Afbeelding

Weer vertraging nieuwe regels gemeentesubsidies

Algemeen

Editie: Week 28, Jaargang 22 |

De Voedselbank in Delft ontving dit jaar vlak voor de raadsverkiezingen nog vijfduizend euro extra aan subsidie van de gemeente

DELFT – Jaarlijks schenkt de Gemeente Delft miljoenen euro's aan subsidies aan verschillende organisaties. De gemeenteraad vraagt wethouders al meerdere jaren om een doortimmerd plan over de subsidieregels. Maar het college breekt belofte na belofte.

Opnieuw krijgt het College van B en W het niet voor elkaar om op tijd een nieuw plan over het subsidiebeleid binnen de eigen gemeente op te sturen, ondanks herhaaldelijk aandringen van VVD en ChristenUnie. Het betekent dat een discussie over het schenken van subsidies aan organisaties pas op zijn vroegst volgend jaar zal plaatsvinden.


Bij deze subsidies gaat het niet om alleen kleine bedragen. Vorig jaar schonk de Gemeente Delft tenminste negentien miljoen euro's aan subsidies, en mogelijk meer, zo blijkt uit het overzicht van cijfers op de website van de gemeente. Tientallen organisaties en stichtingen in Delft - van sportclub tot voedselbank, van zangkoor tot dansclub Ciccionina – ontvingen afgelopen jaren wisselende bedragen, een paar honderdjes tot enkele miljoenen euro's.
Al sinds 2012 heeft het college aan de gemeenteraad een nieuw beleidsplan over het verstrekken van subsidies beloofd. Zo'n plan moet beter onderscheid maken voor welke activiteiten subsidies aangevraagd mogen worden en hoe lang organisaties subsidies mogen ontvangen.


Tijdens een recent commissieoverleg moest wethouder Lennart Harpe (VVD) raadsleden echter wederom teleurstellen: ook dit jaar krijgt het college het document weer niet op tijd afgerond, liet hij de commissie weten. Voordat Harpe toetrad tot het college, drong hij als VVD-fractievoorzitter regelmatig aan op het maken van nieuw beleid over subsidies.


Het is de zoveelste belofte die het college over het onderwerp niet nakomt. In 2012 beloofde het college voor het eerst werk van een nieuw plan te gaan maken. Vorig jaar zomer, toen geen enkel document nog was verschenen, zei toenmalig wethouder Lucas Vokurka (D66) dat 'de hervorming van het subsidiekader nog vóór het zomerreces van 2013 aangeleverd zal worden bij de raad'. Ook deze belofte sneuvelde. Begin dit jaar volgde een nieuwe belofte: nu zou een eerste schets van het plan voor deze zomer worden gestuurd.


Wederom blijkt dat raadsleden nog langer zullen moeten wachten. Joëlle Gooijer, fractievoorzitter van ChristenUnie Delft, laat in reactie weten het nieuwe uitstel te betreuren. Gooijer: "De huidige wethouder laat weten dat hij bezig is met het subsidiekader, maar dat dit niet voor de begroting klaar zal zijn. Dit betekent dat we in het najaar opnieuw een begroting, mét opnieuw forse bezuinigingen moeten vaststellen, zonder dat daar een actuele visie op het geven van subsidies aan ten grondslag ligt. Op zijn zachtst gezegd is dat jammer."

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12