Afbeelding

Zingende en dichtende tuinman Hans Steenks brengt nieuw boekje uit

Algemeen

Editie: Week 5, Jaargang 23 |

Hans Steenks (rechts) met boek en boer Frank Driehuijs, die hem op het idee bracht gedichten over het noorden van Delft te schrijven. (foto: Koos Bommelé)

DELFT – Hans Steenks heeft een nieuw boekje uitgebracht en wederom staat Delft hierin centraal. In ‘Delftse Stadsgezichten’ heeft hij zich vooral gefocust op Delft Noord.

Vorig weekend presenteerde de 64-jarige Delftenaar het boek bij stadsboerderij De Plantage Hoeve. “Het was grandioos”, blikt Steenks terug. “Er waren wel 48 mensen gekomen.” Hij zong voor hen een liedje dat ook op de bijbehorende cd staat en nam ze mee op sleeptouw in en rond het Kalverbos, waar hij vertelde over al het bijzonders daar. “Tussen 1829 en 1874 zijn bij het Kalverbos 15.000 mensen begraven”, weet hij. “Delft had toen nogal last van cholera-epidemieën. Mensen vonden het hartstikke leuk zulke verhalen te horen.”

Hans Steenks werkt al 36 jaar als tuinman voor de Gemeente Delft en was zodoende vaak in dit gebied. Een bijzonder stukje Delft, vindt hij. “Het is een stukje van de groene long van de stad. Het Kalverbos zat vroeger aan de Nieuwe Plantage vast en was één grote landschapstuin, maar in 1930 is de Wateringsevest er doorheen gelegd en zijn het twee aparte stukjes geworden.” Hij kwam op het idee dit gebied in dichtvorm te beschrijven door de boer van de stadsboerderij hier. “Die vroeg me wanneer ik eens een gedicht over zijn boerderij schreef. Daar ben ik aan begonnen en in een vier weken durende vakantie hield ik niet meer op met schrijven. Delft Noord is een mooi gebied, met de watertoren, het diensthuis van de begraafplaats, koffiehuis het Kalf en hotel Wilhelmina; het Delftse Hilton. De gebouwen en monumenten in dit stuk stad inspireerden me bij het maken van de dertig gedichten in m’n nieuwe boekje. Het graf van Lodewijk de 17de in het Kalverbos onderhoud ik trouwens nog steeds. In 1966 heeft Tee-Set daar foto’s gemaakt voor hun eerste elpee. Er komen nog steeds stille aanbidders op die plek. Er ligt wel eens een bosje lelies en zo. Die plek heeft wel iets mysterieus. Veel mensen weten niet dat het graf er nog is.”

Trots
Steenks is ‘heel trots’ op het eindresultaat van zijn dichtwerk. “Het is een heel mooi boekje geworden. Bij de gedichten staan foto’s, zodat mensen een beetje een beeld hebben bij een plek als ze erover lezen. Ik ben altijd geïnteresseerd geweest in geschiedenis en vind het leuk nu zoiets in dichtvorm uit te brengen.” Steenks dicht vanaf zijn zestigste. Daarvoor maakte hij vele liedjes over Delft. Je kunt hem dus wel de zingende en dichtende Delftse tuinman noemen. “Ik doe het allemaal met veel plezier en de mensen vinden het leuk.”
Zijn nieuwste boekje is in de Choorstraat verkrijgbaar bij Boekhandel Huyser en Antiquariaat Interessant en via e-mailadres hans.steenks@casema.nl.

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12