Afbeelding

Wat ik zeggen wil

Algemeen

Hieronder de ingezonden stukken uit de krant van 16 oktober 2011.

Het vak van politicus
DELFT - Met belangstelling en stijgende verbazing heb ik in de krant Delft op Zondag het artikel van Henk de Kat gelezen over de verwikkelingen/perikelen rond de Spoorzone. 

Allereerst mijn complimenten voor zijn heldere analyse van hoe het één en ander op bestuurlijk gebied in elkaar steekt bij dit project. Zijn opmerkingen over het zijns inziens matige functioneren van de Delftse gemeenteraad hierin, sterken mij in de overtuiging dat het eens tijd wordt dat er een beroepsopleiding komt voor het vak politicus. Want wie bijvoorbeeld loodgieter of timmerman wil worden, zal toch eerst een gedegen opleiding moeten volgen voordat er vakkundig een badkuip of een deurkozijn kan worden geplaatst. Maar voor het vak van politicus is het wel voldoende wanneer iemand lid is van een bepaalde partij, van het één en ander wel wat weet en door andere partijgenoten capabel genoeg wordt geacht om één of meerdere portefeuilles te beheren. Echter, gezien de steeds complexere ontwikkelingen in de maatschappij is het naar mijn onbescheiden mening inmiddels een must dat een aspirant-politicus eerst grondig onderwezen wordt in een aantal belangrijke zaken. Zoals milieuwetgeving, bouwvergunningen, bestemmingsplannen en niet in de laatste plaats financieel beheer. Een soort allround-basisopleiding met mogelijkheid tot verdere specialisatie. Compleet met toetsen, een diploma en certificaten. Zodat een lid van de gemeenteraad gefundeerd kan beslissen over klein- en grootschalige projecten en niet voor al te grote verrassingen komt te staan bij de uitwerking ervan. Nu al wordt er, ook op lokaal niveau, sterk gekort en bezuinigd op allerlei voorzieningen en maatregelen door de kredietcrisis, ook wel bankencrisis genoemd. Buurtcentra worden gesloten, vervoersvergoedingen voor ouderen worden teruggedraaid, etcetera. Op zich al erg, vervelend en gênant genoeg. Daar hoeven niet nog eens andere pijnlijke ingrepen aan toegevoegd te worden omdat een gemeenteraad een flink bord gebakken peren voorgeschoteld krijgt door verkeerde berekeningen, onrealistische verwachtingen en te weinig grip op het Spoorzone-project. Niet dan? Ja toch? Nou dan!

John Koreman, Delft 


Leuke dingen?
DELFT - Werkgroep Spoorzone Delft en TOP Delft willen de lege ruimtes in het Spoorzone gebied gaan invullen met Leuke Dingen. Zoals gewoonlijk wordt er geen rekening gehouden met omwonenden. De rotherrie van het Ontspoord Festival en van het feest dat twee jaar geleden werd gegeven toen Serpo werd afgebroken, zijn onvergetelijke gebeurtenissen geweest voor de omwonenden. In negatieve zin. Behoefte aan een Permanent Ontspoord Festival (POF) is bij veel omwonenden niet aanwezig. Als voorbeeld van een ‘Leuk Ding’ wordt in het artikel in de Delft op Zondag van 9 oktober de Legokerktoren in Enschede aangehaald. Er is geen mens in Enschede die dat als een bijzondere ontmoetingsplaats ervaart. De omwonenden die er tegen aan moeten kijken zijn er doodongelukkig mee. In een ander krantenartikel had de Projectleider Leuke Dingen van WeSD, mevrouw Van Gerwen, het over het gebied rondom het Station Vathorst in Amersfoort, daar waren ook veel Leuke Dingen gedaan. Ze zei er niet bij dat dit station toen midden in een weiland lag. De plannen van WeSD zijn ondoordacht en als ze worden uitgevoerd zijn ze schaamteloos. In de Delft op Zondag van 9 oktober wordt veel geschreven over de financiële situatie van de Gemeente Delft. Is het een idee om bij WeSD de stekker eruit te trekken? Dat scheelt een boel geld en een boel ellende. WeSD is ontspoord, zoveel is duidelijk.

Gerrit van Straalen, Delft


Stadskantoor
DELFT - Ik kwam vorige week in opperbeste stemming terug van een week Praag met het Delftse Horeca-convent. Mijn goede humeur was echter snel verstoord na het lezen van de ingezonden brief van de heer Hellebrekers in de krant Delft op Zondag van 9 oktober. Hellebrekers weet weliswaar dat er in de Oude Jan een klok hangt, maar dat bij zo’n klok ook een klepel hoort is hem waarschijnlijk vreemd. Op de eerste plaats is er nog geen besluit genomen om een nieuw Stadkantoor te bouwen en er valt dus ook geen besluit te ondermijnen. Bovendien vindt hij dat 100.000 weldenkende Delftenaren hun mond maar moeten houden als een handjevol raadsleden van een andere planeet vindt dat er een veel te prestigieus Stadskantoor gebouwd moet gaan worden. Geen referendum vindt Hellebrekers, terwijl Bas Verkerk zelf het voorstel indient om wel een referendum te houden. Meneer Hellebrekers vindt de Torenhoven niet representatief. Dat zou kunnen, beste meneer Hellebrekers, maar u ziet de historische panden over het hoofd die eigendom zijn van de Gemeente en die als representatieve ontvangstruimte kunnen, nee, móeten dienstdoen. Wat dacht u van het jongenshuis, waar van oudsher de voorgangers van Bas Verkerk hun bezoekers ontvingen en waar nu de arrogante kwasten van parkeerbeheer zijn gehuisvest? Houdt u er even rekening mee dat we het Stadskantoor aan de Phoenixstraat kortgeleden nog hebben verbouwd, terwijl er binnenkort nog driehonderd ambtenaren de bietenbrug op worden gestuurd. U weet waarschijnlijk nog wel dat aan de bouw van het huidige Stadskantoor, door bijna iedereen het zwembad genoemd, de duurste architect te pas moest komen en dat terwijl het kantoor nooit tot de verbeelding van een enkele Delftenaar heeft gesproken. Dat nieuwe Stadskantoor, een glazen huis ter grootte van een voetbalveld, moet er niet komen, want dat gaat u, en met u alle Delftenaren een enorme hand geld kosten. Daar gaan we met zijn allen aan ten onder en dat moet u, als zakenman, niet willen. Gaat u voor de grap eens in Brugge, Gent, Lier of Praag kijken. Daar heeft men goed begrepen dat het stadsbestuur van een historische stad in een historisch gemeentehuis hoort te zetelen, ook al vind ik het dak van de Torenhoven een uitstekende plek voor Bas Verkerk. 

Martin Stoelinga, Delft 


Hou Delft Schoon?
DELFT - Dit jaar zouden de grijze vuilnisbakken worden omgewisseld en om de veertien dagen worden geleegd. Maar voor het zover zou zijn, kreeg de Delftse inwoner een brief.
Joepie, feest, ik moet de brief nog krijgen en de andere bewoners in onze flat op de begane grond ook. Ik heb contact opgenomen, middels internet, met de ambtenaren van de Gemeente Delft. Niet alleen over het uitblijven van de brief, maar ook over een chip die in de vuilnisbak geplaatst zou worden. Nou, die wisten er wel raad mee. Ze hebben volgens mij een internet/email-cursus gehad. De e-mail werd doorgestuurd naar Avelex. Een medewerker antwoordde via de mail over de chip. Alleen gewicht wordt opgeslagen, dit in verband met de ARBO-regeltjes. Voor de Gemeente Delft is gewicht in vuinisbak X makkelijk te combineren met het huisnummer, gevolgd door de naam van de bewoner, wat resulteert in een extra
aanslag aan die bewoner per kilo, denk ik dan. Het heeft in de krant gestaan dat ze omgewisseld gaan worden. Ja, maar niet wanneer, en ook niet dat je kan kiezen tussen een grote of een kleine bak en dat je als inwoner van Delft automatisch gechipt en gelinkt bent aan je vuilnisbak. Tot nu toe heb ik geen brief en geen nieuwe grijze bak gezien. Deze week heb ik mijn bak buiten gezet omdat hij geleegd moest worden. Ze hebben m'n bak meegenomen en er geen nieuwe voor teruggeplaatst. Ik ben benieuwd of ik nog een bak krijg? Mijn conclusie: Nu hoef ik vast geen afvalbelasting meer te betalen. Dat is in deze crisis een aardige geste van de Gemeente en Avelex. Als het droog weer is en u ziet een zwarte rookwolk boven het Westerkwartier hangen, schrik niet, ik ben m'n vuil dan aan het verbranden.

J.A.M. de Koning, Ddelft


Fietsenoverlast Choorstraat
DELFT - Wij lopen al jaren tegen een gigantische muur op bij de Gemeente Delft. Niemand kan of wil het probleem van fietsenoverlast in de Choorstraat aanpakken. Wij zijn al geholpen als de Gemeente bereid zou zijn fietsstallingsplaatsen te realiseren voor de fietsen van alle bewoners en personeel. Daar wil ik als ondernemer van Leonidas ook nog voor betalen. Een mogelijkheid is bijvoorbeeld om de kelder van het voormalige postkantoor daarvoor te gebruiken, of een fietsenstalling op het lege plein achter het Floratheater of een inpandige fietsenstalling in een leeg pand tegenover de Albert Heijn. Elke boom in de Choorstraat is bedolven onder de fietsen. Die boom is daar toch neergezet om het straatbeeld mooier te maken? Om nu te laten zien hoe het wel kan, heb ik om de boom voor Lunchroom Leonidas bloembakken geplaatst, zodat men daar geen fiets meer tegenaan kan zetten. Dat ziet er, al is het improvisorisch gedaan, stukken beter uit. Dat onze klanten graag met de fiets naar de Choorstraat komen en dat ze die daar dan parkeren is geen probleem, maar als er na sluitingstijd nog steeds 200 fietsen staan dan is die overlast toch wel duidelijk, want dat zijn niet de fietsen van onze klanten.

Loes van Damme, Delft 


Mooie ervaring
DELFT - Zaterdagavond 1 oktober waren wij getuige van een schitterend professioneel toneelspel in de Droomtuin, achter het spoor, in het Westerkwartier. Wat hebben wij genoten van ongeveer 50 buurtbewoners die de toeschouwers trakteerden op een enthousiast toneelspel. Tevoren hebben zij maanden gerepeteerd en als dat met net zoveel enthousiasme is gebeurd als de uitvoeringen, dan hebben ook zij intens genoten. De hele buurt deed mee. In groepen werden de bezoekers ontvangen in woonhuizen. Tijdens een tocht door de buurt maakten we alvast kennis met de types die meespeelden. Bij elke stop was er een heel leuk verhaal. En wat voor een verhaal… Het werd één groot vier uur durend hoogtepunt. Wat een samenspel, wat een enthousiasme, wat een zangkunsten, wat een toneelspel. En dan die mensen die gewoon hun huis, slagerij, kapsalon of café beschikbaar stelden… Het was een mooie ervaring dat ook de bezoekers deel uitmaakten van het spel. Mensen die eraan hebben meegedaan: Jullie verdienen hier een groot compliment. Wij hebben genoten. Van harte zeer bedankt!

Roel Swaap, Delft

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12