POLITIEK in 't kort

Algemeen

Editie: Week 14, Jaargang 22 |

Boete voor Bongers, vrijspraak voor De Wit

SP-raadslid Maurits Bongers is door de rechtbank in Den Haag veroordeeld voor het lekken van geheime informatie over de nieuwe Sebastiaansbrug. Het raadslid kreeg een boete opgelegd van 500 euro. Eind vorig jaar maakte Bongers openbaar dat de kosten voor het gekozen ontwerp voor de Sebastiaansbrug fiks duurder uit zouden vallen. Het persbericht dat Bongers rondstuurde belandde echter ook bij de Gemeente Delft, die met het bericht naar de politie stapte om aangifte te doen. Mede daardoor achtte de rechtbank onomstotelijk bewezen dat het raadslid geheime informatie lekte. Bongers laat in reactie weten de uitspraak 'zeer teleurstellend te vinden'. "Wij worden als oppositie monddood gemaakt. In principe kunnen nu alle vergaderingen en documenten in Delft door de collegepartijen geheim worden verklaard. Zonder dat de oppositie daar iets tegen kan doen." Het raadslid laat verder weten nog te overwegen om in hoger beroep te gaan en de uitspraak eerst te willen bestuderen.
Jan Peter de Wit, raadslid voor Onafhankelijk Delft, werd in een andere zaak juist vrijgesproken van de beschuldiging van het lekken van informatie uit een geheim overleg. De Wit kroop door het oog van de naald mede door het ontbreken van notulen van het overleg.
Het staat vast dat De Wit informatie uit een overleg over afvalbedrijf Avalex willens en wetens naar buiten heeft gebracht, oordeelde de rechtbank. Maar omdat de notulen van de vergadering ontbraken, kon de rechtbank echter niet oordelen of het overleg geheim was verklaard. Daarop sprak de rechtbank De Wit vrij. Opvallend genoeg had De Wit voor de rechters zijn eigen verdediging gevoerd, zonder gebruik te maken van een advocaat. Bongers werd tijdens zijn verdediging wel door een advocaat bijgestaan.


Geen eigen plekje voor naaktrecreatie deze zomer
Een snelle beslissing over het aanwijzen van een nieuw naaktstrand in Delft is voorlopig van de baan. Het College van B en W schuift de hete aardappel door naar het nieuwe college.
De Gemeente Delft had het Vlakoverpad in het Abtswoudse Bos, ten zuiden van Delft, op het oog als mogelijk alternatief terrein voor naaktrecreatie. In een recente brief aan de gemeenteraad komt het college echter tot de slotsom nog geen nieuwe plek aan te willen wijzen. De alternatieve locatie zou volgens het college ingericht moeten worden zodat overige wandelaars 'geen aanstoot kunnen nemen aan naakte mensen'. Ook zou op de locatie vaker het gras gemaaid moeten worden en wil de Gemeente 'intensief toezicht' door ordehandhavers. De kosten hiervoor worden geschat op jaarlijks vijftienduizend euro. Hiervoor is geen budget beschikbaar, schrijft het college. De Gemeente Delft besloot vorig jaar het naaktstrand in het Delftse Hout te sluiten en naaktloperij voortaan te beboeten. Een rechtszaak hierover loopt nog.

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12