Afbeelding

Speciale kieswijzer moet Delftse ondernemers naar de juiste partij leiden

Algemeen

Editie: Week 8, Jaargang 22 |

Jeppe Licht is blij met de stemwijzer die speciaal voor Delftse ondernemers is gemaakt. (foto: Studio Oostrum)

DELFT – Delftse ondernemers hoeven niet twaalf verkiezingsprogramma’s door te spitten om te ontdekken welke politieke partij het beste bij hen past. Afgelopen week werd een online kieswijzer voor Delftse ondernemers gelanceerd.

Het is de eerste keer dat in Delft zo’n stemwijzer voor de gemeenteraadsverkiezingen is opgezet. Er komt dan ook heel wat bij kijken om een kieswijzer specifiek voor ondernemers te realiseren, legt Jeppe Licht, regiosecretaris van MKB Nederland, uit. MKB Delft en VNO-NCW Delft vinden het belangrijk dat er zo’n kieswijzer zou komen. “De gemeenteraadsverkiezingen zijn een goed moment om ons geluid te laten te horen en invloed uit te oefenen op de programma’s”, zegt Jeppe Licht. De twee lokale ondernemersorganisaties stelden eerder al, in goed overleg met ondernemers, een manifest op. Dit is aangeboden aan de plaatselijke politieke partijen. Het manifest is vervolgens gebruikt als inspiratie bij het opstellen van de 23 stellingen die in de kieswijzer de revue passeren. MKB Delft is met de tien zittende politieke partijen in gesprek gegaan over de stellingen. “Zo hebben we de politiek kunnen laten zien wat wij van belang vinden. Zij konden ons op hun beurt laten zien wat hun positie is. We hebben van alle partijen gelukkig uitstekende medewerking gekregen.” Tijdens die contacten, mailwisselingen en gesprekken, is ook veel werk is verricht door studenten van De Haagse Hogeschool.


-Is het niet zo dat partijen voor zo’n kieswijzer de antwoorden geven die ondernemers willen horen?
Licht: “We doen dit in meer gemeentes. We hebben de stellingen daarom vrij scherp neergezet. Als de partijen bijvoorbeeld zeggen dat ze in Delft voorstander van een milieuzone zijn, maar uit hun verkiezingsprogramma blijkt dat ze er tegen zijn, dan kun je ze erop aanspreken. Een groot deel kun je op basis van hun programma’s toetsen.”
-Kom je als ondernemer niet altijd bij de VVD uit?
“Je kan overal op uitkomen. Je kunt ‘m ook als bewoner invullen. Ja, de VVD heeft over het algemeen een programma dat goed is voor ondernemers, maar je hoeft niet automatisch bij die partij uit te komen. Het is namelijk niet zo dat de VVD een programma heeft waar je altíjd bij uitkomt. De kans op de VVD is wel wat groter, maar dat geldt voor meer partijen.”


De betrokken ondernemersorganisaties verwachten dat de kieswijzer een succes wordt. “Ook in andere gemeentes krijgen we hier veel respons op”, weet Licht. Het initiatief is nuttig voor ondernemers, maar ook voor de overkoepelende organisaties waar ze deel van uitmaken. “Als blijkt dat 90 procent van hen het met een bepaalde stelling eens is, dan is dat frappant en moeten we daar iets mee doen. Ook los van de verkiezingen. Het is sowieso goed om een vinger aan de pols te houden bij ondernemers in de stad.” De kieswijzer voor Delftse ondernemers is te vinden onder de volgende link: www.ondernemersstem.nl/delft-2014. (JN)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12