Hemd van het lijf

Algemeen

In het kader van de Campina Open Boerderijdag stellen Aad en Marjan Kester aanstaande maandag hun boerderij open voor publiek. Delft op Zondag sprak met Aad (48).

1. Waarom wilde je hier, in het weiland bij Abtswoude 27, gefotografeerd worden?
“Omdat ik hier geboren ben en eigenlijk al heel mijn leven kom. Het is hier heerlijk rustig, zo vlak buiten de stad. Verder sta ik met een koe in het land, omdat de Campina Open Boerderijdag eraan zit te komen.”

2. Wilde je altijd al boer worden?
“Eigenlijk is dat min of meer automatisch gegaan. Het was normaal dat de oudste zoon de boerderij van zijn vader overnam en ik had wel oudere zussen, maar ik was de eerste zoon. Tegenwoordig nemen kinderen het bedrijf niet zo snel meer over, maar ik heb er geen moment spijt van dat ik dat toen gedaan heb. Ik vind het heerlijk.”

3. Hoeveel dieren heb je in je bedrijf?
“Ik heb hier vijfenvijftig koeien en kalveren rondlopen en veertig schapen en lammetjes. Ik zorg ervoor dat deze verdeling zo blijft, dus als er kalveren geboren worden, blijven er zo’n acht binnen het bedrijf, de rest gaat naar de mesterij en er gaan jaarlijks acht oude koeien naar de slachterij. Bij de lammeren gebeurt ongeveer hetzelfde. We zijn een bescheiden boerenbedrijf, waardoor we de dieren veel aandacht kunnen geven.”

4. Hoe ziet een gewone werkdag eruit?
“Ik begin ‘s morgens tussen half zeven en zeven uur met melken en het voeren van mijn dieren. Daarna ga ik zelf pas eten. Verder kan ik daarna zelf mijn dag een beetje indelen, maar er zijn natuurlijk wel zaken die moeten gebeuren. Zo voer ik mijn dieren zes keer per dag en moeten hun hokken natuurlijk ook schoongehouden worden. Verder is het in de zomer drukker dan in de winter, want dan moeten de voedselvoorraden aangelegd worden en staan de dieren buiten.”

5. Is het boerenbestaan nog wel rendabel?
“Voor mij is dat wel het geval, want ik heb achtentwintig jaar geleden het bedrijf van mijn vader overgenomen. Daardoor heb ik de zware jaren en lasten inmiddels wel achter de rug. Om nu een boerenbedrijf te starten is lastig. Verder is de melkprijs momenteel goed en is er vooral in Azië veel behoefte aan melk. Als ik kijk wat ik per uur verdien, kan ik beter stoppen, maar het is mijn passie en we kunnen er goed van leven.”

6. Is er in die drukke werkweek nog wel plek voor een sociaal leven?
“Dat zeker, want ik kan mijn dag voor een groot deel zelf indelen, dus ik heb zeker wel tijd voor een praatje. Verder ga ik niet zo vaak meer uit als vroeger, maar ga ik wel altijd naar de Zomerfeesten in Schipluiden. Daarnaast geniet ik altijd van onze jaarlijkse vakantie, waarbij we het liefst naar de zon gaan.”

7. Als ik burgemeester van Midden-Delfland was, dan....
“Ik vind het een lastige vraag. Misschien zou ik wat beter luisteren naar wat er onder de burgers speelt. Zo vinden veel mensen dat er wel een nieuw Gemeentehuis moet komen, maar dat het goedkoper kan. Toch wordt er zo’n duur pand gebouwd.”

8. Wat is de bedoeling van de Campina Open Boerderijdag?
“De dag wordt geregeld door Campina. We willen mensen inzicht geven in hoe het er op de boerderij aan toegaat. Vooral kinderen willen we laten zien dat melk uit een koe komt, niet uit een pak. Door heel Nederland stellen dertig boeren hun bedrijf open, hier in de buurt gebeurt dit bij ons op Abtswoude 27, in Schiedam en in Maasland.”

9. Hoe zal de dag eruit gaan zien?
“Van tien tot vier uur zijn mensen welkom. Ik verzorg een rondleiding over ons bedrijf, waarin duidelijk wordt wat er hier allemaal gebeurt. Hiernaast kunnen kinderen boter schudden, geschminkt worden, knutselen, een speurtocht doen en is er een skippykoe-race. Daarnaast kunnen mensen gratis kennismaken met de producten van Campina.”

10. Waarom moeten de mensen op Tweede Paasdag langskomen?
“Ten eerste is het heerlijk om lekker buiten te zijn, daarom zou ik ook aanraden om met de fiets te komen. Verder denk ik dat het voor veel mensen interessant kan zijn om te zien hoe het er hier allemaal aan toegaat en welke producten hier allemaal gemaakt worden. Als dit mensen aanspreekt, kunnen ze altijd op www.campina.nl kijken voor meer informatie.” (AdW)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12