Afbeelding

Verkerk ontspringt gang naar de rechtbank

Algemeen

Editie: Week 26, Jaargang 22 |

Burgemeester Bas Verkerk kan nu nog vrolijk blijven kijken.

DELFT – Burgermeester Bas Verkerk wordt door het Openbaar Ministerie niet aangeklaagd voor het openbaar maken van geheimverklaarde informatie. Raadslid Jan Peter de Wit geeft de strijd niet op.

Het Openbaar Ministerie (OM) ziet geen redenen om burgemeester Bas Verkerk te vervolgen na een beschuldiging van het lekken van geheimverklaarde informatie over de Sint Sebastiaansbrug. Volgens het OM was deze geheimhouding overbodig omdat de informatie al eerder via de media bekend was geworden.


De geheimhouding die de Gemeente Delft heeft opgelegd rondom de financiële kosten van de te vervangen Sint Sebastiaansbrug speelt in de zaak een hoofdrol. Afgelopen februari berichtte het College van B en W dat voor de bouw van de nieuwe brug alvast extra kosten van 1,9 miljoen euro werden ingeboekt. Het overzicht van deze extra kostenposten was ondertekend met de handtekening van de burgemeester.


Het verschijnen van die brief vormde de aanleiding voor raadslid Jan Peter de Wit van Onafhankelijk Delft om burgemeester Verkerk aan te geven bij de politie. Het raadslid meent dat de Delftse burgemeester zijn geheimhoudingsplicht heeft geschonden door deze extra kosten in de openbaarheid te brengen. Volgens De Wit was, en is, deze informatie geheim verklaard.


Het OM, dat enkele maanden nodig had om te antwoorden, oordeelt nu dat er geen sprake was van geheimhouding omdat de informatie over de 1,9 miljoen euro al eerder bekend was. Het OM refereert hier specifiek aan de rechtszaak van SP-raadslid Maurits Bongers van afgelopen maart. Eind vorig jaar stapte Bongers naar de media met het bericht dat 'extra kosten' voor de nieuwe brug vooral voor rekening van de Gemeente Delft zouden komen. De krant berichtte verder, op basis van een anonieme bron, dat het om 'enige miljoenen euro's' zou gaan. Bongers werd door de gemeente voor de rechtbank gesleept en werd begin dit jaar door de rechter schuldig bevonden van het lekken van geheime informatie.


In antwoord op de aanklacht van De Wit schrijft het OM nu: 'De informatie dat er sprake was van meerkosten, was dus reeds openbaar op het moment dat de burgemeester die informatie aan de gemeenteraad verstrekte.' De Wit laat het er niet bij zitten. Hij wil deze zomer het besluit van het OM aanvechten bij het Gerechtshof in Den Haag en het OM dwingen alsnog een zaak te openen. "Net zoals dat is gebeurd bij Geert Wilders." De Wit vindt dat de gemeente de geheimhouding over de financiële cijfers 'misbruikt' om gemeenteraadsleden stil te houden. "Misschien ben ik een Don Quichot die tegen windmolens vecht, maar als de burgemeester voor de rechter moet komen, dan hangt hij."

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12