Afbeelding

Doorlopende beweeglijnen

sport

Editie: Week 12, Jaargang 23 |

Drie uurtjes sporten in de week houdt me gezond. Ik kom nieuwe mensen tegen en zit daarna weer vol energie. Iedereen die sport of beweegt zal dat wel herkennen: sporten is leuk, gezellig en gezond. Voor wie nog niet sport: kom lekker in beweging nu de lente weer voor de deur staat. Sportverenigingen en alle vrijwilligers die daar werken maken dit mogelijk voor u. Met hun inspanningen leveren zij een heel belangrijke bijdrage in de veranderingen waar we in Delft voor staan als het gaat om gezond leven, en blijven meedoen in de maatschappij.

De Delftse sportwereld innoveert en integreert.  Sportverenigingen werken steeds meer samen en verruimen hun blik. Ze slaan de handen ineen met scholen, en welzijnsorganisaties om mensen te ondersteunen om in beweging te komen of te blijven. Zo kunnen mensen ook bouwen aan een sociaal netwerk. Dat zorgt allemaal voor nieuwe ideeën en nieuwe projecten. Ik noem het ook wel de Delftse succesformule want het zijn juist deze waardevolle vernieuwingen waar we elkaar in Delft verder mee helpen. Dat hebben we op 6 maart aan staatssecretaris van Sociale Zaken, Jetta Klijnsma, kunnen laten zien tijdens haar werkbezoek aan de buurtsportvereniging in Voorhof; een van de vele goede voorbeelden die we in Delft hebben.
Maar we hebben meer pareltjes zoals bewegen voor ouderen en sportprojecten voor mensen met een beperking.  Of het sport- en beweegproject voor dak- en thuisloze jongeren waarbij het sporten hun helpt om de eerste stappen te zetten richting volwaardige deelname aan de maatschappij.

Sport en bewegen omvat dus al lang niet meer het traditionele vrijetijdsaanbod, en heeft inmiddels een stevige positie verworven binnen de integrale Delftse gezondheidsbenadering. We doen het echt samen en we mogen trots zijn op die stevige basis als het gaat om sporten, bewegen en gezond leven in Delft.

Maar ik zie nog nieuwe mogelijkheden voor het verder versterken van samenwerkingsverbanden. Zo kan het verbinden van binnen- en buitenschoolse sport leiden tot een nog grotere bijdrage aan de verbetering van onze gezondheid. Ook voel ik er veel voor om naast doorlopende leerlijnen die gebruikt worden in het onderwijs, te werken met doorlopende beweeglijnen in de sport: Een aanpak waarbij sporten en bewegen worden afgestemd op je leeftijd, je behoefte en de ontwikkeling die je gedurende je leven doorloopt. Een programma dat je ondersteunt van gezond kind naar vitale oudere in Delft.

Raimond de Prez
Wethouder wonen, stedelijke vernieuwing en zorg

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12