Delftenaren denken na over vraagstukken rond Spoorzone

Algemeen

DELFT – In DOK vond vorige donderdag de eerste ontmoeting van de Werkplaats Spoorzone Delft plaats.

De Werkplaats Spoorzone Delft (WeSD) wil de bouw van de spoortunnel gebruiken als een aanjager van innovatie, cultuur en techniek in Delft. De organisatie wil groepen Delftenaren met elkaar verbinden en met hen van de bouw van de tunnel een Delfts feestje maken. Dat idee lijkt aan te slaan, want WeSD kon tijdens deze eerste bijeenkomst rekenen op een warme belangstelling van zo’n 120 mensen uit verschillende kringen. Ondernemers en bedrijven, belangenverenigingen en omwonenden, creatievelingen, theatermakers en kunstenaars, onderwijsinstellingen en kennisinstituten, pers en Politie en individuen, iedereen leek zich erg betrokken bij het project te voelen.

 Tijdens de bijeenkomst was er een Projecten Parade waarin de diverse projecten, die al opgestart zijn werden gepresenteerd. Zo liep Jan van Dalen, de voorzitter van het MKB, over de catwalk om aan te geven hoe belangrijk het is dat er een goede bewegwijzering door de stad komt. Drie Delftse acteurs speelden op een tekst van Jan van der Mast twee humoristische sketches over problemen in de logistiek en mogelijkheden tot ontmoeten die ontstaan als de stad tijdens het bouwen aan de tunnel wordt verdeeld in een oostelijk en westelijk deel. 

Na deze opwarmer werden de aanwezigen in groepen verdeeld om creatief los te gaan op een aantal vraagstukken die zullen gaan spelen tijdens het hele spoortunnel-traject. “Hoe kunnen we de tijdelijke kloof in de stad letterlijk en figuurlijk overbruggen?”, was één van de vragen waar de aanwezigen gezamenlijk een antwoord op probeerden te geven. Eén van de vele aangedragen ideeën is een tijdelijke fiets/loopbrug over het spoor, zodat iedereen de werkzaamheden kan volgen. Ook werd er nagedacht over de vraag “Hoe hou je burgers op de hoogte en betrokken bij voortgang van de tunnelbouw”. 

Hierop werd het idee geopperd om rondleidingen door de bouwput te geven of een camera te plaatsen op een helm van één van de tunnelbouwers. Deze beelden zouden kunnen worden vertoond op de website van Werkplaats Spoorzone Delft. Naast deze nieuwe initiatieven zijn er ook al Delftenaren volop bezig met hun eigen project, zoals de enthousiaste treinmodelbouwers die al druk bezig zijn om het spoortraject in de oude situatie, de huidige situatie en de nieuwe situatie na te bouwen. Dit heeft naast de historische ook een educatieve waarde voor met name de jeugd van Delft. 

Wil je ook meedenken maar heb je de eerste bijeenkomst gemist? Neem dan een kijkje op www.spoorzonedelft.nl of stuur een email naar info@spoorzonedelft.nl.

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12