Afbeelding

De groene vingers van Groenkracht maken kale vlakte straks leuk en leefbaar

Algemeen

Editie: Week 45, Jaargang 22 |

De mannen en vrouwen van Groenkracht begonnen vorige week, na een feestelijke aftrap, met het opruimen van het terrein.

DELFT – Het zal veel Delftenaren niet zijn ontgaan dat woningbouw in de Spoorzone langer op zich laat wachten dan jaren geleden werd verwacht. Gelukkig is er dan een tijdelijk initiatief als een ‘Proeftuin’, waardoor kale vlaktes toch leuk en leefbaar worden.
Vorig weekend was de aftrap van het tijdelijke initiatief ‘Proeftuin Delft’, van een groep enthousiaste burgers die zich hebben verenigd in de Stichting Groenkracht. Zij gaan aan de Nijverheidsstraat een tuin creëren waar de hele stad plezier van kan hebben. Vorige week zaterdag begon de groep met het opruimen van het terrein. En werd met champagne geproost op een succesvol project.


De Gemeente Delft riep iedereen enkele jaren geleden op om met ideeën te komen voor een tijdelijke invulling van de kale vlaktes in de Spoorzone. Vooralsnog zal alleen het plan van Groenkracht wordt uitgevoerd. Hun idee kost de gemeente namelijk niets. “We hebben zelf met crowdfunding 18.000 euro opgehaald, Fonds 1818 heeft dit bedrag nog eens verdubbeld”, legt Carmen Cools (35) namens de stichting uit. Het geld wordt gebruikt om verse grond te storten, dit te verrijken met compost en om paden en watertjes te creëren. Daarna kan het groen komen. “Het wordt niet alleen een moestuin, we gaan ook fruitstruiken en –bomen planten en plekjes maken waar mensen even kunnen zitten”, vertelt Carmen. “De proeftuin wordt voor alle Delftenaren en iedereen die dat wil kan een bijdrage leveren.” Dat kan bijvoorbeeld door een ‘plukabonnement’ aan te schaffen. “Daarmee kun je vijf keer porties groente of fruit per week komen plukken”, geeft Carmen aan.

Natuur en de mens
Het idee voor zo’n proeftuin is geënt op de permacultuur, legt ze uit. “Het wordt een ecologische tuin voor de natuur en de mens. Volledig biologisch. Want als je zo’n tuin op de juiste manier aanlegt, hoef je geen bestrijdingsmiddelen te spuiten.” Namens Groenkracht wordt iemand aangesteld als beheerder. “Als er dan kinderen komen kan de beheerder hen alles leren over planten en hoe alles groeit. Naast een ontmoetingsfunctie heeft de proeftuin dus ook een educatief aspect.”
De komende tijd gaan betrokken al aan de slag in hun tuin. Vanaf komend voorjaar moet deze groeien en bloeien, tot het moment dat in 2019 de woningbouw in het toekomstige Abtswoudse Hof begint. “Het mooie aan ons project vind ik dat het levendigheid en kleur gaat brengen aan een gebied dat anders jarenlang braak zou liggen”, zegt Carmen Cools. Bovendien: “Het gaat over natuur, gezond eten, samenwerken en samen leren. Een stuk grond waar anders niets mee zou worden gedaan en geen functie zou hebben, wordt op deze manier dus nuttig en sociaal gebruikt.”


Stichting Groenkracht is nog op zoek naar helpende handen van enthousiaste vrijwilligers. Wie zich graag bij hen aansluit, kan mailen naar proeftuin@groenkracht.nl of kijken op www.delftseproeftuin.nl.

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12