Afbeelding

Fisec Games topsport en oranjefestijn ineen voor atleten AV'40

sport

Editie: Week 26, Jaargang 23 |

Richard Veldhuis, Inge de Vries, Victor van der Wel en begeleidster Sabine Wagner maken deel uit van de Fisec Games-delegatie. (foto: Dennis van den Berg)

DELFT – Voor de een is het inmiddels gesneden koek, voor de ander is het een spannend debuut op internationaal niveau. Een groep jonge atleten van AV'40 en hun begeleiders stappen in de week van 8 juli op het vliegtuig naar Malta voor deelname aan het internationale jeugdtoernooi Fisec Games.

Door: Dennis van den Berg

Voor Richard Veldhuis is het inmiddels zijn jaarlijkse uitje geworden: de Fisec Games. Dit sportevenement wordt georganiseerd door Fisec, van oorsprong een internationale federatie van katholieke scholen. "Er doen momenteel veertien landen aan mee. Grotendeels Europese landen, maar we mogen dit jaar ook deelnemers uit Brazilië verwelkomen", weet Richard. De Nederlandse delegatie bestaat uit dit jaar 21 atleten (17 leden van AV'40 en een kwartet uit Maastricht), 40 zwemmers en één voetbalteam. "In het verleden gingen we ook met afvaardigingen van andere sporten zoals volleybal, maar die partijen zijn afgehaakt, onder meer door gebrek aan begeleiders. Het gaat toch om een tripje van een kleine week naar het buitenland", klinkt het begripvol uit Richards mond. Maar AV'40 grijpt de kans om zich op dit internationale toneel te presenteren en te meten met de internationale atletiekjeugd maar al te graag aan.

Eerste keer
Victor van der Wel en Inge de Vries gaan dit jaar voor de eerste keer mee naar de Fisec Games. Beiden zijn 15 jaar oud en al zowat hun halve leven actief bij AV'40. "Ik ga meedoen aan de 800 meter, de 1.500 meter, de steeplechase en de 3.000 meter", vertelt Victor desgevraagd. Inge gaat eveneens de strijd aan op de 800 en de 1.500 meter, maar komt daarnaast uit op de 100 meter sprint en de 100 meter horden. Bereiden ze zich nog extra voor op hun internationale debuut? "Nou, ik train al zes keer per week, dus ik denk dat ik zeker wel goed voorbereid ben", reageert Victor. Ook Inge heeft er alle vertrouwen in: "Ik vind het wel heel spannend, maar ik heb er veel zin in."

Ceremonie
De reis voert de atleten van AV'40 en hun reisgenoten ditmaal naar Malta. "Daar ben ik al een keer of vijf geweest. Geen verkeerd oord", aldus Richard. Van 8 tot 14 juli mogen de jonge sporters uit diverse landen, zo'n duizend deelnemers in getal, op jacht gaan naar prijzen en roem. Er wordt in teamverband en individueel gestreden, maar ook om welk land in totaal het beste presteert. Bij de spelen horen ook een officiële openings- en sluitingsceremonie. Richard: "Het ene land vult dat in met folklore, het andere met een moderne act."
Als de atleten een halve dag gesport hebben, hebben ze daarna vrijaf. Vaak gaan ze dan, van top tot teen gehuld in oranje, andere teams en sporters van Hollandse bodem aanmoedigen. "Daar staan we in het buitenland inmiddels om bekend, om die oranjegekte", lacht Richard. Tijdens de spelen is er ook een bazaar, waar de Nederlandse delegatie een kraam bemenst met typisch Hollandse producten zoals stroopwafels. De opbrengst gaat naar een goed doel.

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12