieke partijen in Midden-Delfland zijn bezorgd over het grotere gevaar van bodemdaling, nu er behalve de A4-waterproblemen in Schipluiden ook nieuwe plannen zijn tot gaswinning in Maasland, een ander deel van de gemeente.

Dat bleek in de raadsvergadering van deze week, waarin vragen werden gesteld over de nog maar net bekende gasplannen. De NAM heeft er wel een informatieronde over gehouden in het dorp, maar de raad voelt zich nog niet ingelicht. VVD’er Van Dooremaal: “De NAM jokt dat dit wel is gebeurd.”  Ook Ellen Snethlage van Mijn Partij uitte heftige kritiek: “De NAM spreekt onwaarheden. We kunnen de informatievoorziening niet overlaten aan deze organisatie.”

Uit het debat in de raadsvergadering ontstond het beeld dat de NAM hernieuwd in Maasland wil gaan boren, omdat het rijk behoefte zou hebben aan andere, kleinere gasvelden nu in Groningen sprake is van een afbouw.

“De VVD begrijpt de noodzaak van het ministerie van Economische Zaken om andere putten te zoeken”, aldus Van Dooremaal. Maar volgens hem wil de NAM in Maasland gas gaan winnen via fracking, een omstreden methode: “Dat komt neer op diepere en snellere winning, en dat betekent grotere gevaren. We willen daarom een hardere opstelling zien van de gemeente. Het argument ‘hierin zijn wij niet bevoegd’, dat gaat niet op.” Het CDA stelde dat er reden is voor zorg over de plannen in Maasland, maar dat gewaakt moet worden voor overdreven paniek. “Laten we optrekken met het waterschap”, was het advies van raadslid Jongsma.

Wethouder Van Oord zei benieuwd te zijn wat het Hoogheemraadschap van Delfland hierover gaat zeggen. De winning in Maasland kan volgens de NAM zelf leiden tot een bodemdaling ‘van slechts 8 tot 10 centimeter’, aldus Van Oord. “Maar omdat in ons gebied al sprake is van bodemdaling, krijgen wij wellicht toch te maken met een probleem”.

Mevrouw Snethlage van Mijn Partij adviseerde burgemeester en wethouders dringend het recente onderzoeksrapport te lezen over de ervaringen met gaswinning in Groningen, zoals het lange tijd negeren van veiligheidsaspecten. “Ook al kunnen andere overheden ons overrulen, wij moeten ons laten horen als gemeente, om onze burgers te beschermen”.

Mijn Partij vroeg verder wat de gevaren kunnen zijn als in 2017 vanuit Delft stapsgewijs veranderingen worden doorgevoerd voor het grondwater in de wijde omgeving. Al vanaf 1916 worden op het terrein van de voormalige Gistfabriek in Delft dagelijks massa’s grondwater onttrokken aan de bodem, tot aan Berkel en Rodenrijs en Maasland toe. Maar daar willen rijk, provincie en Gemeente Delft nu stapsgewijs mee stoppen. Volgens een zes jaar geleden gepubliceerd rapport van onderzoeksinstituut Deltares zou een abrupte stopzetting van het oppompen tot in de verre omtrek van Delft grote gevolgen kunnen hebben. Wethouder Van Oord: “Daar heb ik echt geen inzicht in, behalve dat het volgens een woordvoerder van Rijkswaterstaat reuze zal meevallen.”

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12