Afbeelding

De gedichten van Hans Steenks geven het Westerkwartier een nog interessanter gezicht

Algemeen

Editie: Week 7, Jaargang 21 |

Hans Steenks overhandigt het eerste exemplaar van zijn gedichtenbundel aan René Steijger, een ander icoon van het Westerkwartier. (foto Koos Bommelé)

DELFT – Een uurtje dwalen door dat typische oude volksbuurtje dat Westerkwartier heet? Als het aan Delftenaar Hans Steenks ligt wordt dat een trend. Hij woont en leeft er, is er helemaal aan verslingerd en wordt – als de tijd over heel veel jaren daar is – het liefst van daaruit naar zijn ‘volgende bestemming’ gebracht.

Hans (62 en tuinman in dienst van de Gemeente Delft) is een tijdje geleden in de pen geklommen. Hij wilde nu wel eens laten zien hoe bijzonder ‘zijn’ Westerkwartier is. Met al die sprekende straatnamen en hun interessante historie. “Ik heb van dertig straten de betekenis in dichtvorm opgeschreven. Gewoon kort laten zien waar je je op dat moment bevindt. Het Westerkwartier was de eerste Delftse ‘arbeiderswijk’, als je het zo wilt noemen. En de straatnamen hebben bijna allemaal te maken met wat er daarvoor was. Ik vind dat leuk om door te geven.” Zelf woont Hans Steenks al 41 jaar in het Westerkwartier, in een huis dat door zijn opa honderd jaar geleden werd gebouwd. En de geschiedenis gaat nog veel verder terug. Hans: “Eind 19de eeuw was er behoefte aan goede arbeiderswoningen voor de fabriekarbeiders. Die konden niet in het centrum wonen, dus tekende Gemeentearchitect C.J. de Bruyn Kops in 1878 een schematisch plan, gebaseerd op bestaande paden, lanen en sloten. Door de jaren heen is het straatleven in de wijk heel erg veranderd; de vrouwen die voor de deur aardappelen zaten te schillen, die zijn er natuurlijk niet meer. Maar de speciale sfeer is er nog steeds.. Ik hoor vaak mensen zeggen dat ze toch eigenlijk wel heel graag in het Westerkwartier zouden willen wonen. Ik begrijp dat best. Vergelijk het maar eens met een gemiddelde nieuwbouwwijk, zoals die tegenwoordig worden ontwikkeld. Ik ben blij dat ik daar niet hoef te wonen. Je hebt in het Westerkwartier alle faciliteiten bij de hand en woont toch in een andere tijd. Ik vind dat heerlijk en daarom wil ik andere mensen er ook van laten genieten.” ‘Gedichten op de kaart’ ligt voor 10 euro bij Boekhandel Huyser in de Choorstraat. Bestellen via hans.steenks@casema.nl kan ook. (KF)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12