Afbeelding

'Het college heeft veel VVD-beleid uitgevoerd'

Algemeen

Editie: Week 9, Jaargang 22 |

Lennart Harpe: 'Nog altijd heb ik het gevoel dat van tevoren is afgesproken wat het huidige college zou worden.'

DELFT – Met nog drie weken tot de gemeenteraadsverkiezingen blikt Delft op Zondag terug met politici van de stad. Scheidend VVD-fractievoorzitter Lennart Harpe (53) vertegenwoordigde de VVD gedurende twee collegeperiodes in de Delftse gemeenteraad.

- U heeft de VVD eerst als coalitiepartij, daarna als oppositiepartij meegemaakt. Hoe heeft u het verschil ervaren?
"In 2006 was de PvdA met elf zetels groter dan de overige drie coalitiepartijen samen. Dat kwam de verhoudingen niet in alle gevallen ten goede. Als kleine coalitiepartner ben je er van afhankelijk hoe de grootste partij zich opstelt. Een voorbeeld: in het coalitieakkoord destijds stond dat woonlasten niet meer zouden stijgen dan de inflatie. Toch lukte dat drie jaar lang niet, mede omdat het College van B en W een eigen interpretatie hanteerde van het inflatiecijfer. Ik heb de kwestie in 2009 op de spits gedreven door aan te kondigen tegen de begroting te stemmen. Dat leidde tot flink wat rumoer binnen de coalitie, maar je moet een keer je poot stijf houden."

- Nu wordt VVD juist verweten dat toen niet lukte wat dit college wel bereikte zonder jullie: de stijging van woonlasten binnen de perken houden.
"Wij hebben toen niet gekregen wat wij wilden. Niet omdat wij ons er niet voor inzetten, maar omdat wij in een coalitie zaten waar het niet haalbaar bleek. Mijn complimenten aan dit college dat het nu wel is gelukt."

- Wilde u in 2010 niet in het college?
"Wij zijn tijdens de onderhandelingen maar één keer aangeschoven. Tot op de dag van vandaag heb ik geen geloofwaardige reden gehoord waarom wij niet weer zijn uitgenodigd. Nog altijd heb ik het gevoel dat tevoren is afgesproken wat het huidige college zou worden. Wat toch opmerkelijk is: hét vraagstuk ging over het opschonen van de financiën. Juist de VVD kan je daar prima bij gebruiken. Overigens, ik heb het college recentelijk nog geprezen dat zij zoveel VVD-beleid hebben uitgevoerd. Ach, zo gaat dat: eerst worden je ideeën verguisd, negen maanden later voeren ze uit wat de VVD had voorgesteld. Daarom denk ik: neem ons maar in de coalitie – dan krijg je vrijwel hetzelfde beleid, maar win je tijd."

- Hoe kijkt u terug op de gondelaffaire die dit college werd afgerond?
"Ik ga daar weinig over zeggen, elke keer wordt die wond weer opengereten. Het speelde al voordat ikzelf in de raad kwam. Maar ik kon mij niet onttrekken aan de discussie, ik was verantwoordelijk voor de fractie en die had er mee te maken. Ik kan mij niet aan de indruk onttrekken dat sommige persoonlijke, onjuiste aanvallen enkel te maken hadden met feit dat ik fractievoorzitter voor de VVD was. De verhoudingen zijn heel vervelend geweest en de stad werd er niet beter van.  Delftenaren zijn het ware slachtoffer geweest. De volledige raad heeft deze periode het voorstel gesteund om Martin Stoelinga tegemoet te komen in gemaakte juridische kosten. Ook wij hebben gezegd: laten wij het afsluiten. Het is een heel vervelende periode geweest, maar we moeten met elkaar verder. Wat mij betreft is het boek dicht."

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12