Geen medailles, maar wel achtien persoonlijke records op de Fisec Spelen

Algemeen

De Delftse delegatie, met van links naar rechts Jorrit van den Born, Tim van der Zwan, Jesse Beuman, Wander van der Wal, Paul Smit, Bas Kroon en Richard Veldhuis. Op de onderste rij van links naar rechts trainster Esther Moorees, Babette Zwaard, Jill de G

DELFT – AV ’40-trainer Richard Veldhuis is hartstikke trots op de groep jonge Delftse atleten die Nederland hebben vertegenwoordigd op de Fisec Spelen.

Medailles zaten er dit jaar helaas niet in, maar de negen Delftse deelnemers verbraken in totaal wel achttien persoonlijke records. En dat is ook een hele prestatie, vindt Richard Veldhuis, die al jaren namens AV ’40 als trainer en begeleider meegaat naar het van oorsprong Rooms-Katholieke sportevenement voor jongeren. De negen van AV ’40 deden op 34 verschillende onderdelen mee en ze behaalden dertien finaleplaatsen. “Dat betekent dus dertien top 8-klasseringen, een leuk aantal”, licht Veldhuis toe. AV ‘40 reisde namelijk met een relatief jonge groep naar de Fisec Spelen in het Franse Tours. Hun trainers hadden vooraf dan ook niet verwacht dat ze behangen met gouden plakken weer terug naar Nederland zouden komen. Hun buitenlandse collega-atleten waren doorgaans ouder en dus groter en sterker. Desondanks schopten sommige Delftse atleten het behoorlijk ver. Zo haalde Babette Zwaard op drie van haar vier onderdelen een finaleplaats. “In die finales deed ze het ook zeer goed, maar won ze net geen medaille. Op het enige onderdeel waarin ze niet de finale haalde, scoorde ze echter een persoonlijk record. 

Jorrit van den Born haalde op al z’n onderdelen, dus kogelslingeren, kogelstoten, speerwerpen en discuswerpen, een persoonlijk record. “Dat deed hij dus supergoed”, vindt z’n trainer. Ook Paul Smit deed het volgens Veldhuis ‘zeer goed’. “Hij bouwde zijn serie tijdens het speerwerpen heel mooi op. Het was een perfecte serie eigenlijk, waarin hij steeds verder gooide. In de finale gooide hij een afstand die vorig jaar nog goed was voor brons, maar nu werd hij vijfde.” Eén ding weet Veldhuis dan ook wel zeker: “Een aantal van ons zijn echt een stuk boven zichzelf uitgestegen. Ze hebben beter gepresteerd dan we hadden verwacht.” De meest knappe prestatie vond Veldhuis die van Babette Zwaard. “Ze haalde de finale van het hinkstapspringen. Toen moest ze de finale van de 100 meter lopen, dat kwam nog effe tussendoor. Meteen daarna weer was de finale van het hinkstapspringen. Toen sprong ze 10 meter 83, dat was haar verste afstand van de dag. En dat terwijl het niet ideaal is om direct na een 100 meter nog een finale hinkstapspringen te moeten doen.” Bente van der Zwan, die eerder in deze krant aangaf op het onderdeel verspringen de 4 meter-grens te willen passeren, bleef steken bij 3 meter 95.


Langste eind
Ook de sfeer was weer ‘helemaal super’, aldus Veldhuis. De Fisec Spelen werken onder de deelnemers altijd al verbroederend, maar het WK Voetbal deed wat dat betreft nog een extra duit in het zakje. De kwart- en halve finales werden uitgezonden op een groot scherm in de sporthal. De in totaal 120 man tellende Hollandse delegatie was hierbij uiteraard van de partij. Sommige andere landen kozen partij voor de tegenstanders van Oranje. “Maar wij trokken aan het langste eind, dus na afloop vierden we een feestje”, geniet Veldhuis nog na. Ook de halve finale tussen Duitsland en Spanje leverdere volgens hem 'een leuke en gezellige avond’ met veel gezang over en weer op. Eveneens vermakelijk was de grap van de Nederlandse begeleiders, die hun atleten hadden wijsgemaakt dat ze aan het einde van de week bij de sluitingsceremonie een vaandelzwaai-act moesten opvoeren. De Nederlandse atleten oefenden vervolgens de hele week in drie groepen op vaandelzwaaibewegingen. Groot was dus ook hun teleurstelling toen ze op de laatste dag hoorden dat het een grap was. “Dat was wel even leuk”. 

Alle Delftse atleten die begin deze maand aan de Fisec Spelen meededen, zijn volgend jaar nog steeds jong genoeg om weer mee te mogen doen. Veldhuis, die nog graag alle sponsors wil bedanken, kijkt er nu al naar uit. “Dan gaan we voor meer medailles.” (JN)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12