Afbeelding

Hoek Pootstraat en Nieuwe Schoolstraat 100 jaar wel en wee in het Westerkwartier

Algemeen

Editie: Week 23, Jaargang 21 |

Hans Steenks voor de gebouwen die zijn grootvader 100 jaar geleden liet bouwen. (foto: Mariska van Vondelen)

DELFT – Soms liggen de bijzondere verhalen op straat. In het Westerkwartier staan bijzondere verhalen in de straat. Op de hoek van de Pootstraat en de Nieuwe Schoolstraat staat namelijk een bijzonder complex. Het is precies honderd jaar geleden gebouwd door Frank van der Heul. Een man met een visie en handelsgeest. Zijn kleinzoon Hans Steenks zocht het verhaal achter de gebouwen uit en schreef er, ter ere van zijn moeder, een boekje over.
Hans Steenks (62) weet niet beter of zijn moeder vertelde verhalen over vroeger. Over haar vaders handelsgeest, die het van schuitenjager tot sleper tot veehouder en -handelaar schopte. Steenks deed, wat velen wensen dat ze gedaan hadden toen hun ouders nog leefden maar niet deden: hij schreef de verhalen van zijn moeder op, om haar deze verhalenbundel te kunnen geven op haar tachtigste verjaardag. “Mijn moeder heeft jaren in het huis naast mij gewoond en toen ik eenmaal besloten had haar verhalen op te schrijven, toog ik regelmatig met pen en kladblok naar haar om te luisteren. Veel te luisteren.” Steenks bofte dat zijn moeder een ijzersterk geheugen had en dat ze graag wilde verhalen over haar leven. En wat voor een leven. Want zij was, door omstandigheden, een zakenvrouw. En dat was in de tijd waarover we spreken, rond 1958 een bijzonderheid. Maar laten we bij het begin beginnen.

Schuitenjager
Frank van der Heul, geboren in 1883, werkte in het bedrijf van zijn vader als schuitenjager aan het Zuideinde. Een schuitenjager leidde de paarden die de schuiten door de watergangen trokken. Omdat Van der Heul vrijgesteld was van militaire dienst kon hij zijn werkzaamheden uitbreiden terwijl zijn drie jongere broers voor hun ‘nummer’ op gingen. Hij startte zijn eigen bedrijf. Dat gaf hem gelegenheid zijn zakelijk netwerk uit te breiden en zijn kapitaal op te bouwen. Zijn broers kwamen alle drie na militaire dienst bij hem in dienst. “Ga maar bij je rijke broer werken,” zei hun vader. En zo geschiedde.
In het voorjaar van 1908 trouwde Van der Heul met Jannetje de Hoog en al gauw werd hun zoon Wim geboren. Enkele jaren later hun dochter Francina (tot haar 16e jaar Sientje genoemd). In 1912 besloot Van der Heul om een aantal kavels te kopen in het Westerkwartier. Hij toog naar het venduhuis en betaalde contant de koopsom aan de broers Van Kampen, die hun bloemisterij opdoekten. Van der Heul liet een ontwerp maken door een architect en sleepte zelf de Belgische stenen met paard-en-wagen naar de Nieuwe Schoolstraat. Ambitieus en vooruitziend als hij was, zorgde hij ervoor dat aan het centrale hoekhuis nog een paardenstal en een remise met hooizolder en twee bovenwoningen in de Pootstraat werden gebouwd. En ook nog een huis met een benedenwoning en twee bovenwoningen. In de Nieuwe Schoolstraat verrees nog een woonhuis bestaande uit een benedenwoning en een bovenwoning. Al deze ruimte was voor de verhuur, terwijl het gezin Van der Heul in het centrale woonhuis aan de Nieuwe Schoolstraat zijn intrek nam. “Het moet een bijzonder goed jaar geweest zijn om te bouwen, want het hele complex was binnen negen maanden klaar,” weet Steenks. Hij deed onderzoek naar de bouw van het complex en zijn opa had het hem enorm makkelijk gemaakt. “Hij zei altijd: ‘Wie schrijft die blijft.’ Dat heeft geresulteerd in veel documentatie over de handel en wandel van mijn grootvader.

Bijzondere tijd
Helaas overleed zoon Wim op 21-jarige leeftijd, waarop het gezin Van der Heul verhuisde naar een woning aan de Rotterdamseweg. Steenks heeft zijn grootouders dus niet meegemaakt toen zij in de hoekwoning woonde, maar de verhalen van zijn moeder hebben de oude tijd wel doen herleven. Zelf woont hij nu al vele jaren met plezier in het centrale woonhuis. “Wij wonen op een stukje grond dat mijn familiegeschiedenis ademt. Dat is bijzonder. Door het zoeken naar foto’s, het vinden van verhalen, het onmoeten van mensen die mijn familie nog hebben meegemaakt ervaar ik dit als een bijzonder tijd.” Steenks is even stil. “Ik heb mijn moeder beloofd dat ik het 100-jarig bestaan van de panden zou vieren. Helaas is zij enige tijd geleden overleden en kan ze dit niet meer meemaken.” De moeder van Steenks heeft niet alleen haar jeugd doorgebracht in de Nieuwe Schoolstraat, maar heeft na het overlijden van haar vader de verhuur van de panden voortgezet. “Ze heeft dat altijd als een verantwoordelijkheid op zich genomen. Zij moest dat gewoon doen voor haar vader en haar broer. En ze deed dat met veel plezier. Ze zorgde dat de huur werd geïnd, ze zorgde voor het onderhoud van de panden en onderhandelde aan de keukentafel met aannemers. Ze was een moeder en zakenvrouw met een hart van goud.” (MvV)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12