Afbeelding

Anne Viruly (STIP) wint eerste lijsttrekkersdebat met heldere taal

Algemeen

Editie: Week 8, Jaargang 22 |

Wie denkt dat politici anno 2014 nooit volle zalen trekken, vergist zich… (foto: Koos Bommelé)

DELFT – In het eerste lijsttrekkersdebat voor de verkiezingen kruisten Delftse politieke partijen afgelopen woensdag de degens. Anne Viruly, lijsttrekker van STIP, ging er vandoor met de prijs voor de meest klare taal - tot haar eigen verbazing.

Ze waren nog zo gewaarschuwd van tevoren: houd het simpel, houd het kort. Het bleek voor Delftse lijsttrekkers alsnog een fikse toer om geen vage begrippen te gebruiken om standpunten toe te lichten. Dat was nou juist wél de bedoeling tijdens het eerste lijsttrekkersdebat, gehouden in de stadsbibliotheek van Delft: politici zo duidelijke mogelijk over complexe onderwerpen laten praten.
Want wat betekent dat nou toch uit de mond van een politicus: 'faciliteren', 'spectra', 'een zachte landing', 'een couch potato'? Gespreksleider Donatello Piras, van het Nederlands Debat Instituut, vroeg daarom regelmatig wat extra toelichting van de kandidaten op het podium. Het leidde tot gegniffel uit de zaal als de bewuste spreker een woordkeuze haastig probeerde te herstellen.


Aan de hand van drie stellingen namen de lijsttrekkers hun standpunten in. Toch wilde het debat, georganiseerd door de Delftse D66-fractie en stichting Lezen & Schrijven, lang niet altijd spannend worden. Het dichtst in de buurt kwamen SP-kandidaat Maurits Bongers en lijsttrekker Bart Smals (VVD) met hun discussie of mensen met een uitkering verplicht een tegenprestatie moeten leveren.
De enige keer dat de handen in de goed gevulde zaal spontaan op elkaar gingen was juist niet voor een politicus. Margretha Afoo, een alleenstaande moeder en werkzaam als vrijwilliger bij zorgverlener IPSE de Bruggen, deed vanuit de zaal een dringend beroep om geld vrij te maken voor opleidingen voor vrijwilligers die door willen groeien in hun activiteiten. Luid applaus volgde.
Het mag allemaal nog wat scherper en duidelijker, was het slotoordeel van D66-Tweede Kamerlid Paul van Meenen, die het debat vanaf de zijlijn waarnam. "Ook hier zie je weer dat politici een voorkeur hebben om ingewikkelde woorden te gaan gebruiken." Uiteindelijk wees de vierkoppige jury de kandidaat aan die zich gedurende het debat het meest helder had uitgedrukt. Dat werd de lijsttrekker van STIP, Anne Viruly, die op de aankondiging zichtbaar verbaasd reageerde.
Toch een hele eer, vond ze het. "Ik had het niet zien aankomen", reageerde ze na afloop. "Ik vond mijzelf niet goed in het debat zitten, dus het juryoordeel kwam als een verrassing." De prijs, een tegel voor helder taalgebruik, krijgt een mooi plekje in de fractiekamer van STIP in het stadhuis, beloofde ze.

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12