Afbeelding

Meuleman wordt niet vervolgd en Stienstra biedt geen excuses aan

Algemeen

Editie: Week 51, Jaargang 22 |

Aad Meuleman wordt niet vervolgd en dat is, benadrukt hij, ‘hartstikke terecht’.

DELFT – Aad Meuleman hoeft niet langer te vrezen voor een straf vanwege lekken van geheime informatie. De Officier van Justitie besloot de fractievoorzitter van Stadsbelangen Delft niet te vervolgen.

 

Meuleman is blij met deze uitspraak. Oud-wethouder Aad Bonthuis wil nu dat Pieter Stienstra (D66), de man die aangifte deed tegen Meuleman, publiekelijk zijn excuses aanbiedt. Stienstra is dit niet van plan, reageert hij.
Het ‘lek-verhaal’ begint afgelopen zomer als Aad Meuleman tijdens een commissievergadering over de Sebastiaansbrug een bedrag noemt dat geheim verklaard zou zijn. Stienstra, voorzitter van de betreffende commissie, doet daarom aangifte. Meuleman, die zich verdedigt door te stellen dat hij een ‘fictief bedrag’ noemde, moet daags na Stienstra’s aangifte naar het bureau komen en wordt door de recherche verhoord.


“Maanden heeft Meuleman zich in spanning afgevraagd wat een dergelijke stomme aantijging voor hem zou betekenen”, schrijft Aad Bonthuis naar deze krant. “En terecht, want het is niet leuk om door middel van een stom optreden van een collega-raadslid te worden geconfronteerd met een eventuele straf, waardoor een zeer vertrouwelijk aanzien aangetast zou kunnen worden.” De oud-wethouder, die gezien zijn verleden bij Stadsbelangen toegeeft ‘enigszins bevooroordeeld’ te zijn, vraagt Stienstra in het openbaar zijn excuses aan te bieden voor zijn ‘eigenaardige gedrag’. “Anders moet er wellicht aangifte gedaan worden tegen raadsleden die onbezonnen te werk gaan.”

Niet teleurgesteld
Stienstra is dat niet van plan, reageert hij. Hij is bovendien niet teleurgesteld in het oordeel van de Officier van Justitie. “Ik sta daar neutraal in. In mijn rol als voorzitter pas ik de regels toe die de commissie voorschrijft. Daar ga ik niet m’n excuses voor aanbieden.” Hij moest als voorzitter wel aangifte van schending van geheimhouding doen, benadrukt hij. “Dat zijn geen dingen die je voor je lol doet. Het is niet leuk voor de commissie, niet voor de voorzitter en zeker niet voor Meuleman. Maar de spelregels zijn zo en die heb ik dan loyaal uit te voeren.” Je kan dit, als zo’n geheim bedrag tijdens een vergadering de revue passeert, ook door de vingers zien. Stienstra vindt van niet. “Die ruimte heb ik niet. Het reglement schrijft voor dat ik aangifte moest doen. Zolang het reglement niet verandert en ik doe geen aangifte, dan wek ik de schijn partijdig te zijn. Dan ben je als een scheidsrechter die niet fluit voor een penalty omdat hij degene die de overtreding maakt graag mag. Je moet als scheidsrechter volgens de regels fluiten.”

‘Uiteraard terecht’
Aad Meuleman vindt het ‘uiteraard terecht’ dat hij is vrijgesproken. “M’n boevenpak kan weer terug de kast in”, grapt hij. De fractievoorzitter van Stadsbelangen wil, net als meerdere Delftse politici, dat er andere regels komen rond het doen van aangifte tegen elkaar na schending van geheimhouding. Iets dat het presidium momenteel laat onderzoeken.


Aad Meuleman is namelijk het zoveelste Delftse raadslid dat zich na aangifte van een ‘collega’ op het politiebureau mocht melden. “Dat geeft veel gedoe en het is niet goed voor de beeldvorming in de stad. In de Delftse politiek heerst een wat overspannen sfeer, van: Als we iemand ergens op kunnen pakken dan doen we aangifte. Het zou bovendien fijn zijn als degene die aangifte doet eerst wederhoor pleegt en – in dit geval - mij persoonlijk vraagt hoe het zit, voordat je naar de politie stapt. Dat is hier niet gebeurd. Ik heb Stienstra zelf een dag later gebeld. Het bleek dat dit zijn eerste dag als commissievoorzitter was. Ik wilde hem wat uitleg geven over waarom ik had gezegd wat ik tijdens de vergadering zei, maar daar had hij geen belangstelling voor.”

Bezint voordat je aangifte doet, vindt Meuleman. “Nu heb ik een half jaar in spanning gezeten. Als raadslid heb je niet echt juridische bijstand. Ik vroeg me af wat er zou gebeuren en wat voor straf ik misschien zou krijgen.” Zover kwam het gelukkig niet. “Ik ben blij dat dit positief is afgerond. Het spreekt voor zich dat ik het hartstikke terecht vind dat ik niet word vervolgd.”

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12