Afbeelding

Delft gaat twee ton bezuinigen op sportaccommodaties; verenigingen en Sportraad vragen zich af hoe

sport

Editie: Week 45, Jaargang 22 |

Het Tanthof-model, waarbij het onderhoud van de accommodatie door een stichting en niet door de gemeente wordt verzorgd, zou door andere sportparken kunnen worden overgenomen om te bezuinigen. (foto: Roel van Dorsten)

DELFT – Het Delftse stadsbestuur maakte vorige week in de programmabegroting voor 2015 duidelijk te streven naar een forse bezuiniging op de sportaccommodaties. Wat de concrete gevolgen van dit besluit voor de sportclubs in Delft zijn, is volgens Wicher Schreuders, voorzitter van de Sportraad Delft, nog niet duidelijk.

Menig sportbestuurder zal de berichtgeving vorige week met kromme tenen hebben gadegeslagen. In een tijd waarin sommige verenigingen toch al moeite hebben de broek op te houden, was dit geen welkome mededeling. Voordat de gemeente de bezuinigingsopdracht openbaar maakte, werd met een delegatie van de Sportraad gesproken. Voorzitter Wicher Schreuders “Wij zijn vorige week maandag bij wethouder De Prez op bezoek geweest, waar hij de plannen uit de doeken heeft gedaan. Hieruit werd duidelijk dat er een bezuinigingsopdracht van twee ton is in de sportsector.”


Deze constatering betekent niet dat de sportverenigingen volgend jaar direct meer moeten gaan betalen. “De Prez legde ons uit dat voor de oplossing gedacht wordt in drie pijlers die elkaar in chronologische volgorde opvolgen. In eerste instantie wordt gekeken of het gebruik van de accommodaties efficiënter geregeld kan worden, bijvoorbeeld door een hogere bezettingsgraad. Daarna gaat men na of er op het beheer en onderhoud van de accommodaties bespaard kan worden. De laatste stap is  - indien noodzakelijk - een verandering in de tariefstructuur dan wel hogere tarieven.”


Over hoe de bezuiniging precies gerealiseerd gaat worden, valt op dit moment dus nog weinig te zeggen. “De gemeente heeft een extern bureau ingeschakeld om te onderzoeken op welke manier de doelstelling kan worden bereikt. Daarbij moeten natuurlijk verschillende scenario's worden  bekeken”, aldus Schreuders.

'WE ZULLEN KRITISCH MEEDENKEN'
Tijdens het onderzoek heeft wethouder De Prez aangegeven de Sportraad graag nauw bij de besluitvorming te willen betrekken. “Hierop hebben wij gesteld dat we zeker bereid zijn  mee te denken, maar dat zullen we - als belangenbehartiger van de Delftse sportclubs – uiteraard wel op een kritische manier doen. Dat is altijd beter dan direct de hakken in het zand te zetten, want op die manier kun je helemaal geen invloed uitoefenen. Natuurlijk vind ook ik het niet leuk dat er bezuinigd moet worden op het gebied van sport: ik zou zelfs – juist ook aan de gemeenteraad – willen zeggen dat de sportsector juist het laatste is waarop je moet bezuinigen. Sportdeelname zorgt ervoor dat de algemene fysieke en geestelijke gezondheid onder de bevolking beter is. Daarnaast verbetert het de onderlinge integratie van bevolkingsgroepen. Daarom zouden investeringen op het gebied van sport in mijn ogen juist lonend kunnen zijn, omdat het de uitgaven op het gebied van de zorg en criminaliteitsbestrijding reduceert.”


Volgens Wicher Schreuders weet op dit moment nog geen enkele sportbestuurder wat de bezuinigingsdoelstellingen precies voor zijn vereniging betekent. “Daarom hebben we wethouder De Prez uitgenodigd om zijn beleidsplannen te presenteren tijdens onze jaarlijkse algemene ledenvergadering. Deze zal plaatsvinden op maandag 24 november in de kantine van DVC. Ook zal de wethouder alle sportclubs per brief nader informeren.”

'IK HOOP NIET DAT BEZUINIGD GAAT WORDEN OP GEPLAND ONDERHOUD'
Frank Hopstaken, voorzitter van Vitesse Delft wacht hierop met smart. “Wij hebben inderdaad ook nog geen idee wat het voor ons betekent. Ons sportpark is geprivatiseerd in de Stichting Beheer en Exploitatie Sporthal Tanthof, waardoor de vrijwilligers hier al veel zelf doen in het onderhoud van de accommodatie. Wat dat aangaat zijn we denk ik niet helemaal representatief. Verder is voor mij nog niet duidelijk wat de consequenties voor ons precies zullen zijn. Ik hoop niet dat bezuinigd gaat worden op het gepland onderhoud, want onze kunstgrasvelden, die in 2005 geplaatst zijn, zijn volgens de planning over niet al te lange tijd aan vervanging toe.”

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12