Afbeelding

Wat IK zeggen WIL

vaste rubrieken

Editie: Week 20, Jaargang 22 |

Vuilnisbelt
DELFT - Delft is zo langzamerhand één grote vuilnisbelt geworden. In elke struik, in elke goot, op elke straat en naast elke ondergrondse container ligt troep. Ik hoop al jaren dat de Gemeente Delft zich dat aantrekt, dat zij eindelijk eens gaan inzien dat hun mooie stad, inclusief de buitenwijken, aan het verloederen is. De ondergrondse container in onze straat is kapot omdat de klep wordt gebruikt als vermaler van puin en andere dingen die niet in de container thuishoren. Nu zit hij vast.  De huidige mentaliteit is: ‘past het er niet in of klemt de klep, dan zet ik het toch lekker naast’. Meeuwen scheuren de vuilniszakken open, met alle smerige gevolgen van dien. De inhoud van de vuilniszakken ligt eruit en waait weg. Omdat ik niet op een vuilnisbelt wil leven, heb ik de stoute schoenen aangetrokken en de Gemeente gebeld. Het liefst hebben ze meldingen via de website, want dan kunnen ze lekker op delete drukken. Na veel zoeken vond ik een telefoonnummer. Na een kwartier ergernis - want vijf wachtenden voor me - kreeg de aardige dame die ik uiteindelijk aan de telefoon de volle laag. Ze vroeg m’n geboortedatum. Wat heeft mijn geboortedatum te maken met troep naast de container? Ze heeft mijn melding opgenomen en er zal iemand langskomen. De ervaring leert dat ze komen, kijken en weer weggaan. Soms nemen ze wat vuilniszakken mee, soms niet. Ik kon overigens wel een ‘anonieme’ melding maken, maar daar moest ze mijn adres voor weten, maar zonder geboortedatum, dat dan weer wel. Mijn van chemokuren herstellende buurman ging de rommel opruimen. Ik heb hem natuurlijk geholpen. Nu ben ik een hele ervaring rijker. Ik weet wat mijn buren eten en drinken, dat ze een baby hebben en dat ze van nootjes en chips houden. Dit hebben we de Gemeente Delft dan weer mooi bespaard! Maar het blijft een schande natuurlijk, waar zijn de straatvegers gebleven? De heren van de Gemeente tuffen in hun karretjes voorbij, kijken de andere kant op, op weg naar de koffie, in plaats van naar het zwerfvuil en de kapotte containers. Mensen van de mooie Gemeente Delft en beste inwoners, waarom? Waarom willen we zo met ons leefgebied omgaan? Waarom laat je je burgers stikken? Doe er wat aan. Delft is meer dan een kekke treintunnel, meer dan een toeristenstad. Delft is een fijne stad om te wonen en om trots op te zijn. Gemeente Delft bent u dat ook?
A. Muller, Delft


Vijf wethouders

DELFT - Veel Delftenaren zullen zich wel kunnen vinden in de ingezonden brieven van J.W. Hoogerbrugge en W. Stokkers in krant Delft op Zondag van 11 mei. Vijf wethouders! Voor de verkiezingen zouden dat er niet meer dan vier worden. Laten die jongens en meisjes van STIP nou eerst hun school afmaken. Ze hebben verder weinig of niets met Delft dan hun sociëteit en de kroeg. Het is ook beter voor de studie om deze niet te onderbreken voor wat hobby-politiek. In een garnizoensplaats vind je toch ook geen militairen in de politiek? Domweg omdat men in aantal groot genoeg zou zijn voor een politiek partijtje. Levenservaring en betrokkenheid zou meer moeten tellen dan het in aantal zijn en niets toe te voegen hebben.
D.M.van Oudenbosch, Delft
 
 
 
Koningsdag
DELFT - We kunnen ons helemaal vinden in het verhaal van Tijn Noordenbos in de vorige editie van Delft op Zondag. Wij wonen op het H. Geestkerkhof en net als Tijn dachten we, ach het zal de leeftijd wel zijn. Maar toch even dit.. Al vroeg in de week werd er door middel van borden kenbaar gemaakt dat er ‘Geen Verkoop’ was toegestaan, doelend op de kinderen met hun spulletjes, die hier al zo lang als we wonen, bijna 25 jaar, staan. In onze naïviteit dachten we aan de hulpverleningsdiensten, open doorgang, veiligheid. Al snel bleek anders. Er kwamen zes toiletten, één grote aggregaat, twee snackkarren en vier bars. Goed voor de horeca en goed voor de liefhebbers van The Clarks. ‘Geen Verkoop’ hield dus in wel broodjes en wel drank... En er was geen doorkomen aan. Honderden mensen die elkaar aan het eind van de middag met bierglazen gaan bekogelen. Wij zaten dus op een festivalterrein, met een klankkast van heb ik jou daar door de Oude Kerk. Iets wat je toch meer op een open terrein zou verwachten. Als de Gemeente Delft de Koningsdag niet meer wil organiseren en het overlaat aan de horeca, is het duidelijk dat ze hiervoor kiezen. Na één avond brainstormen kwamen ze uit op zes podia binnen een straal van 300 meter. Goed gevonden. Het schoonmaken van de straat was echter uitstekend geregeld. De volgende ochtend was er nog nauwelijks iets te zien van wat eens het festivalterrein was. Wij geven 12 punten aan de Common Linnets. Idee voor volgend jaar!
Loda en Sietse Wagenaar, Delft

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12