POLITIEK in 't kort

Algemeen

Editie: Week 29, Jaargang 22 |

Vrijspraak naaktrecreanten Delftse Hout

Voor de tweede maal heeft Gemeente Delft de rechtszaak over naaktrecreatie in het Delftse Hout verloren, dit maal voor het Gerechtshof in Den Haag. De acht naaktrecreanten, die begin dit jaar nog waren veroordeeld voor naaktloperij, zijn in hoger beroep allemaal vrijgesproken. Volgens het gerechtshof  is er 'onvoldoende bewijs' dat het Delftse Hout ongeschikt zou zijn voor naaktrecreatie.
Vorig jaar zomer werden ruim veertig mensen beboet in het Delftse Hout, nadat de gemeente had besloten om het naaktstrand bij de Grote Plas te sluiten en naaktrecreatie voortaan te beboeten. Een groep van naaktrecreanten besloot echter hun boetes bij de rechtbank aan te vechten. Begin dit jaar sprak de Haagse rechtbank het merendeel van deze groep vrij. De rechter was verder van mening dat naaktrecreatie in het Delftse Hout alleen geschikt zou zijn als er minder dan 150 mensen in het gebied rondliepen.
Het arrest van het Gerechtshof van vorige week veegt dat criterium nu weer van tafel, en deelt ook een tik uit aan de gemeente. "Ongeklede recreatie is niet slechts toegestaan op door de gemeenteraad daartoe aangewezen plaatsen", constateren de rechters. Het hof onderstreept verder dat een locatie bestemd voor strandrecreatie en bedoeld voor mensen die schaars gekleed zijn niet zomaar ongeschikt kan zijn voor naaktrecreatie.
De gemeente Delft lijkt al lessen te hebben getrokken uit de rechtszaken. Burgemeester Bas Verkerk liet vorige week de gemeenteraad weten dat er dit jaar nog geen enkele boete voor naaktloperij in het Delftse Hout is uitgeschreven.


Wiet-manifest krijgt steun van gemeenteraad


Ook de gemeente Delft sluit zich aan bij de lijst van gemeenten die minister Ivo Opstelten (VVD, Justitie) in Den Haag oproept om een oplossing te vinden voor de illegale teelt van cannabis. Het voorstel om het manifest te onderschrijven, ingediend door de SP-fractie, vond afgelopen raadsvergadering opvallend brede steun in de Delftse gemeenteraad. Met uitzondering van VVD ondersteunden alle andere collegepartijen het manifest. Naast VDD wilden CDA, ChristenUnie en Stadsbelangen Delft geen handtekening onder het document plaatsen.


In de weken voorafgaand aan de stemming had het SP-voorstel tot stevig debat tussen de raadspartijen geleid. Mede door het debat paste SP-raadslid Tom Zonneveld zijn voorstel nog op enkele punten aan, zodat ook PvdA en D66 met het voorstel konden instemmen.
Het manifest, dat ondertussen door ruim vijftig gemeenten in ons land wordt ondersteund, vraagt aandacht voor de gedoogconstructie van cannabis waarbij de verkoop van cannabis is gereguleerd, maar de teelt illegaal blijft. Ook roept het document de minister op om gemeenten te laten experimenten met het telen van cannabis voor lokaal gebruik.

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12