Afbeelding

Delftse woningmarkt trekt weer aan en dat stemt de makelaars tevreden

Algemeen

Editie: Week 21, Jaargang 22 |

In het Delftse straatbeeld zijn steeds vaker borden met ‘VERKOCHT’ te vinden.

DELFT – Het ziet ernaar uit dat de huizenmarkt na een periode van crisis weer aan het opkrabbelen is. Het Kadaster gaf onlangs aan dat in de maand april ruim vierduizend woningen meer werden verkocht dan in dezelfde periode van vorig jaar, hetgeen een stijging van 64,5% betekent.

Door: Alphons de Wit jr.


Sander Kerkhof, makelaar bij Van Daal Makelaardij herkent dat beeld ook in Delft. “Ja, we hebben het hartstikke druk. Het gaat in alle segmenten van de woningmarkt weer goed; mensen lijken weer wat meer vertrouwen te hebben.” Kerkhof merkt dat woningen in bepaalde wijken wel erg populair zijn. “Dan is het ook leuk te zien dat huizen die al tijden te koop staan ook ineens aftrek vinden, maar ook in de nieuwbouw gaat het redelijk rap.”
Kerkhof denkt dat de toename is toe te schrijven aan een aantal factoren. “Mensen zijn reëler met de prijsstelling. Bovendien zijn de regels voor wat betreft het huren aangepast, waardoor kopen aantrekkelijker word. Verder merken we dat woningen die netjes zijn eerder worden verkocht: mensen kopen liever een huis dat al helemaal af is, dan dat ze nog moeten verbouwen. Daarbij wordt het lastiger om verbouwingen mee te financieren.”
Ook Rens Jeursen, makelaar bij Björnd Makelaardij, herkent een opleving in de huizenmarkt. “Wat wij merken is dat er meer wordt verkocht. Over het algemeen ziet het er gewoon goed uit en ik ben benieuwd hoe het zich verder ontwikkelt. Ik verwacht in ieder geval dat de prijzen zullen stabiliseren, ook al gaf de NVM onlangs aan een lichte stijging te zien. Verder zie je de huren stijgen en je merkt dat de rentetarieven een gunstige doorwerking hebben. Kopen wordt bijna goedkoper dan huren.”


Rowena Smits van Van Silfhout & Hogetoorn Wereldmakelaars denkt dat het aantrekken van de woningmarkt onder meer te maken heeft met de veranderingen in het hypotheekbeleid van banken. “Want in het begin was daar wat onduidelijkheid over, maar inmiddels heeft de consument heel goed door hoe die regels werken. Daarnaast ligt de rente op een gunstiger niveau en is de prijsontwikkeling stabieler. Wij merken dat er meer bezichtigingen worden gepland en dat er veel meer huizen worden verkocht. Dat is voor onze markt natuurlijk alleen maar heel goed nieuws.


Smits juicht de nieuwe ontwikkelingen dan ook alleen maar toe. “Want voor onze markt is dat natuurlijk heel erg goed. Het is wel zo dat mensen pas overgaan tot een koop op het moment dat hun eigen huis verkocht is, maar daar lijkt me op zichzelf niets mis mee.
Ook Jeursen is blij met de huidige situatie. “Maar dat mag ook wel een keer, want sinds 2008 is het niet best geweest. We merken nu wel dat mensen lange tijd gewacht hebben en als ze mensen zien kopen, gaan ze daar zelf ook over nadenken. Je zult ons niet horen klagen.”

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12