Delft is blij met het Landelijk Actieplan Studentenhuisvesting

Algemeen

DELFT - Er komt een landelijk actieplan om de woningnood voor studenten op te lossen. Vorige week heeft minister Donner in Delft het Landelijk Actieplan Studentenhuisvesting ondertekend.

Het plan zorgt voor verlichting van bouwregels, biedt verruiming van de mogelijkheden voor tijdelijke bouw en brengt betrokken partijen bij elkaar in een landelijk platform studentenhuisvesting. Delft is één van de gemeenten die aan dit actieplan meedoen. 

Wethouder studentenhuisvesting Pieter Guldemond is blij met de steun van minister Donner. Hij benadrukt dat het tekort aan studentenhuisvesting alleen is op te lossen als alle partijen samen meedoen, inclusief het rijk. De Delftse kenniseconomie kan volgens Guldemond alleen groeien als we genoeg huizen bouwen voor Nederlandse en internationale studenten. 

Het akkoord over het Landelijk Actieplan Studentenhuisvesting is het resultaat van een gezamenlijk initiatief tijdens een startbijeenkomst in Delft, vorig jaar oktober, waar wethouders van universiteitssteden, studentenhuisvesters, universiteitsbestuurders en studentenbonden en Tweede Kamerleden aan deelnamen.

Extra studentenkamers
In Delft werken de Gemeente, TU Delft en de Delftse corporaties samen aan een lokale Taskforce Studentenhuisvesting. Het College van B en W verwacht in de periode 2010 tot 2014 2200 extra studentenkamers op te leveren. De ambitie is om 5000 nieuwe studentenwoningen te hebben gerealiseerd in 2023. Dit gebeurt door nieuwbouw op en rond de Technologische Innovatie Campus (TIC) Delft, ombouwen van flats naar studentenkamers, tijdelijke huisvesting in de Spoorzone en ombouwen van kantoren. Delft wil onderzoeken of het de realisatie van studentenhuisvesting kan stimuleren door bij nieuwbouw en kamerverhuur uit te gaan van een lagere parkeernorm, dus minder parkeerplaatsen. Veel studenten hebben immers geen auto. 

Op dit moment zijn of worden in Delft studentenkamers gerealiseerd aan de Leeghwaterstraat, de Rotterdamseweg, het Mijnbouwplein, de Balthasar van der Polweg en in het binnenkort op te leveren complex aan het De Vries van Heystplantsoen. Ook is de Gemeente Delft met DUWO overeengekomen dat een aantal flatwoningen mag worden omgebouwd tot studenteneenheden.

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12