Afbeelding

Aangifte tegen Aad Meuleman over noemen geheim bedrag

Algemeen

Editie: Week 27, Jaargang 22 |

Aad Meuleman noemde een ‘geheim bedrag’ over de kosten van een nieuwe Sebastiaansbrug, waarna zijn D66-collega Stientstra aangifte tegen hem deed. (foto: Koos Bommelé)

DELFT – Tegen fractievoorzitter Aad Meuleman van Stadsbelangen Delft is aangifte gedaan van schending van geheimhouding. Meuleman zou financiële informatie over de nieuwe Sebastiaansbrug hebben verklapt.

D66-raadslid Pieter Stientstra, die vorige week het overleg voorzat toen Meuleman zijn uitspraak maakte, heeft afgelopen woensdagmiddag aangifte gedaan tegen zijn collega-raadslid, bevestigt de griffie.
Meuleman maakte de desbetreffende uitspraak vorige week tijdens een publiek overleg over de vervanging van de Sint Sebastiaansbrug. Volgens hem zou 'een bezuiniging van tien miljoen' worden gerealiseerd als de Gemeente Delft alsnog zou kiezen voor het oude bouwmodel om de brug te vervangen.


Het noemen van specifieke cijfers over de kosten van het bouwen van de nieuwe brug is voor raadsleden verboden. De cijfers zijn strikt geheim verklaard. Raadsleden die zich toch over de financiën rondom het bouwproject laten informeren moeten eerst een belofte van geheimhouding ondertekenen. Vlak voor het openbaar overleg van vorige week spraken raadsleden, waaronder ook Meuleman, in beslotenheid over de financiele aspecten van het bouwproject.
De uitspraak van Meuleman duidt er op dat de keus van de Gemeente Delft voor een bepaald type brug, de zogenaamde tafelbrug, al tien miljoen euro duurder is geworden dan oorspronkelijk was gepland. Toen het College van B en W enkele jaren geleden besloot om alsnog een tafelbrug te gaan bouwen, was de gemeente nog overtuigd dat de bouw van de brug geen euro duurder zou worden.


De aangifte die nu tegen Meuleman is gedaan versterkt het beeld dat de voorman van Stadsbelangen Delft zijn mond voorbij heeft gepraat. De woordvoerder van de griffie laat weten dat de Gemeentewet het ook voorschrijft om aangifte te doen. "We doen alleen aangifte als informatie uit een besloten overleg is gelekt, op wat voor manier dan ook. Of het bewust of onbewust is gebeurd, dat doet er niet toe."


Meuleman handhaaft echter zijn verweer dat hij de tien miljoen slechts als een 'fictief voorbeeld' noemde. Meuleman: "Het fictieve bedrag dat ik noemde kwam door opmerkingen van andere mensen in een kwaad daglicht te staan. Als bepaalde mensen het beeld oproepen dat ik geheime informatie heb gelekt, dan is het aan de gemeente en het Openbaar Ministerie om te bepalen wat er verder moet gebeuren. Ik vind nog steeds dat ik niks verkeerd heb gedaan."
Het lot van Meuleman ligt nu in handen van het OM dat moet besluiten of het raadslid voor de rechter moet verschijnen. Eerder dit jaar werd SP-raadslid Maurits Bongers al veroordeeld door de rechtbank voor het naar buiten brengen van geheimverklaarde informatie over de hogere kosten van de Sebastiaansbrug.

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12