Afbeelding

Concurrentie van reddingsplannen voor voorzieningen Delftse Hout

Algemeen

Editie: Week 41, Jaargang 22 |

Meerdere partijen hebben ingetekend om de kinderboerderij en waterspeeltuin in de Delftse Hout over te nemen. (foto: Bjinse Dankert)

DELFT –  Verschillende partijen hebben hun plannen ingediend om de Delftse kinderboerderijen en waterspeeltuinen van de Gemeente Delft over te nemen. Ook vrijwilligers van natuurcentrum De Papaver hebben een reddingsplan in elkaar getimmerd.

Met het sluiten van de inschrijving begin deze maand lijkt het er sterk op dat minstens vier verschillende partijen meedingen om de waterspeeltuinen en kinderboerderijen van de gemeente Delft in handen te krijgen. Vooral rondom de voorzieningen in de Delftse Hout bestaat flinke concurrentie. Minstens drie partijen hebben zich met overnameplannen gemeld, waaronder ook de vrijwilligers werkzaam bij De Papaver. De vrijwilligers hebben een reddingsplan geschreven specifiek voor de overname van het milieucentrum aan de Korftlaan.


Eerder dit jaar had vrijwilligster Cora Cox al laten doorschemeren tijdens een gemeenteraadsoverleg dat de vrijwilligers betrokken bij het milieucentrum hun eigen plan wilden opstellen, ook al begon de tijd toen al te dringen. Het reddingsplan dat de vrijwilligers nu hebben overlegd aan de notaris concentreert zich op het behoud van de activiteiten in het centrum en het geven van natuuronderwijs. Er wordt een stichting in het leven geroepen. De Papaver moet onder de handen van de vrijwilligers uitgroeien tot een belangrijke spil in een netwerk van bedrijven en organisaties die zich met duurzaamheid bezighouden, laat Cox via een persbericht weten. Cox: "We vonden het bijzonder treurig dat het werk van de vele vrijwilligers, maar ook van de betaalde krachten, in de ‘uitverkoop’ werd gedaan. De Papaver ontwikkelde zich de afgelopen 20 jaar tot een goed bezocht centrum met wisselende tentoonstellingen, educatieve tuinen en activiteiten voor scholen en inwoners. Dit willen we niet zomaar uit handen geven en daarom leek het ons goed een eigen plan in te dienen.”


Er zijn echter minimaal twee grote kapers op de kust, die ook nog eens met elkaar de strijd aangaan over dezelfde voorzieningen. Zowel het ondernemerscollectief van BuytenDelft als de drie jonge ondernemers gebundeld in Stro & Zo hebben allebei een plan ingediend voor de overname van het milieucentrum, de kinderboerderij en de waterspeeltuin in de Delftse Hout.
Afgelopen zomer koesterden de ondernemers van Stro & Zo ook nog plannen om de waterspeeltuin en de kinderboerderij in Tanthof onder hun hoede te nemen. In hun uiteindelijke ondernemingsplan zien ze daar nu van af en richten zich specifiek op de overname van voorzieningen in de Delftse Hout.


Zo lijkt de kust helemaal vrij voor ondernemer Gerrit Strooker, die juist zijn oog had laten vallen op de waterspeeltuin en kinderboerderij in wijk Tanthof. Nu Stro & Zo het zwaartepunt heeft verlegd, zou het zomaar kunnen dat de plannen van Strooker helemaal geen concurrentie meer hebben en dat Strooker de enige gegadigde wordt voor de gemeente.


In de komende maanden zullen de indieners hun ideeën nogmaals presenteren aan de externe commissie die het eerste oordeel over de overnameplannen zal vellen. Daarna volgen onderhandelingen met het college van B & W. Het is de bedoeling dat aan het eind van dit jaar al duidelijk is wie de voorzieningen in handen krijgt.

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12