Afbeelding

'Laat gemeente Delft de teelt van cannabis zelf reguleren'

Algemeen

Editie: Week 24, Jaargang 22 |

Tom Zonneveld (SP) ziet een zonnige toekomst voor de gereguleerde teelt van cannabis.

DELFT – SP-raadslid Tom Zonneveld breekt een lans om de groei en handel van cannabis aan Delftse coffeeshops te reguleren. Als de minister in Den Haag het niet doet, dan moet de gemeente het initiatief zelf maar nemen, meent Zonneveld.

Zelfs op een doorsnee dinsdagavond is het nog altijd wachten om geholpen te worden in coffeeshop 'De Boeddha' in de binnenstad van Delft. Achter de houten balie staat de waar netjes opgesteld, een grote poster prijst het Cannabis Bevrijdingsfestival aan, het festival dat dit weekend in Amsterdam wordt gehouden om de cannabiscultuur te vieren. De sfeer in de Delftse coffeeshop valt het best te omschrijven als, hoe kan het ook anders, ontspannen. Naast verkopen is er ook tijd voor een babbeltje met de bezoekers.
"En maak het een rustig weekend", wenst de baliemedewerker de vertrekkende klant toe.
Zij gebaart naar haar aankoop in een tasje: "Dat gaat wel lukken hoor."
Terwijl Delftenaren zo moeiteloos hun cannabis en jointjes aanschaffen, ligt dat heel anders voor de coffeeshopeigenaren zelf. Nog altijd moeten zij, net als in de rest van Nederland, hun producten aankopen in het criminele circuit. Dit omdat de verkoop en teelt van grote hoeveelheden cannabis volgens de Nederlandse wetgeving nog altijd illegaal is.
Het zou goed zijn als het nieuwe college van B en W daar eens over nadenkt, meent SP-raadslid Tom Zonneveld (23). Hij pleit daarom voor een regeling waarbij de teelt van cannabis onder de regie van de gemeente zou vallen. Zonneveld: "Maak die teelt niet langer illegaal, trek het los uit de criminele hoek."
Zonneveld heeft om die reden het manifest "Joint Regulation" aan het nieuwe college aangeboden en de wethouders verzocht het stuk te ondersteunen. Het document roept ondermeer op om 'op lokale schaal te starten met gereguleerde cannabisteelt'. Ruim vijftig Nederlandse gemeenten, waaronder Amsterdam, Rotterdam en Schiedam, hebben hun handtekening onder het document gezet.
Terwijl deze gemeenten afgelopen maanden tekenden, hielden Delftse wethouders en de burgemeester zich juist opvallend stil. Die stilte hoopt Zonneveld in de eerste plaats te doorbreken als het manifest aanstaande woensdag wordt besproken in het stadhuis. "Dat schept in ieder geval duidelijkheid over de standpunten, je spreekt je als raad en als college uit over de teelt van cannabis binnen de gemeente."
Hoe de eigenaren van de Delftse coffeeshops over het voorstel denken werd afgelopen weken niet duidelijk. Ondanks herhaaldelijke verzoeken voor een gesprek met deze krant lieten de coffeeshopeigenaren niets van zich horen.
Zelf is het jonge SP-raadslid het meest nieuwsgierig naar de reactie van VVD-burgemeester Bas Verkerk. "In Heerlen, waar het manifest door burgemeester Paul Depla oorspronkelijk werd opgesteld, steunde uiteindelijk de gehele raad het manifest. Ook de VVD."
Mochten dezelfde politieke partijen die destijds in Heerlen het cannabismanifest steunden, zich achter het voorstel scharen, dan bestaat er ook in Delft een politieke meerderheid voor het manifest, berekende Zonneveld.
Zonneveld benadrukt overigens uitdrukkelijk dat zijn oproep dus niet betekent dat de gemeente straks een collectie wietplanten staat te kweken in de Torenhove. "Gemeenten hoeven dat helemaal niet zelf te doen, laat dat over aan professionele kwekers. Maar je krijgt als gemeente wel de regie over de veiligheid, de medische controle op het product,  het is zelfs mogelijk om belastingen te innen. En criminelen verdienen er zo geen geld meer aan, dat is toch wat je als gemeente wilt?"
Op steun van minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie hoeft Zonneveld overigens niet te rekenen. De VVD-minister velde eerder dit jaar al zijn oordeel over voorstellen van gemeenten om te experimenteren met de teelt van cannabis: nutteloos. Georganiseerde criminaliteit valt volgens de minister alleen aan te pakken met extra inzet van agenten en opsporingsdiensten.

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12