Afbeelding

Veel raadsleden zijn op straat te vinden

Algemeen

Jan Peter de Wit (links) en Martin Stoelinga gingen woensdag voor de camera’s van PowNews en onder het motto ‘we worden uitgekleed door de Gemeente Delft’ uit de kleren. (foto: Koos Bommelé)

DELFT – Complimenten uitdelen, straatafval opruimen en vogelhuisjes in elkaar timmeren. Lijsttrekkers en kandidaten voor de Delftse gemeenteraad zoeken aandacht van de kiezer met opvallende acties tijdens de laatste weken voor de gemeenteraadsverkiezingen.

Natuurlijk, er worden ook flyers door de bus geduwd, de SP blijft opnieuw tomaatvormige sponsjes uitdelen en PvdA-kandidaten bellen aan met rozen in de hand. Maar enkel partijposters ophangen en debatten voeren in achterafzaaltjes lijkt anno 2014 niet meer voldoende.
VVD-kandidaten staan sinds januari al regelmatig straatafval weg te prikken, terwijl de campagne van de partij traditioneel pas in de laatste weken voor de verkiezingsdatum op stoom komt. Ook ChristenUnie zet zich in om straatafval te verwijderen. Lijsttrekker Joëlle Gooijer ging hierin nog een stapje verder: ze daagde alle Delftse partijen uit om zich aan te sluiten bij de door haar georganiseerde opruimactie. Met succes: vorige week stonden kandidaten van meerdere politieke partijen snoepwikkels uit straatbermen te vissen, inclusief wethouder Stephan Brandligt (GroenLinks).


Zijn partij pakt het dit jaar grootschalig aan, door tijdelijk leegstaande ruimte, vroeger het Toeristen InformatiePunt aan Hippolytusbuurt, te gebruiken als informatiepunt. Het biedt de partij een vaste plek om presentaties te houden die in het teken staan van de idealen van GroenLinks. Zo worden er aanstaande woensdag vogelhuisje in elkaar geknutseld voor geïnteresseerden – maar gaat dat ook stemmen winnen? Lijsttrekker Fleur Norbruis: "Het is leuk voor kinderen en het draagt bij aan een stukje natuur in de stad. Het is wel de bedoeling dat de vogelhuisjes ook worden opgehangen. En dat de ouders hun stem geven aan ons, natuurlijk."

Campagneposters zijn zeker niet passé, te zien aan de veelvuldige aanwezigheid van posters van Bram Stoop, nummer twee voor Stadsbelangen Delft, in stadswijk Wippolder. Niet toevallig: het is de buurt waar hij 'geboren en getogen' is, zegt Stoop. "Bij Stadsbelangen Delft hebben kandidaten hun eigen poster, iedereen is actief in zijn eigen wijk. We willen met z'n allen uitstralen dat we trots op onze partij zijn. Het gaat niet alleen om de lijsttrekker."
Ook het CDA kiest strategie om mensen aan te spreken. Vorige week deelde de partij complimenten uit aan vrijwilligers, verzameld onder de houten balken van De Koornbeurs, samen met oud-minister Marja van Bijsterveldt. Dat werd daarna doorgezet op straat, door lukraak mensen te complimenteren. De CDA-kandidaten blijven elke dag nu wel ergens opduiken, verklapte David van Dis, huidig fractievoorzitter voor de partij. Tot 19 maart is elke dag wel een activiteit in de stad geboekt.

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12