Afbeelding

Delft wordt steeds duurzamer en moet in 2050 energieneutraal zijn

Algemeen

Editie: Week 40, Jaargang 22 |

Bewoners van een flat aan de Aart van der Leeuwlaan hebben hun stadsgenoten alvast het goede voorbeeld gegeven door de zijkant van de flat te voorzien van zonnepanelen. Zulke initiatieven hopen Rick Wessels van BIQ Architecten, wethouder Stephan Brandligt en Sean Vos van Slim Renoveren de komende jaren vaker te zien.

DELFT – Het is nog even weg, maar vanaf het jaar 2050 moet Delft helemaal energieneutraal zijn. De zon, de wind, aardwarmte en biomassa moeten de Prinsenstad en haar inwoners dan van alle energie voorzien. Een ambitieus streven, maar de partijen die dit willen realiseren geloven erin dat het gaat lukt.

Door: Jesper Neeleman

De fossiele brandstoffen raken namelijk op en de opwarming van de aarde gaat gestaag verder. De Gemeente Delft ging daarom afgelopen week in zee met de bedrijven BIQ Architecten, Kuub en SlimRenoveren. Die partijen streven er mede naar de stad energieneutraal te krijgen. BIQ Architecten, Kuub en SlimRenoveren hebben zich gespecialiseerd in het CO2-neutraal maken van woningen en gaan in Delft de komende jaren vraag en aanbod bij elkaar brengen.
Delft hoopt haar inwoners zover te krijgen dat ze zelf besluiten hun woning energieneutraal te maken en dit ook zelf bekostigen. Dat is goed voor het milieu, positief voor Delftenaren die hun energierekening omlaag zullen zien gaan èn het is goed voor de werkgelegenheid, benadrukt Stephan Brandligt, wethouder duurzame ontwikkeling. “We slaan dus drie vliegen in één klap, dat is briljant. Het is overigens niet zo dat we op nul beginnen. We zijn in Delft al lang bezig met energiebeleid.”


-Hoe duurzaam is Delft nu?
Brandligt: “In 1990 wilden we dat in Delft in 2012 15 procent minder CO2 zou worden uitgestoten, dat doel is gehaald. De trendbreuk is dus ingezet. Voor 2020 mikt Delft op een vermindering van 35 procent C02-uitstoot en in 2050 willen we energieneutraal zijn. We liggen op schema en zijn goed op weg, maar weten ook dat we alles en iedereen nodig hebben om de doelen te halen. We kunnen dit niet alleen. We hebben partijen uit de markt gevraagd hoe we dit proces kunnen versnellen. Sommige Delftenaren weten zelf hoe ze hun woning energieneutraal kunnen maken, de leek kunnen we helpen dit zo goed mogelijk te doen en hen ontzorgen.”


-Wat gaan Delftenaren ervan merken?
Brandligt: “Er gaat een campagne komen, die begin 2015 van start gaat. In onder meer huis-aan-huisbladen gaan inwoners erover lezen.”
-Hoe gaan jullie Delftse woningen energieneutraal maken?
Sean Vos van SlimRenoveren: “We gaan eerst na hoe de woningvoorraad in Delft ervoor staat en wat voor stappen inwoners kunnen nemen. Er zijn verschillende woningtypes, daar zijn schillende scenario’s voor nodig. We gaan de burgers wijzen op de voordelen en bouwpartijen stimuleren met een aanbod te komen.
Rick Wessels, BIQ Architecten: “Je moet het haalbaar en schaalbaar maken, dan kun je tempo maken.”


-Is het niet wat ambitieus om te stellen dat Delft in 2050 energieneutraal moet zijn?
Brandligt: “Dat is ambitieus, ja, maar ook Nederland en Europa stellen zich dit tot doel. En of het nou in 2040 of in 2050 gebeurt maakt niet zoveel uit. Het gaat erom dat er een stip aan de horizon is. We zien wel dat Delftenaren er steeds enthousiaster over worden en daar zijn ook veel redenen voor. Dit gaat tot een lager energieverbruik en meer werkgelegenheid leiden. Daarnaast is het binnenklimaat in veel woningen momenteel slecht, met schimmel op de muren als gevolg. Dat wil je graag aanpakken.”
Wessels: “We gaan Delftenaren triggeren om hun eerste stappen te zetten richting verduurzaming. Het is ook niet de bedoeling dat ze van niks in een keer naar energieneutraal gaan. Je kunt bijvoorbeeld in 2016 eens naar je dak laten kijken, en in 2020 je gevel aanpakken.”
Brandligt: “Uiteindelijk levert het je geld op. Nederlanders betalen jaarlijks 13 miljard euro aan hun energierekeningen. Het kost geld om je woning energieneutraal te maken, maar het betaalt zich terug. Een duurzaam huis ligt ook beter in de verkoop.”


-Wat als je niet mee wilt werken?
Brandligt: “Het is allemaal vrijwillig. Maar je moet je niet focussen op de achterblijvers, maar op de kopgroep en het peloton. De achterblijvers bijten zichzelf uiteindelijk in de staart.”

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12