Afbeelding

Delftenaren sporten veel, maar het mogen er van de Sportraad van Delft altijd meer worden

Algemeen

Editie: Week 1, Jaargang 22 |

Jacques van den Berg hoopt dat Delftenaren in 2014 nog meer gaan sporten dan ze al doen. “Financiën hoeven niet uit te maken, hardlopen kost helemaal niets.”

DELFT - De Sportraad van Delft was het afgelopen jaar goed bezig. Hun 64-jarige voorzitter Jacques van den Berg hoopt dat 2014 alleen nog maar beter wordt.

“We hebben het afgelopen jaar veel in gang gezet”, vertelt Van den Berg. Zo is met allerlei partijen gewerkt aan de Nota Gezond en Wel. “Daar staat in wat we de komende jaren gaan doen”, licht de voorzitter toe. Ook mooi: “De minister van Volksgezondheid heeft 12 miljoen euro beschikbaar gesteld voor sport. Daarvan gaat 1,2 miljoen euro naar Delft. Dat gaan Delftenaren merken.” Van die 1,2 miljoen euro worden de meest uiteenlopende sportieve plannen bekostigd, van peutervoetbal tot sport voor mensen met een beperking. Hierbij zijn 70 organisaties, waaronder 35 sportverenigingen, betrokken.
- Waarom gaat er zoveel geld naar Delft?
“De Gemeente Delft en de Sportraad van Delft hebben besloten de aanvrage door een deskundige organisatie te laten doen: Sport & Evenementen Haaglanden. Zij werken met een professionele aanpak en dat heeft z’n vruchten afgeworpen.”
- Hoe gaat het verder met de Sportraad van Delft?
“Goed, een beetje te goed zelfs. We worden nu door allerlei instanties om advies gevraagd. Onze kracht is dat we veelal de samenwerking zoeken. Het komende jaar willen we verder gaan met ‘transparantie in de sport’. We hebben het afgelopen jaar – aan de hand van cijfers van de Gemeente en de verenigingen - namelijk inzicht gekregen in wat sport in Delft precies kost. Die informatie was altijd heel erg versnipperd. We zien nu dat er bijvoorbeeld wel wat verschillen zitten in de kosten voor verschillende sportparken.”
- Wat verwachten jullie van het komende jaar?
“Bij de Sportraad van Delft moeten in 2014 enkele nieuwe bestuursleden komen. Zodat ons werk ook in 2014 wordt voortgezet. Zelf treed ik in april na een periode van acht jaar af als voorzitter. Het vinden van vrijwilligers is soms vrij problematisch. Verder wordt het komende jaar veel verwacht van de sportverenigingen, zeker in het licht van de participatiemaatschappij. Je zou hiervoor verenigingsmanagers bij de clubs kunnen laten werken, die alles bij de verenigingen in goede banen leiden. Op die manier kun je een hoop werk uit handen nemen van de besturen. Sommige grotere Delftse verenigingen, zoals Ring Pass en Hudito, werken hier al mee.”
- Wat blijft in 2014 hetzelfde?
“Ik hoop de samenwerking. Hoe meer je samen doet, hoe meer input je krijgt en hoe meer kracht je hebt. Ik heb gemerkt dat samenwerken ècht werkt.”
- Wanneer is 2014, wat de Sportraad betreft, helemaal geslaagd?
“Als we nog meer Delftenaren aan het sporten krijgen. Momenteel zijn dat er 26.000, het zou geweldig zijn als dat er 40.000 worden. Sporten is leuk en gezond. Het blijkt bovendien goed te zijn voor je lichaam èn je geest. Het afgelopen jaar hebben we twee veteranenprijzen uitgereikt. Als je ziet hoe kwiek en fit die mensen zijn… Dan denk ik: Volgens mij moet iedereen blijven bewegen. En wie helemaal niet sport, die moeten we in 2014 aan het sporten zien te krijgen.” (JN)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12