Afbeelding

Mobiel parkeren kan wel wat bekendheid gebruiken, dus gaat Delft dit stimuleren

Algemeen

Editie: Week 48, Jaargang 21 |

Parkeren met je mobieltje kan nu al bijna overal, het moet alleen nog wat bekender worden…

DELFT – Delft staat om veel dingen bekend, maar niet om het parkeergemak. Mobiel parkeren moet daar verandering in brengen. Delftenaren zijn  verdeeld over het invoeren ervan.

Parkeren met je mobiele telefoon is nu al op veel plekken in de stad mogelijk. Om deze vorm van betalen bij het grote publiek bekender te maken, begint de Gemeente Delft deze maand met een campagne. De Gemeente benadrukt in deze campagne dat je met mobiel parkeren betaalt voor de tijd dat je daadwerkelijk parkeert, dat het snel en gemakkelijk is en dat parkeerboetes verleden tijd zijn. “We willen bezoekers gemak bieden”, zegt ook gemeentewoordvoerder Jan Langstraat. “Veel mensen hebben tegenwoordig een mobieltje en het gebruik daarvan neem toe. Iedereen kan met mobiel parkeren uit de voeten.” Je hoeft hier geen smartphone te hebben; mobiel parkeren is met elke mobiele telefoon mogelijk.
Op de Delftse parkeerplaatsen is niet iedereen er even enthousiast over. “Ik vind het niks”, zegt Cor van Baarle vanuit zijn bedrijfswagen op de Gasthuisplaats. “Ik ben van de oude stempel. Goed, alles kun je leren, maar mobiel parkeren heeft niet m’n voorkeur.” Ton Delrock wordt er niet vrolijk van.
“Het slaat nergens op. Ik vind het onzin”, reageert hij. “Je kunt hier straks nergens meer kort parkeren en even een boodschap doen. Ze jagen je de stad uit.” Dat is, vreest hij, geen goed nieuws voor ondernemers en winkeliers in de binnenstad. Mevrouw De Jonge heeft er minder problemen mee. “Misschien is het wel beter dan die parkeerautomaten die nu op de Gasthuisplein staan. Iedereen heeft daar moeite mee en er is nog weleens iets mis mee. Dan werkt Visa niet, of je krijgt je munten terug. Ik moet er regelmatig toeristen mee helpen.” Bovendien: “Zeker voor ouderen is het momenteel niet makkelijk. Mobiel parkeren is, als je weet hoe het werkt, misschien wel een uitkomst. Waarom niet? Iedereen heeft tegenwoordig een mobieltje.”
Dat klopt niet helemaal, blijkt op de Paardenmarkt, waar de 23-jarige Bjorn zojuist heeft geparkeerd. “Ze denken tegenwoordig dat iedereen een mobiele telefoon heeft, maar ik heb geen mobiel”, reageert hij. “Maar ik betaal altijd netjes met kleingeld.” Dat de Gemeente Delft campagne voert om mobiel parkeren te stimuleren, vindt hij geldverspilling. “Want ik ga toch nooit mobiel parkeren.” Even verderop loopt een 65-jarige buurtbewoner, die niet met z’n naam in de krant wil. Hij heeft weinig met betaald parkeren te maken. “Want ik heb een vergunning.” Hij vindt het echter geen slecht idee. “Het zal, omdat je alleen betaalt voor de tijd dat je er daadwerkelijk staat, goedkoper en efficiënter zijn.” Een campagne hiervoor kan nuttig zijn, denkt hij. “Want momenteel weet ik er nog niks vanaf.”
Aan het Oosteinde treffen we Franciso Lopes terwijl hij kleingeld in een parkeerautomaat gooit. “Het is goed bedoeld”, zegt Lopes. “Voor mensen die vaak moeten parkeren is dit wel handig.” Hij behoort zelf niet tot die groep. “Ik parkeer niet zo vaak. Maar ik vind het op zich een goed idee, vooral omdat je betaalt tot het moment dat je weggaat. Stel ik doe hier nu een euro in, en ik ben met vijf minuten weer weg, dan ben ik de rest van het geld kwijt.”

Minder automaten
Delftenaren en bezoekers van de stad hoeven niet bang te zijn dat parkeren met munten of chipknip van de ene op de andere dag onmogelijk is. “Het uitgangspunt is wel dat door het mobiel parkeren er in de toekomst minder automaten nodig zijn”, geeft Langstraat aan. “Maar bij winkelgebieden en op parkeerterreinen in en rond de binnenstad zorgen we ervoor dat hier voldoende automaten blijven staan. De vermindering is vooral mogelijk buiten de winkelgebieden. We gaan dat aantal verminderen zodra dat wettelijk ook kan.” Door landelijke wetgeving en uitspraken van de belastingrechters is de gemeente namelijk verplicht om parkeerautomaten verspreid in de binnenstad te plaatsen, op een aanvaardbare loopafstand van parkeerplaatsen.
Deze maand begint de Gemeente Delft met de campagne om mobiel parkeren te stimuleren. Dit gebeurt met advertenties in lokale kranten, flyers, driehoeksborden op straat, speciale aanbiedingen van de vier providers die mobiel parkeren aanbieden. Op de website www.delft.nl/parkeren is veel informatie te vinden. Hier staat onder andere uitgelegd hoe je precies mobiel kunt parkeren. (JN)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12