Afbeelding

De verschillende fracties zijn mild maar ook kritisch over de beslissingen van het stadsbestuur

Algemeen

Editie: Week 43, Jaargang 21 |

Het CDA is blij met de vorderingen in de Spoorzone, enkele oppositiepartijen hopen dat kostbare projecten zoals de realisatie van een nieuw Stadskantoor in de toekomst achterwege blijven.

DELFT – Het stadsbestuur presenteerde onlangs de financiële plannen voor de komende jaren. De gemeenteraad kreeg vorige week de kans om hier wat van te vinden en te zeggen.

Mocht u die avond niet op de publieke tribune van de raadszaal hebben gezeten: niet getreurd. De krant Delft op Zondag vroeg alle partijen wat ze goed of positief vinden aan de plannen van het college, die staan vermeld in de ‘programmabegroting 2014 – 2017’. En uiteraard vroegen we ook meteen wat voor hun partij het grootste pijnpunt in de plannen van het stadsbestuur is.
Belangrijk om te weten is dat Delft wederom moet bezuinigen, dit keer 11,7 miljoen euro. Dit geld moet in de periode 2014 – 2017 ergens vandaan komen, dus ontkomt het stadsbestuur niet aan een flinke bezuinigingsopgave. Dat beseffen ook de fractievoorzitters van de meeste politieke partijen, dus waren ze vorige week in de raad en ook in hun reacties redelijk mild. Toch heeft elke partij ook wel z’n op- en aanmerkingen.

´DE BEZUINIGINGEN ZJN FORS EN PIJNLIJK, MAAR WEL VERANTWOORD´
Coalitiepartij PvdA is in elk geval tevreden over de begroting, laat fractievoorzitter Ernst Damen weten. “De bezuinigingen zijn fors en pijnlijk, maar wel verantwoord. Delft moet klaar zijn voor de toekomst als de economie begint aan te trekken.” Delft staat nog wel een grote uitdaging te wachten, merkt Damen op. Dat is het verleggen van veel zorgtaken naar de gemeente. “De PvdA ziet dit ook als een kans: het biedt de mogelijkheid om zorg dichter bij mensen te brengen en meer maatwerk te kunnen leveren.” De zorg wordt daar volgens de PvdA beter van en de kosten kunnen beter worden beheerst.
“De begroting zet ook opnieuw in op de versterking van de kenniseconomie, waarmee we onze lokale arbeidsmarkt blijven stimuleren voor alle opleidingsniveaus. Als PvdA vragen we wel meer aandacht voor armoede, voornamelijk onder kinderen, een verschijnsel dat helaas steeds meer voorkomt. Dat vinden wij onacceptabel. Kinderen hebben daardoor een slechte start.”
Fleur Norbruis van GroenLinks merkt op dat het kabinetsbeleid van de VVD en PvdA ervoor zorgt dat Delft weer moet bezuinigen. “GroenLinks blijft alert op de gevolgen van de bezuinigingen voor de inwoners van Delft. We willen stapeling van bezuinigingen voorkomen. We willen ook zo min mogelijk botweg snijden en zoeken naar creatieve oplossingen. GroenLinks is bijvoorbeeld heel tevreden over de hervorming van de sociale werkvoorziening tot het Werkbedrijf. Voor de dreigende sluiting van de Papaver zoekt GroenLinks naar alternatieven.”
Delft investeert in de kenniseconomie om bedrijvigheid en banen te creëren, ook voor lager geschoolden. “Behoud van werk en het scheppen van nieuwe banen hebben topprioriteit voor GroenLinks. We zijn dan ook blij met het actieplan jeugdwerkloosheid, met daarin vijftien concrete projecten om jongeren aan het werk en naar school te krijgen.” Wel vindt Norbruis dat extra geld uit Den Haag moet worden besteed aan kinderen die in armoede leven. “Hiervoor gaan we een voorstel doen.”

‘DE GRENZEN VAN HET AANVAARDBARE ZIJN BEREIKT EN BEDREIGEN HET IMAGO VAN DELFT’
Linda Böcker van de VVD Delft vindt dat het beleid van het college ‘de goede kant opgaat’. “Terwijl de VVD in 2010 nog een tegenbegroting indiende, zien we nu betere keuzes om Delft financieel gezond te maken en te houden”, reageert Böcker. “Er wordt gewerkt aan een kleine, slagvaardige overheid en er wordt meer aan mensen en organisaties in de stad overgelaten. Anders gezegd: meer stad en minder overheid. Daar staat de VVD volledig achter.” Toch gaat volgens Böcker nog niet alles goed. “De VVD wil geen verdere bezuinigingen die de openbare ruimte minder schoon en minder veilig maken. De grenzen van het aanvaardbare zijn bereikt en bedreigen het imago van Delft als aantrekkelijke, gastvrije woon- en werkstad. Ook de woon- en parkeerlasten in Delft blijven hoog. De VVD wil daarom een duurzame verlaging van de lokale lasten.”
Joëlle Gooijer van de ChristenUnie vindt het positief dat het college de verantwoordelijkheid neemt om tot een sluitende begroting voor meerdere jaren te komen. “Positief is ook dat men zoekt naar manieren om de samenleving meer ruimte te geven”, zegt Gooijer. “Ons grootste pijnpunt is dat Delft opnieuw fors moet bezuinigen, onder meer door rijksbezuinigingen en de grondposities. Wij vragen ons af of de kenniseconomie de door het college voorgestelde investeringen echt volledig nodig heeft.” Liever ziet de ChristenUnie dit geld ergens anders naartoe gaan “Zoals de overdracht van taken aan de samenleving en voor een goed sociaal vangnet. Dat vinden we belangrijker. Zeker omdat er zoveel taken rondom kwetsbare groepen op de gemeente afkomen.”

‘AANPAKKEN DIE SCHEEFGROEI’
D66 ziet verstandig beleid, laat fractievoorzitter Huub Halsema weten “Zet onderwijs op 1, hervorm het sociale vangnet en bezuinig op uitvoeringskosten.” Want kennis bepaalt volgens hem de Delftse toekomst. “D66 steunt daarom de investeringen in VMBO/MBO-techniekscholen. Wij zien plek voor internationaal onderwijs, zowel basis- als middelbaar.” Zijn fractie heeft echter ook vragen. Zoals: “Hoe zit het met gymlessen en leren alle peuters wel goed Nederlands?” 
D66 steunt ook de investeringen voor kennisondernemers. “Een goed Delfts woningaanbod hoort daarbij. Delft kent namelijk veel werk-, maar weinig woongelegenheid voor kenniswerkers. Aanpakken die scheefgroei. ‘Den Haag’ legt in 2015 de niet-medische volwassenenzorg,  jeugd- en de Wajong-zorg bij gemeenten. D66 wil dit goed invullen met als leidraad: eigen mogelijkheden eerst, dán omgevingshulp en als derde het gemeentevangnet. D66 gaat door met slimmere uitvoering. Hoeveel efficiënter is samenwerking in de regio? Schrappen we zoals Rotterdam driekwart van de parkeerautomaten?”
Het CDA is positief over de financiële degelijkheid die uit de begroting spreekt, zegt David van Dis namens de Christendemocraten. “Wij willen niet dat de generaties na ons worden opgezadeld met een ongezonde begroting. Wij zijn ook blij met de vorderingen in de Spoorzone. Delft en het stationsgebied komen langzaam uit de stofwolken tevoorschijn. De stad wordt steeds meer één geheel en de komende jaren wordt dit alleen nog maar beter.” Toch heeft ook coalitiepartij CDA wat pijnpunten. Van Dis: “We vinden de stapeling van bezuinigingen die kinderen en hun toekomst treffen zorgwekkend. Zo hebben wij moeite met de bezuiniging op natuur- en milieueducatie, het afschaffen van het schoolverkeersexamen, de onzekerheid over het gymonderwijs op de basisschool en toenemende armoede onder kinderen. Dit zijn zaken waar wij ons met behoud van financiële degelijkheid sterk voor blijven inzetten.”

‘WE WILLEN MINDER PEPERDURE PRESTIGEPROJECTEN MET GROTE TEKORTEN’
De SP Delft is het minst positief over de plannen en komt dan ook met een ‘tegenbegroting’. “Want ook zonder afbraak van de voorzieningen kan er worden bezuinigd in de Gemeente Delft”, laat SP-fractievoorzitter Wim Hamelink weten. “Dit college maakt, net als de regering van PvdA en VVD in Den Haag, de keuze om de verzorgingsstaat hardhandig af te breken. Dit alles zogenaamd onder het mom van de participatiesamenleving, wat simpel gezegd zoiets betekent als ‘zoek het zelf maar uit’. Het college verwacht burgerparticipatie, terwijl ze zelf keihard bezuinigt op bijvoorbeeld uitgaven om de jongere generatie te betrekken bij deze maatschappij, zoals schoolzwemmen en het verkeersexamen.” De SP-fractie is ‘zeer ontevreden’ over de begroting van het College van B en W voor 2014 en 2015. “Wij willen veel minder dure hobby’s van het college, zoals stadsmarketing en kennisstadprojecten voor alleen hogeropgeleiden en hogere inkomens. We willen minder peperdure prestigeprojecten met grote tekorten. Dat is de reden waarom Delft zoveel meer moet bezuinigen op de voorzieningen voor zijn bewoners dan andere gemeentes. De SP wil niet dat er ‘eenzijdig’ wordt bezuinigd op: de kinderboerderijen, waterspeeltuinen en de Papaver, het schoolzwemmen, het fietsexamen en de speelplaatsen, de ouderenzorg, de thuiszorg, de bijstand en de armoedebestrijding. Daarom hebben wij een tegenbegroting gemaakt.”

‘HET COLLEGE GAAT ER TE GEMAKKELIJK VANUIT DAT DE SAMENLEVING ALLES WEL ZAL OPLOSSEN’
“De programmabegroting laat zien dat Delft de komende tijd alert moet blijven gezien de huidige economische en financiële situatie, met een fors risicoprofiel van 48,6 miljoen euro”, zegt Aad Meuleman van Stadsbelangen Delft. “Het college probeert hierop adequaat in te spelen door extra noodzakelijke bezuinigingen de komende jaren door te voeren.” De indruk bestaat volgens Meuleman dat de extra bezuinigingen worden gerealiseerd door middel van  lastenverhogingen. “Stadsbelangen Delft vindt dat bezuinigingen vooral moeten worden gerealiseerd door besparingen op uitgaven. Daarnaast mogen niet wettelijke taken alleen worden beëindigd als hiervoor vooraf een aanvaardbaar alternatief is gevonden. Daarom is Stadsbelangen Delft op dit moment tegen het afstoten van taken inzake de kinderboerderij, de waterspeeltuin en de Papaver. Wij missen ook visie als het gaat om de zogenaamde participatiesamenleving. Het college gaat er te gemakkelijk vanuit dat de samenleving alles wel zal oplossen, terwijl nu al dagelijks veel vrijwilligers hun bijdragen leveren aan de Delftse samenleving.”
STIP is blij dat er gekozen is om - ondanks de door het Rijk opgelegde grote bezuinigingen - te investeren in de economie. “Zorgen dat er meer bedrijven zich in Delft vestigen, er banen komen voor mensen van alle opleidingsniveaus en dat ook de bestaande bedrijven profiteren van de kenniseconomie van Delft”, laat Gennadij Kreukniet namens STIP weten. “Meer werkgelegenheid in Delft, hoogwaardige bedrijven die zich hier vestigen en uitvindingen die bijvoorbeeld de zorg helpen: Daar investeert de Gemeente in en hier is STIP tevreden over. Minder blij zijn we met de aangekondigde bezuinigingen op cultuur, vanaf 2017. In Delft moet ook wat te doen zijn. Voor jongeren moet het mogelijk zijn te sporten en zich cultureel te ontwikkelen. Daarnaast moet het voor iedereen duidelijk zijn waar wat te doen is. Bandjes, dansgroepen of toneelgezelschappen moeten de weg naar een podium weten te vinden. STIP is voor goede uitgaansmogelijkheden in de stad, want dat maakt Delft een leuke stad om in te wonen en te leven. Op die manier verbeteren we de kwaliteit van de stad en trekken we nieuwe bedrijven en mensen aan.”
De fractie van Onafhankelijk Delft (OD) heeft al laten doorklinken tegen de begroting te zullen stemmen. “De coalitie zal daardoor geen minuut korter slapen. Zowel ‘Den Haag’ als ‘eigen keuzes’ zijn aanjagers voor de bezuinigingen”, zegt fractievoorzitter Jos van Koppen. “De financiële gevolgen van wat Den Haag besluit zijn nog zeer onduidelijk. Daarnaast werkt de crisis op veel terreinen door, maar dan blijf je nog wel zitten met verantwoordelijkheid voor de keuzes die je maakt. OD vindt de aangekondigde bezuinigingen op ontmoetingsplekken zoals de waterspeeltuin, De Papaver en kinderboerderijen, waar jong en oud naartoe gaan, verkeerd. Met het stimuleren van lager technisch onderwijs zijn we tevreden. Minder ambtenaren: prima, maar geld steken in allerlei vormen van innovatie kan wel wat minder en het huisvesten van Delftse jongeren komt nog steeds niet van de grond. Bezuinigen, hervormen en investeren zegt men, maar wat OD betreft komen sociale voorzieningen - waar de Gemeente nog wel een financiële vinger in de pap heeft - onterecht als verliezer uit de strijd.”
Op 7 november worden de programmabegroting 2014-2017 en de belastingverordeningen 2014 door de raad vastgesteld. (JN)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12