Politiek in 't kort

Algemeen

Editie: Week 5, Jaargang 22 |

Vrijspraak voor naaktloperij

Raadslid Jan Peter de Wit van Onafhankelijk Delft is vrijgesproken van naaktloperij in het Delftse Hout vorig jaar zomer. Hij hoeft, net als 13 naturisten, zijn boete van 90 euro niet te betalen. De rechter in Den Haag oordeelde dinsdag dat het strand bij het Delftse Hout niet meer geschikt is voor naaktrecreatie als er meer dan 150 mensen geklede mensen aanwezig zijn, inclusief gezinnen met gezinnen. De mensen die vorig jaar zijn bekeurd door naakt rond te lopen terwijl er op het strand minder dan 150 mensen rondliepen kunnen daarom hun boete verscheuren. Dat geldt ook voor De Wit. De uitspraak was geen totale overwinning voor de naturisten: niet iedereen kon op vrijspraak rekenen. Negen mensen zullen alsnog hun boetes moeten betalen, oordeelde de rechtbank. De Gemeente Delft besloot vorig jaar het naaktstrand in het Delftse Hout te sluiten en naaktloperij voortaan te beboeten. De uitspraak van de rechter corrigeert dit besluit en houdt zo de weg open voor naaktrecreatie onder zekere voorwaarden. In reactie zegt De Wit: "Door de uitspraak mag er op de ligweide nog steeds naakt gerecreëerd worden – maar alleen als het er stil is. Het wordt er zo niet duidelijker op. De beste oplossing zou een duidelijk aangewezen plaats voor naaktrecreatie zijn." De Gemeente laat weten blij te zijn met de uitspraak en zegt op zoek te zijn naar een alternatieve locatie voor naaktrecreatie bij het Delftse Hout.


Partij Dick Koning komt er toch niet

Het doek is na twee weken alweer gevallen voor Delfts Belang, de partij waarmee voormalig LPF'er Dick Koning (82) wilde deelnemen aan de gemeenteraadsverkiezingen. De partij komt niet op de stemlijst en Koning gooit het bijltje er bij neer. Het is hem niet gelukt om genoeg handtekeningen of kandidaten te vinden, vertelt hij.
-Waarom stopt u met uw partij?
"Ik was eigenlijk al te laat om mijn partij bij de Gemeente in te schrijven, ik zou daarom als 'blanco lijst' op het stembiljet terecht komen. Dat wilde ik niet. Ook mijn activiteiten om geschikte kandidaten voor op de lijst te vinden waren niet succesvol."
-Aan welke eisen moesten uw kandidaten voldoen?
"Er is toch een zekere achtergrond voor nodig om in de raad plaats te nemen, ik zocht mensen met ervaring op financieel en bouwkundig gebied en met bestuurlijke ervaring. Daar heb ik geen geschikte mensen voor gevonden. Er waren wel geïnteresseerden maar die hadden al een drukke baan. Ik wilde niet als enige door. Dan is echt meer reclame nodig om bekendheid aan de partij te geven."
-Waren er nog andere tegenvallers?
"Ik ben ook te laat voor het inleveren van ondersteuningsverklaringen. Daar zijn er twintig van nodig, en het viel niet mee om mensen zover te krijgen. Ik was te laat."
-Wat gaat u nu doen?
"Ik ben weliswaar 82, maar voel me nog jong. Ik blijf de politiek volgen, maar vind het jammer dat ik geen tegengas in de gemeenteraad kan geven."

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12