Afbeelding

Duizend Delftenaren nodig voor afscheid van een halve eeuw spoorwegviaduct

Algemeen

Editie: Week 3, Jaargang 23 |

Van links naar rechts: technisch producent Colin Kassies, productieassistent Zindi Hausmann, artistiek leider Jens-Erwin Siemssen en coördinator Jitske Zitman van Manifestatie De Laatste Trein. (foto: Luise Bundschuh)

DELFT – De inwoners van Delft kunnen op 24, 25 en 26 februari tijdens Manifestatie De Laatste Trein symbolisch afscheid nemen van het spoorviaduct langs de Spoorsingel. Achter de schermen wordt hard gewerkt aan deze gedenkwaardige voorstelling. Zingende, musicerende, dansende en acterende Delftenaren die graag een rol willen spelen in de manifestatie, kunnen zich deze en volgende week zaterdag aanmelden. “We kunnen wel duizend mensen gebruiken.”

Door: Dennis van den Berg

Het zat er al een tijdje aan te komen. Maar nu de eerste treinen door de spoortunnel zijn gereden en politie, brandweer en ambulancepersoneel uit Delft en de regio druk doende zijn om de tunnelomstandigheden  te leren kennen alvorens er om de haverklap een intercity doorheen dendert, komt het moment om afscheid te nemen van het oude spoorviaduct steeds dichterbij. “In de laatste week van februari, tijdens de voorjaarsvakantie, gaan de treinen van het spoorviaduct over naar de spoortunnel”, weet Jitske Zitman van Werkplaats Spoorzone Delft (WeSD). Ze is als coördinator betrokken bij Manifestatie De Laatste Trein. In de vorm van een grootschalige theatervoorstelling wordt dinsdag 24, woensdag 25 en donderdag 26 februari afscheid genomen van het spoorviaduct, dat de laatste vijftig jaar zo beeldbepalend is geweest voor Delft.
Zitman: “De voorstelling krijgt steeds meer gestalte. Jens-Erwin Siemssen, onze artistiek leider, heeft veel ervaring met theatervoorstellingen op locatie. Om sfeer te proeven, heeft hij tijdelijk met enkele van zijn medewerkers zijn intrek genomen in het oude stationsgebouw. Samen met de plaatselijke schrijver Jan van der Mast heeft hij de verhaallijnen uitgewerkt tot één script. De voorstelling is gebaseerd op interviews met Delftenaren, die hun herinneringen aan de spoorzone hebben gedeeld. Bekende stadsgenoten uit de voorbije vijftig jaar, zoals Henk van Beek en vader Koos en zoon Ramon de Roos, worden geportretteerd of figureren in de voorstelling, die op verschillende locaties langs het spoorviaduct wordt gespeeld. Elk verhaal of anekdote is verbonden met een bepaalde locatie langs het spoorviaduct.”

Vrijwilligers
Met Siemssen, technisch producent Colin Kassies en productieassistenten Zindi Hausmann, Leonie Overgaag en Luise Bundschuh is Zitman de basis aan het leggen voor de reeks voorstellingen. Daarbij is de medewerking van de inwoners van Delft onmisbaar. “We hebben veel vrijwilligers nodig. We zouden graag een koor van zo’n driehonderd personen bij elkaar krijgen, we hebben vijftig acteurs nodig, we kunnen een groot aantal dansparen gebruiken: al met al hebben we behoefte aan wel duizend man”, somt Zitman op. “Een ambitieus getal, zeker. Maar we hopen dat de inwoners van Delft zich geroepen voelen om een bijdrage te leveren aan dit bijzondere moment in de geschiedenis van de stad.” Hobbydansers en -toneelspelers zijn op zaterdag 17 januari van 15.00 uur tot 17.00 uur welkom om zich in te schrijven als deelnemer in het gebouw van de VAK aan de Phoenixstraat; amateurzangers en -muzikanten kunnen zich een week later aanmelden, op zaterdag 24 januari op hetzelfde tijdstip. “We vragen van de deelnemers een eigen bijdrage. Twintig euro per persoon voor de zangers en muzikanten, vijftig euro per persoon voor dansers en acteurs. Zo voorkomen we dat deelnemers het als iets vrijblijvends zien en vervolgens zonder goede reden wegblijven bij de repetities. Als mensen deze eigen bijdrage echt te prijzig vinden, kunnen we altijd in gesprek gaan om tot een oplossing te komen”, garandeert Zitman.
In de resterende zes weken na de auditierondes gaat ’s avonds en in de weekenden intensief gerepeteerd worden om een bijzondere voorstelling neer te kunnen zetten. Het publiek reist gedurende de manifestatie vanaf de Kampveldweg langs de Spoorsingel in de richting van het oude station aan de Coenderstraat. Op verschillende locaties langs die route worden delen van de voorstelling gespeeld, met als klapstuk telkens een finale in het voormalige stationsgebouw. De kaarten voor de voorstellingen kosten 10 euro per persoon en zijn te bestellen via de webshop van WeSD, te vinden op www.werkplaatsspoorzonedelft.nl.

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12