Afbeelding

Stedenband Estelli gebruikt jubileumjaar om nieuwe vormen te vinden

Algemeen

Editie: Week 41, Jaargang 22 |

Harrie Oostingh (links) en Michiel Dol zien de toekomst positief in.

DELFT - De stedenband Delft Estelli werd op 7 november 1984 in het leven geroepen. Delftenaren, die veel sympathie voelde voor de jonge Nicaraguaanse democratie gingen een band aan ter ondersteuning.


De keuze voor Estelli was een deels toevallige. “Delft en Estelli hebben een aantal zaken gemeen. Zo zijn beide steden even groot en herbergen ze binnen de stadsgrenzen een universiteit”, zegt Harrie Oostingh. “Het toeval bestaat uit het feit dat in die tijd juist een aantal Delftse studenten in Estelli verbleven om stage te lopen op de universiteit. Zij zagen dat in Estelli veel behoefte aan ondersteuning was. De Stedenband heeft veel bereikt. Op veel vlakken is er uitwisseling ontstaan, tussen kerken, scholen, de brandweer, noem maar op. Als je in Estelli bent moet je ook niet gek opkijken als er een brandweer rondrijdt, geschonken door de Delftse brandweer en een vuilniswagen uit Delft. In de loop van die dertig jaar hebben we ook een aantal mooie projecten kunnen realiseren.” Als voorbeeld geeft Oostingh een onderwijsproject dat tot gevolg had dat de schooluitval in Estelli met 12 procent werd teruggedrongen. “Twaalf procent lijkt misschien niet veel, maar het gaat wel over ruim vijfduizend kinderen.”


Op 7 november staat de vraag centraal wat de toekomst van de Stedenband gaat worden. “We willen toewerken naar  een horizontale uitwisseling. Bovendien willen we ondernemers gaan betrekken bij ons werk waarin de financiële zelfstandigheid van jongeren centraal staat. Dit project moet in Delft en in Estelli worden gerealiseerd. Groepen kinderen krijgen een klein fonds waarmee ze aan de slag kunnen voor hun project. Daarbij leren ze verantwoord met financiële middelen om te gaan.”

Dreigende wolken
Ondanks het grote enthousiasme van Harrie Oostingh en zijn medebestuursleden Michiel Mol en Gerard Stam, hangen toch dreigende wolken boven de stedenband. “De subsidie die we jaarlijks van de Gemeente Delft mochten ontvangen zal in drie jaar tijd worden afgebouwd. Gelukkig kunnen we rekenen op de steun van de gemeenteraad die vorig jaar heeft besloten de subsidie niet in één keer, maar gefaseerd over drie jaar af te bouwen. We worden dus steeds meer afhankelijk van incidentele giften en van onze eigen inzet en creativiteit. We zijn druk in de weer nieuwe vormen te vinden. Zo hebben we onze kantoorruimte vaarwel gezegd en zijn we ingetrokken bij PerspeKtief. Als tegenprestatie kunnen we de mensen van PerspeKtief, die een afstand hebben tot de arbeidsmarkt, betrekken bij onze activiteiten. We gaan ons jubileumjaar gebruiken om vooruit te kijken en slagen te maken. Ik ben ervan overtuigd dat we er uiteindelijk veel sterker uit tevoorschijn zullen komen.”

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12