Rouwende moeder wil dat haar dochters graf met rust wordt gelaten, en ze is niet de enige

Algemeen

Als het donker wordt, gaan de hekken bij Iepenhof dicht. Dieven maakten hier dit jaar al tien keer misbruik van het feit dat er geen beheerder, beveiliger of camera’s zijn.

DELFT – Het is al verschrikkelijk om je eigen dochter te moeten begraven, maar als er vervolgens regelmatig spullen van het graf worden gestolen of vernield, dan is dat helemaal zwaar. Irene de Waal (70) kan daarover meepraten en ze is niet de enige.

De Waal moest vorig jaar augustus haar dochter begraven. Sindsdien is er al drie keer iets van het graf op Begraafplaats Iepenhof gestolen, één keer werd iets vernield. “Navraag bij andere bezoekers op de begraafplaats leerde me dat ook zíj hier last van hebben”, geeft de 70-jarige Delftse aan. De Gemeente Delft, die de begraafplaats beheert, bevestigt dat ook zij signalen krijgt dat er van de graven wordt gestolen. Dat is dit jaar tot nu toe zeker tien keer gebeurd, laat een woordvoerder van de gemeente weten. Dat zijn meer meldingen dan vorig jaar, toen diefstal van Delftse graven nog ‘incidenteel’ voorkwam. De Gemeente maakt een onderscheid in twee soorten diefstal: Spullen van nabestaanden die bij de graven liggen en materiaal dat bedoeld is om de begraafplaats te beheren. “Zoals een koperen kabel die hier onlangs is gestolen”, laat de woordvoerster weten. 

Irene de Waal kan er met haar hoofd niet bij dat er lieden zijn die spullen van andermans graf stelen, niet in de laatste plaats omdat het om niet al te kostbare bezittingen gaat. Ze noemt de diefstallen ‘bizar’. “We hadden na haar begrafenis een extra grote sierpot met een mooie plant, een anthurium, bij haar graf gezet. Dat was haar lievelingsplant. We hadden er een vlinder en een kaartje bij gedaan.” De plant en de pot werden in december gestolen, het vlindertje en de kaart waren voor de dieven niet interessant genoeg en bleven achter op het graf. “Ik dacht toen nog dat het een incident was”, zegt De Waal.

Niets bleek echter minder waar. Ook een pluchen kat, haar lievelingsdier, was na een maand plotseling verdwenen. Een lantaarntje, dat de nabestaanden speciaal voor op het graf lieten maken, werd vernield. Verder werd ook een glazen visje van het graf ontvreemd. De Waal: “Het zijn geen dure spullen, maar het is het verhaal dat erachter zit. We hebben bovendien van de beheerder gehoord dat er meer wordt gestolen. De wereld wordt bijzonder, maar dit veroorzaakt een hoop onrust en verdriet. Als ik elke keer als ik naar het kerkhof loop moet denken: ‘Wat zal er dit keer gestolen zijn?’, dan vind ik hier niet meer de rust die ik hoop te vinden.”

Bewijslast
Veel valt er echter niet aan te doen, beseft ook Irene de Waal. “Als je iemand met een plant over de begraafplaats ziet lopen, dan haal je het niet in de hoofd om te vragen hoe hij of zij aan die plant komt. De bewijslast is moeilijk.” Delftse begraafplaatsen zijn dagelijks geopend van zonsopkomst tot zonsondergang. Daarna gaan de poorten dicht. Camerabewaking is er niet en er wordt ook niet gesurveilleerd. De Gemeente Delft laat weten niet veel meer te kunnen doen. “Een begraafplaats is publiek toegankelijk en volgens ons moet dat ook zo blijven”, laat een woordvoerster van het Stadhuis weten. Als het donker, is gaan de hekken dicht. “Delft heeft al sinds lange tijd geen beheerders meer wonen op de begraafplaatsen”, voegt de woordvoerster daar aan toe. Dus is er niemand die – als het donker wordt – een oogje in het zeil houdt. Politie Haaglanden laat desgevraagd weten niets spectaculairs tegen te komen als ze in de systemen zoeken naar diefstal van Delftse begraafplaatsen. “Maar dat wil niet zeggen dat het niet gebeurt”, zegt een woordvoerster van de politie. Op basis van de meldingen krijgt de politie niet de indruk dat Delftse begraafplaatsen flink worden leeggeroofd. “We roepen iedereen op om in elk geval aangifte te doen als iets van een graf wordt gestolen. Pas als mensen meldingen doen, kunnen we er iets mee.” Ook De Waal hoopt dat gedupeerden meteen de politie bellen als iets van een graf is ontvreemd. “Want hoe bizar ook: Hoe meer aangiftes, hoe beter.” Ze heeft echter liever dat er nooit meer iemand iets van een graf steelt. “Mensen die dit doen beseffen niet wat voor impact dit op iemand heeft. Het ligt zó gevoelig, het raakt je altijd extra. Je blijft toch met je poten van andermans graf af?” (JN)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12