POLITIEK in 't kort

Algemeen

Editie: Week 20, Jaargang 22 |

GroenLinks, CU en D66 roepen Verkerk op om petitie te tekenen

Delftse fracties van GroenLinks, ChristenUnie en D66 hebben via schriftelijke vragen aan burgemeester Bas Verkerk gevraagd om de Petitie ‘Eerlijk Kinderpardon’ te ondertekenen. Via deze petitie roepen inmiddels ruim 140 burgemeesters staatssecretaris Fred Teeven op om opnieuw naar het kinderpardon te kijken omdat er groepen kinderen buiten de boot vallen die evenzeer geworteld zijn, maar bijvoorbeeld niet onder Rijkstoezicht staan. Deze kinderen zijn echter wél bij gemeenten in beeld. Ze gaan naar school, zijn lid van een sportvereniging of nemen deel aan het Rijksvaccinatieprogramma. Deze kinderen, die soms hun hele leven al in Nederland zijn, dreigen nu nog steeds te worden teruggestuurd. Ook in Delft woont tenminste één gezin dat weggestuurd dreigt te worden.

 

Oprichter Zweedse Piratenpartij bezoekt Delft

Rick Falkvinge was afgelopen week in Nederland. Hij gaf een presentatie op de Bitcoinconferentie ‘Building the Digital Economy’. Om Nederlanders een kans te geven met hem te spreken over de toekomst van Bitcoins of het piratengedachtegoed hield Falkvinge woensdag een meet & greet in Stadscafé de Waag op de Markt in Delft. Hij was daar op uitnodiging van de Nederlandse Piratenpartij en vaarde ook mee met de campagneboot van Rotterdam naar Delft. Falkvinge is de oprichter van de Piratenpartij in Zweden.

 

Oppositie reageert op Coalitieakkoord

De vijf Delftse oppositiepartijen - Onafhankelijk Delft, SP, CDA, Stadsbelangen Delft en ChristenUnie - kwamen afgelopen donderdag met een gezamenlijk voorstel als reactie op het coalitieakkoord. “Een aantal punten komen wat ons betreft te weinig terug in het coalitieakkoord”, reageren ze. “We willen onze stem laten horen en als oppositie niet aan de zijlijn blijven staan.” De volgende punten zijn volgens de oppositie belangrijk. Ze willen een krachtig antwoord op de veranderingen in de ouderenzorg. Voor de verzorgingshuizen wordt, als het aan de oppositie ligt, op zeer korte termijn een actieplan opgesteld dat als doel heeft snel tot een goede en voor ouderen betaalbare ouderenhuisvesting te komen. Ze zetten zich daarnaast in voor behoud van voorzieningen voor de buurten en wijken. Speeltuinen, buurtwinkelcentra, buurthuizen en kinderboerderijen zijn volgens hen belangrijk voor alle Delftenaren. Ze staan garant voor de beide filialen van de bibliotheek, dus ook voor DOK Voorhof en voor ruime openingstijden. Ze maken zich hard voor het bestrijden van armoede, met name onder kinderen. Tot slot maken ze zich zorgen over een ‘ieder-voor-zich-samenleving’. Ze vinden het belangrijk dat mensen naar elkaar omzien. De oppositiepartijen lieten met dit gezamenlijke voorstel zien uit te zijn op onderlinge samenwerking in deze nieuwe raadsperiode. Ze willen samenwerken met het college, maar de plannen voor de stad ook kritisch in de gaten te houden.

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12