Afbeelding

Besturen is ook een soort sport

sport

Editie: Week 12, Jaargang 23 |

Er is voor een vrijwilliger in een sportclub altijd wel wat te doen. Ze zijn er in alle soorten en maten. De een verzorgt de kleding van het team van zoon of dochter, de tweede zorgt voor het vervoer, de derde is trainer/coach, de vierde staat achter de bar, de vijfde is verzorger, de zesde zit in het Bestuur. En dan laat ik degenen die alleen maar commentaar op alles en iedereen leveren en degenen die nooit iets doen maar buiten beschouwing.

De meeste sporters dan wel de ouders van de jeugdige leden van de sportclubs hebben geen idee waar die bestuursleden zich nu zoal mee bezig houden. Het besturen van een sportclub is ook een soort sport op zichzelf: je moet het leuk vinden, je moet er veel tijd in stoppen, je moet kunnen incasseren, men moet zich volledig inzetten en dit alles kost ook nog eens heel veel energie. Het besturen van een sportclub zou moeten gaan over het maken en bewaken van beleid, het uitzetten van een op de toekomst gerichte koers, op basis van een financieel plan waar men zich aan moet houden, en vervolgens het hierover afleggen van verantwoording naar de leden. Maar helaas is de theorie veelal makkelijker dan de praktijk. Veel bestuurders houden zich, bij gebrek aan voldoende vrijwilligers, bezig met de uitvoering. Nog erger, men moet voortdurend wangedrag bestrijden en brandjes blussen. En tussendoor vraagt de eigen sportbond, de lokale overheid en de Sportraad Delft ook nog eens aandacht van diezelfde sportbestuurder….
We kunnen ons indenken dat de clubbestuurders naast de dagelijkse gang van zaken in de eigen club en de vele dingen die over hen worden uitgestort soms de energie ontbreekt om weer een volgende activiteit op te pakken, weer naar de een of andere door de Sportraad Delft georganiseerde bijeenkomst te gaan. Men wil ook zelf wel eens sporten, maar meestal komt dat er helaas niet van omdat de tijd en/of de energie ontbreekt. Praten over sport komt dan in de plaats van het actief sporten. Uiteraard zou een ieder moeten proberen hier een goede balans in te vinden, maar dat ter zijde.

Wat doet die Sportraad nu eigenlijk, zo vragen sommigen zich wellicht af. Middels onze website www.sportraadvandelft.nl, middels regelmatige e-mail-zendingen naar onze leden en middels regelmatige publicaties in dit blad proberen we u – als sporter of sportbestuurder – op de hoogte te brengen van onze activiteiten. Uiteraard zijn we allereerst de belangenbehartiger van en voor de Delftse sportclubs, daarbij proberen we op diverse manieren relevante informatie aan de leden te geven, de sportclubs te ondersteunen en ook gevraagd en ongevraagd advies te geven, met name richting de gemeente Delft. Zoals jullie elders in deze krant kunnen lezen, is de Sportraad bij tal van activiteiten in Delft betrokken, zoals het bevorderen van een gezonde leefstijl, het brengen en houden van, met name jeugdigen, op een gezond gewicht, alsmede bij het bevorderen van een verantwoord alcoholbeleid. Ook is de Sportraad – als Bestuur en middels een Klankbordgroep – betrokken bij het door de Gemeente Delft ingezette onderzoek inzake de Bestuurlijke Opdracht Sport, dat houdt in dat er in de komende jaren een aanvullende bezuiniging in de sportsector moet worden gevonden tot in totaal 450.000 euro in 2019. Inmiddels is de taakomschrijving voor die Klankbordgroep nagenoeg afgerond en kan die Klankbordgroep binnenkort van start gaan. We houden u en met name onze leden hiervan op de hoogte. Maar alvorens weer over sport te gaan praten, hopelijk kunnen we dit weekend eerst weer – actief en/of passief – van mooie sport genieten…

Wicher Schreuders / Voorzitter Sportraad Delft

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12