Afbeelding

Voorstel: Stijging gemeentebelastingen van 10 procent

Algemeen

Editie: Week 43, Jaargang 22 |

Ook de parkeerbelasting zou in de gemeente Delft volgend jaar wel eens fors omhoog kunnen gaan.

DELFT – De Gemeente Delft bereidt een begrotingsvoorstel voor om de gemeentelijke belastingen met zo'n tien procent te laten stijgen. Het zou Delft één van de duurste Nederlandse gemeenten maken om in te wonen.

Door: Bjinse Dankert

Dat blijkt uit gesprekken met financieel ambtenaren van de gemeente Delft. De plannen zijn onderdeel van het pakket aan maatregelen om het groeiende geldtekort bij de gemeente terug te dringen tot een tekort van vier miljoen euro.

Begin september, toen D66-wethouder Aletta Hekker aankondigde dat de gemeente zijn begroting voor volgend jaar niet meer rond krijgt, kwam ook belastingstijging door het verhogen van gemeentelijke woonlasten en belastingen al ter sprake. De wethouder vertelde destijds echter niet hoe hoog die belastingstijging specifiek zou uitvallen voor de inwoners van Delft. Hekker zei toen: "Het is niet onze intentie om de burger nog meer te laten betalen voor allerlei diensten. We hebben wel gekeken waar de reguliere verhoging iets kan doen, maar we zijn niet in de allerhoogste boom gaan zitten."

Echter, in een toelichting op de financiële situatie van de gemeente, bevestigen financieel specialisten bij de gemeente dat de plannen wel degelijk inhouden dat de gemeentelijke belastingen fors omhoog worden geschroefd, tot ver boven het huidige inflatiecijfer.

Vergeleken met andere gemeenten is Delft al een dure stad om in te wonen: Delftenaren zijn ruim 9 procent duurder uit dan inwoners in andere gemeenten. Het voorstel in de maak in de Torenhove zou de gemeentebelastingen omhoog stuwen tot zelfs twintig procent boven het landelijk gemiddelde. Het zou betekenen dat de belastingen in Delft, waaronder de rioolbelastingen en onroerendezaakbelasting (OZB) voor huiseigenaren, volgend jaar met zo'n tien procent gaan stijgen. Hoe deze stijging wordt verdeeld tussen de verschillende belastingen is nog niet bekend. Het zou dus kunnen dat sommige gemeentelijke belastingen nog hoger worden dan tien procent, terwijl andere belastingen iets minder hard stijgen.

Verscherpt toezicht
Het begrotingsvoorstel loopt vooruit op de situatie waarbij de gemeente onder verscherpt toezicht van de Provincie Zuid-Holland valt. Omdat Delft de touwtjes niet meer aan elkaar krijgt geknoopt, gaat de Provincie Zuid-Holland dit jaar de begroting van de gemeente van te voren goedkeuren.

Daarbij kijkt de provincie ook naar de hoeveelheid aan inkomsten die Delft binnenkrijgt via gemeentelijke belastingen, laten de financieel specialisten bij de gemeente weten. Afgelopen jaar ontving Delft ruimt vijftig miljoen euro aan inkomsten door gemeentelijke belastingen en heffingen. De inkomsten uit de OZB vormden van dit bedrag bijna de helft. "De provincie zal om een redelijk peil van eigen inkomsten vragen. Dat peil definiëren zij als een niveau van inkomsten dat twintig procent boven het landelijk gemiddelde ligt. De provincie wil namelijk dat de gemeente zich maximaal inspant om de eigen problematiek op te lossen. Onder meer door het verhogen van de eigen inkomsten. In de bezuinigingsplannen hanteren wij al dat niveau wat de provincie als redelijk beschouwt."

Als Delft deze belastingstijging zelf niet eigenhandig doorvoert, is het goed mogelijk dat de provincie daarna druk op de gemeente zal zetten om deze alsnog door te voeren, waarschuwen de gemeenteambtenaren. "De provincie kan onze begroting niet goedkeuren, dat kan als een drukmiddel worden gebruikt."

Om volgend jaar het financieel huishoudboekje sluitend te krijgen, zou Delft voor zestien miljoen euro extra moeten bezuinigen. Het college van B en W besloot na een interne evaluatie echter om niet meer dan twaalf miljoen euro te gaan bezuinigen. Het voorstel tot sterk stijgende gemeentebelastingen is al onderdeel van deze plannen, bevestigt de gemeente. Dus zelfs als de stijging wordt goedgekeurd door de gemeenteraad, blijft Delft nog altijd zitten met een structureel tekort van vier miljoen euro.

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12