Wat ik zeggen wil

Algemeen

Hieronder de ingezonden stukken uit de krant van 27 november 2011.

Burger buitenspel
DELFT - In de krant Delft op Zondag van 20 november staat een bericht over het ‘actualiseren van de regels’ voor het Delftse horecabeleid. Tot twee keer toe staat in het (korte) artikel dat de Gemeente Delft bij het afschaffen van allerlei regels alleen gaat praten met de Delftse horeca en de gemeenteraad. Waarom worden de burgers hier niet bij betrokken? Natuurlijk vinden partijen die zogenaamd ‘last’ hebben van regels het wel leuk als die worden afgeschaft. Maar waarom zijn die regels er? In het algemeen ter bescherming van andere partijen. Als een kroeg bijvoorbeeld 24 uur per etmaal open mag, dan is het vanwege de permanente overlast geen pretje om te leven in een woonhuis ernaast. Om het voor iedereen leefbaar te houden, zijn er in dit volle land juist regels nodig. Eén van de voorstellen van de Gemeente Delft is het verlenen van terrasvergunningen voor vijf jaar. Dat betekent dus dat de horeca jarenlang hun terrassen langer kan ophouden dan mag en geen rekening zal houden met de omwonenden. Zij hebben immers toch een vergunning van de Gemeente voor vijf jaar. Je zult zien dat men pas in het jaar dat er een nieuwe vergunning moet komen zich weer een beetje aan de regels gaat houden. En dan zegt de Gemeente natuurlijk doodleuk: ‘Er zijn geen problemen, dus hier heb je weer een vergunning voor de volgende vijf jaar’. Als burger, die niet heeft mogen meepraten, zit je dan jarenlang met de gebakken peren. Daarom moet de Gemeente degenen die door regels worden beschermd ook wel degelijk betrekken bij het voornemen zulke regels af te schaffen. Dus Gemeente Delft, betrek omwonenden bij het nieuwe horecabeleid.

Ernst Neher, Delft 


Gekkekoeienziekte bij het CDA?
DELFT - Prachtig rekenwerk van de heer Van Tongeren (CDA) tijdens de gemeenteraadsvergadering van 10 november. Als je de tariefverhoging voor het bewonersparkeren door twaalf deelt valt het wel mee. Jammer dat je dan als vertegenwoordiger van het volk vergeet dat in 2012 alle kosten waar de burger mee te maken krijgt flink zullen stijgen. Denk aan de ziektekostenverzekering, verontreinigingsheffing, waterschapslasten, en zo kan ik nog wel een half uur even door gaan. Misschien geen probleem voor het gezin van de fractievoorzitter van de PvdA met drie inkomens, maar voor de gewone burger met één inkomen kan dat best bezwaarlijk zijn. Bovenstaande berekening is trouwens niet zo origineel, mijnheer van Tongeren, het is namelijk de rekentruc van mevrouw Bolten van GroenLinks. Daarnaast is het toch van de gekke te noemen dat - als de kosten voor het bewonersparkeren lager zijn dan nu verwacht - dat de burger het teveel betaalde in 2013 weer terugkrijgt. Niemand heeft hier enig vertrouwen dat dit echt gaat gebeuren. Let maar op de reactie van D66 in de Delft op Zondag. De Gemeente Delft pakt gewoon een jaar de tijd om alle kosten naar het bewonersparkeren toe te schuiven. Heeft u trouwens gedacht aan de dienstfiets van de burgemeester van Delft? Misschien kan de burgemeester nog wat extra blokjes door schil C rijden en dan de uren op het bewonersparkeren schrijven. Dat tikt tenminste flink aan. Het blijft een belachelijke zaak; een tarief verhogen om je begrotingtekort te dekken. Het bewonersparkeren is hier gewoon niet voor bedoeld. Trouwens, winst maken op het vergunningparkeren is volgens mij gewoon verboden. Het CDA betaalt een hoge prijs voor het in de coalitie te mogen zitten. Het vertrouwen in het CDA zal dan zeker niet toenemen. Los hiervan, is er iemand in het CDA die mij kan uitleggen waarom een bewoner in schil C – die al ongewild wordt geconfronteerd met bewonersparkeren en een bezoekerskaart - meer belasting moet betalen dan een andere inwoner van Delft? Als u dat voor elkaar krijgt hoort u mij niet meer. De gekkekoeienziekte moet zijn uitgebroken bij het CDA. 

Harry van Adrichem, Delft


Gemeente Delft is de weg kwijt
DELFT - Wonen in Delft was tot een paar jaar geleden geweldig. De stad had een goede uitstraling en een goede verkeersveiligheid met de juiste infrastructuur. Bezoekers en toeristen die naar Delft kwamen hadden alleen maar lof over hoe het er in Delft uit zag. Helaas is dat in een paar jaar tijd sterk veranderd. Keuzes die gemaakt worden door de Gemeente Delft zijn niet te begrijpen. Het grootste voorbeeld is wel de bouw van de Spoorzone. Al lange tijd is dit een doorn in het oog van vele Delftenaren. De verkeersveiligheid is sterk afgenomen, stoplichten (als deze er nog zijn) zijn regelmatig uitgeschakeld. Verkeerssituaties worden zo aangepast dat het bijna onmogelijk is om geen ongelukken te veroorzaken. Het toppunt van overlast was toch wel vorig weekend. Zit je rustig op de bank, op vrijdagavond, begint er ineens een lawaai te ontstaan dat daarna de gehele nacht doorgaat. Er was besloten om een paar damwanden te plaatsen voor de Spoortunnel. Na enig bellen bleek dat dit tot zondagavond 18.00 uur zou voortduren en dat er al vele klachten waren ingediend. Hier kon niets aan gebeuren, daar de Gemeente Delft toestemming had gegeven deze werkzaamheden uit te voeren. Ach ja, dat er dan een paar honderd mensen een heel weekend niet kunnen slapen, daar wordt dan overheen gestapt. Mijn vrouw, bijvoorbeeld, heeft migraine-aanvallen. En ja, dat wordt natuurlijk door deze trillingen nog eens extra getriggerd. Zij kan dus de komende dagen fijn ‘genieten’ van een helse hoofdpijn. Ik denk dat de Gemeente Delft eens wakker moet worden en juiste beslissingen moet gaan nemen. Ze zouden voor de gein eens een dagje mee moeten fietsen wanneer je de kinderen naar school brengt en haalt, wellicht dat er dan een lichtje gaat branden.

J. van Tilborg, Delft


Creating history?
DELFT – Vorige week ontving ik – als lid van het Delfts Internet Panel - een enquête van de Gemeente Delft. Daarin kwam de vraag voor of ik het eens was met de slogan ‘Delft, creating history’. Niet dus, en m’n antwoord wil ik graag met jullie delen: ‘Geschiedenis wordt door Delft alleen geschreven door het debacle van Baljé en de Spoortunnel, met bijbehorend gemeentepaleis. Ook in het verkeersplanningbeleid is deze stad een geschiedenisschrijver. De verloedering van de (binnen)stad gaat net als in alle andere grote steden ten onder aan vastgoedspeculanten, studenten (die boven de winkels wonen en verder geen enkele binding lijken te hebben) en versobering van het winkelaanbod. Neem de Choorstraat met z’n fietsenprobleem. Mevrouw Saskia Bolten heeft nog een hoop barrières te breken voor haar beleid waarbij ouderen steeds meer in het verdomhoekje komen. Zolang als ik Delft ken vinden studenten overal open deuren, terwijl de werkende of zoekende jongere z’n buurthuis ziet verdwijnen. Hoeveel en wat voor geschiedenis zoekt Delft eigenlijk?’

M.J.A. Rust, Delft


Gemeente lokt vervuiling uit
DELFT - Sinds enige tijd staan er op een aantal punten in de binnenstad informatiezuilen van de Gemeente Delft. Deze zijn uitgevoerd als een soort eenarmige bandiet (een gokkast). En ja, als je je dan 's avonds verveelt of als je 's nachts huiswaarts keert met alcohol in je bloed, dan ga je als jeugdige eens lekker los op die eenarmige bandiet van de Gemeente. Vorige week zondagochtend werd het effect van de vorige avond en nacht weer duidelijk. Op de foto is een groot aantal informatiefolders op straat, hier de in Vestpoort, zichtbaar. Is er nu niemand bij de Gemeente Delft die zulk misbruik voorziet? En waarom is het niet zo gemaakt dat die zuilen 's nachts niet te gebruiken zijn? Of heeft de Gemeente wel eens midden in de nacht drommen toeristen door de stad zien lopen? Als je zo ondoordacht dit soort zuilen plaatst, maak je mijns inziens als Gemeente zelf schuldig aan uitlokking van vervuiling in de stad. Veel ‘echte’ toeristen bekijken de zuil trouwens wel, maar snappen niet hoe het werkt! O ja, het leek de makers van de zuil ook wel leuk als er veel kabaal ontstaat bij het overhalen van de arm. Als omwonende word je daar lekker door gewekt midden in de nacht. Kortom: nogal wat weggegooid geld voor vervuiling en overlast.

Heero Pol, Delft


Gestolen fiets
DELFT – Vorige week woensdagavond, tijdens de voetbaltraining van mijn zoon, is zijn nieuwe BMX-fiets van één week oud gestolen uit de fietsenstalling bij SV Wippolder. De fiets stond op slot en zat met een ketting vast aan het hek. Toen mijn 8-jarige zoontje klaar was met trainen stond zijn fiets er niet meer. We zijn benieuwd of iemand zijn fiets heeft gezien. De fiets heeft een fluoriserende gele kleur die bijna licht geeft in het donker. Wie iets weet kan bellen naar telefoonnummer 06 – 255 86 944.

Sylvia Melaard, Delft

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12