Delft op Zondag Jaaroverzicht 2009

Algemeen

Helaas voor George (centraal) en Geoffrey (rechts) kwam Herman den Blijker tijdens de finale niet in Delft, maar in Apeldoorn uit een limo gestapt. (foto: Koos Bommelé)

DELFT – Het jaar 2009 was het jaar van de kredietcrisis en de Mexicaanse griep, maar er gebeurde meer in de Prinsenstad. Zo werd er nu echt begonnen met de aanleg van de Spoortunnel. Delft op Zondag blikt terug op het afgelopen jaar in het Delft op Zondag-jaaroverzicht 2009.

Genieten van winters weer in januari

Het nieuwe jaar begon voor Delft rustig. Daags na de jaarwisseling blikte de Gemeente Delft tevreden terug op de Oud en Nieuw-viering in Delft. Alleen aan de Chopinlaan was het onrustig, hier keerden zo’n zestig jongeren zich tegen de Politie. Ook bij Buurthuis De Wending was het eventjes onrustig. 

In januari was het ook koud. Erg koud. Het werd zelfs zó koud dat de ijzers ondergebonden konden worden. Niet alleen op de DSW Schaatsbaan op de Beestenmarkt, maar ook op natuurijs. In de hele regio trok men massaal het ijs op, met volle wachtruimtes op de spoedeisende hulp tot gevolg. De verkopers van schaatsen draaiden een topomzet. 

Truus Feyge, bekend van haar hulp aan zwerfkatten, ontving uit handen van wijlen Pierre van Hauwe de bronzen Hugo, de prijs voor de Bekendste Delftenaar van het jaar. 

Het COT kwam in januari met hun conclusies over de brand bij Bouwkunde, in mei 2007: Er zijn geen slachtoffers gevallen vanwege een succesvol uitgevoerde ontruiming van het pand. Op de brandbestrijding hadden de onderzoekers wèl het één en ander aan te merken. Zo had het besluit om een aantal Brandweerlieden dat binnen aan het blussen was terug te trekken wel eerder genomen mogen worden. 

Het beeld van een jonge Hugo de Groot verhuisde begin dit jaar naar de Isaac da Costalaan, omdat deze straat de winnaar was van de verkiezing voor de Leukste Straat van Delft 2008. De publieksprijs ging naar de bewoners van het Achterom.



De eerste tekenen van de crisis in februari

Op het gemeentelijke voornemen om Café Sport en Taveerne de Burgwal te sluiten, volgde in feburari veel kritiek. Niet alleen van de Delftse afdeling van Koninklijke Horeca Nederland, maar ook van VNO/NCW Delft, MKB Delft en de Kamer van Koophandel Delft. Ook de kroeggangers kwamen in actie om sluiting van hun stamkroeg te voorkomen. 

Fleur Norbruijs ontving het Delftsblauwe tegeltje voor de meest opvallend uitspraak. Toen het over de Gemeentebegroting ging, zei het GroenLinks-Raadslid: ‘We zijn inderdaad niet 12 miljoen euro armer geworden door de kredietcrisis. Doe dan eens gek en zeg: Wij hebben geen geld verloren in IJsland en wij besteden het aan groen in Delft.’ 

Aan de Kromstraat werd begonnen met een grootscheepse renovatie van de straat. Jarenlang was de Kromstraat ’s nachts niet bepaald een toeristische trekpleister, maar een aantal partijen sloegen begin dit jaar de handen ineen om van de Kromstraat weer een aantrekkelijke uitgaansstraat van te maken.
In Café Belvédère werd Roxane de Bruin in februari uitgeroepen tot de nieuwe Miss Delft op Zondag. 

Op de donderdagse weekmarkt was het begin dit jaar erg rustig. Dat kwam onder andere door het slechte weer en het feit dat veel marktkooplui hun vakantie in januari en februari plannen, stelden de marktkooplui ons gerust. 

Wielerorganisatie UCI maakte de plannen bekend om Pijnacker te schrappen van de Wielerkalender 2009/2010. Met andere woorden: Geen veldrit meer in Pijnacker, tot groot verdriet van de organisatoren. 

Het jaar 2009 was het jaar van de kredietcrisis. En dat hebben de personeelsleden van zorgverzekeraar IZA gemerkt. Het Delftse kantoor maakte bekend definitief te sluiten en veel van de 150 personeelsleden moesten op andere IZA kantoren – elders in het land – aan de slag. 

Ondertussen groeide ook het protest tegen de geplande bezuinigingen in de zorg. Pieter van Foreest moet de komende drie jaar 34,4 miljoen euro besparen en dat zal wel degelijk invloed hebben op de kwaliteit van de zorg, zo liet het Comité Zorg en Actie weten. De werknemers uit de zorg kwamen daarom in februari in actie tegen de bezuinigingen. 

Eind februari werden de gevolgen van de crisis voor Delft merkbaar. Op het Werkplein werd geconstateerd dat het aantal vacatures afnam en het aantal werkzoekenden steeg. Een landelijke ontwikkeling, maar wel één waar volgens de Gemeente Delft hard aan wordt gewerkt.



Maart: Het einde voor Het Gat van Ad en het Komitee Vrouwen in de Bijstand

De VVD pleitte begin maart voor een verplicht Bewijs van Goed Gedrag voor vrijwilligers. Navraag leerde dat verenigingen die werken met vrijwilligers daar niet zo op zitten te wachten. 

Café Sport mag toch open blijven, zo oordeelde de Rechtbank in Den Haag begin maart. Taveerne de Burgwal moest echter dicht, en wel voor de duur van één jaar.
Volgens een evaluatie van het project veilig uitgaan wordt een avondje stappen in Delft als veilig ervaren. De samenwerking tussen partijen die voor die veiligheid moeten zorgen, verloopt echter niet zo soepel, zo werd volgens diezelfde evaluatie duidelijk. 

Tramlijn 19, die in 2008 al door Delft had moeten rijden, deed dat in 2009 nog steeds niet. De totale bijdrage van de Gemeente Delft aan dit project bleek ook een stuk hoger uit te vallen dan gepland, mede door de twee bruggen die eerst moeten worden vervangen. 

Maart was ook de maand dat ‘Het Gat van Ad’ werd gedicht. Nadat de voormalige Delfia-bioscoop de deuren had gesloten, werd het pand gesloopt, maar er kwam niets voor terug. Het gat dat restte, werd in maart gedempt en Ad van Tol begon er met de bouw van een bedrijfspand met daarboven drie appartementen. Tot groot genoegen van de toekomstige buren aan de Binnenwatersloot. 

Maart was de laatste maand voor De Stichting Komitee Vrouwen in de Bijstand Delft. Na ongeveer twintig jaar hief de vereniging zichzelf vanwege het gebrek aan financiën en facilitaire middelen op. 

In de Spoorzone werden de eerste bomen gekapt (en verplaatst) voor de aanleg van de Spoortunnel. 

Het Delftse bedrijf DelftForensics deed in Het Prinsenhof schietproeven om een beter beeld te krijgen van de moord op de Bekendste Delftenaar ooit: Willem van Oranje. 


April: Geen verzet meer tegen het rookverbod, wèl tegen hardrijdende scootmobielrijders

Het zou geen kwaad kunnen om in De Hoven Passage een maximumsnelheid voor scootmobiels in te voeren, vertelden de plaatselijke winkeliers in deze krant. De kritiek op hun rijgedrag schoot sommige scootmobielgebruikers in het verkeerde keelgat. Later die maand werd er bij de ingang van De Hoven Passage een bord met huisregels geplaatst. Daarop is onder meer te lezen dat scootmobiels er maximaal 10 kilometer per uur mogen rijden. 

De 380 kV-bovenleidingen komen in de toekomst voor het grootste deel tóch ondergronds te liggen. Volgens Het College van B en W was dit voor Delft het ‘maximaal haalbare’. 

De korfballers van Fortuna bereikten weer eens ouderwets de kruisfinales in Ahoy’, maar helaas voor de Delftse korfballers bleef een landskampioenschap uit.
Het verzet tegen het rookverbod, dat Delftse kroegeigenaren een jaar eerder waren begonnen, bleek bijna een jaar later flink te zijn afgenomen. Na de nodige boetes van de Voedsel- en Warenautoriteit vonden de kroegeigenaren het mooi geweest met hun burgelijke ongehoorzaamheid. De asbakken verdwenen weer van de tafels, op een enkele uitzondering na. 

De Delftse etalages werden in april opgeleukt met echte levende mensen. Dat gebeurde tijdens de allereerste - maar zeer succesvolle - Levende Etalagedag, naar een initiatief van Elize Zwever. 

Aan de Ezelsveldlaan kreeg de in 2004 overleden Toom Boon, die secretaris was van de Belangenvereniging Zuidpoort, een gedenksteen. 

Her en der in de stad dook een grote letter D - met daaronder twee schuine streepjes - op. Het bleek te gaan om de presentatie van de nieuwe stadsstijl.
De Gemeente Delft liet weten de komende jaren 1,4 miljoen euro uit te trekken om Delftenaren meer aan het bewegen te krijgen. 

De krant Delft op Zondag maakte bekend dat de Miss Delft op Zondag-verkiezing voortaan de Mrs. Delft op Zondag-verkiezing gaat heten, speciaal voor mooie Delftse dames tussen de 30 en 50 jaar oud. 


Mei: Nieuwe vervoerder voor de RegioTaxi en een Koninginnedag met een zwart randje

In Bacinol werd de laatste tentoonstelling ooit georganiseerd. Na deze tentoonstelling werd het pand direct gereed gemaakt voor de sloop.
De RegioTaxi had al vele vervoerders. In mei legde CPV Delft het loodje. Dit betrekkelijk nieuwe taxibedrijf ging al redelijk snel failliet, waarna Deltax het RegioTaxi-vervoer weer op zich nam. 

De waterpompen op het terrein van DSM Gist kwamen in mei in het bezit van de Overheid, waaronder de Gemeente Delft. Jarenlang pompte DSM hier grondwater mee omhoog, maar dat is nu niet meer nodig. Als het bedrijf echter stopt met pompen, kunnen naar schatting ‘enkele honderden tot tienduizenden woningen’ schade oplopen. Dat wilde de Overheid voorkomen door de waterpompen over te nemen en door te blijven pompen. 

In het Afghaanse Uruzgan hadden enkele Delftse militairen de eer om Prins Willem Alexander te ontmoeten. 

Koninginnedag 2009 was er vanwege het drama in Apeldoorn één met een zwart randje, maar de festiviteiten in Delft gingen ‘gewoon’ door. 

In het amateurvoetbal vielen deze maand de beslissingen. DVC werd kampioen in de vijfde klasse zaterdag, Oliveo vierde het binnenhalen van de titel in de derde klasse en VV Schipluiden promoveerde via de nacompetitie naar de derde klasse. Concordia degradeerde en is nu vierdeklasser. 

Delft kreeg er in 2009 een nieuwe Horecatent bij: Moodz aan het Vesteplein. De twee eigenaren bereikten met hun zaak de finale van het RTL4-programma 'Mijn Tent is Top', maar ze moesten uiteindelijk hun concurrenten uit Apeldoorn voor zich dulden. 

In mei viel ook de beslissing in de strijd om de Le Comteprijs, een 'wedstrijd' die de Historische Vereniging Delfia Batavorum dit jaar voor het eerst samen met de krant Delft op Zondag organiseerde. De lezers van deze krant stemden het meest op de voormalige Zeepfabriek van Bousquet, waarmee dit pand in de Molenstraat de Publieksprijs won. Het Hofje van Pauw werd door de vakjury als beste stadsverfraaiing beoordeeld. De Le Comteprijs 2008 ging dus naar deze door Vestia Delft opgeknapte tuin. 

De 16-jarige David Kok leverde een uitzonderlijke prestatie door tijdens de Benelux Wiskunde Olympiade een bronzen plak in de wacht te slepen. 

De Markt veranderde deze maand in een grote zandbak. Dat moest ook wel, want op zaterdag 30 mei werd er gestreden om het Nederlands Kampioenschap Beachsoccer. Op deze zanderige zaterdagmiddag in een zonnig Delft, kwamen ook veel andere sporters in actie. De organisatoren van de Gemeente Delft, de krant Delft op Zondag en Café De Oude Jan keken tevreden terug op een succesvol verlopen eerste aflevering van dit evenement.


Juni: Kritiek op de Jaarrekening van de Gemeente en brand bij de daklozenopvang
In het daklozencentrum in de Surinamestraat woedde begin juni een korte maar felle brand, waardoor twee vertrekken op de eerste verdieping aanzienlijke schade opliepen. Er vielen geen slachtoffers. 

Delftenaren mochten in juni naar de stembus, deze keer om te stemmen voor het Europees Parlement. De landelijke opkomst lag op 36,5 procent, maar in Delft ging 41,5 procent van de kiesgerechtigden naar de stembus. 

Het Hans Dorjee Voetbalgala was voor het laatst in Dansschool Wesseling. Vele voetballers waren aanwezig, maar slechts enkelen vielen in de prijzen. DHC-captain Barry de Poorter won de Gouden Schoen, Jesper Hogedoorn, de sluitpost van Vitesse Delft, werd Doelman van het Jaar en Edger Kuntz van Oliveo werd Trainer van het Jaar. Minder verrassend was het feit dat Terence van Koppen (SEP) en Mark van Dijk (DHL) met zeventien treffers Topscorers werden. 

De Gemeente Delft kreeg de nodige kritiek te verduren van accountant Leo Verhoef. Volgens hem had de Gemeente op de Jaarrekening van 2008 geen tekort van 4,9 miljoen, maar van 14 miljoen euro. Volgens Verhoef heeft de Gemeente meer verlies geleden dan ze wil bekennen. De Gemeente reageert op haar beurt dat er niets mis is met de berekeningen. 

Eind juni overleed de Delftse musicus en dirigent Pierre van Hauwe op 89-jarige leeftijd.


Juli: Leeggeroofde panden in de Spoorzone en een gesloten graf van Willem van Oranje

Het hoofdpostkantoor aan de Zuidwal sloot z'n deuren. De Postbus legen moet voortaan aan de Westvest gebeuren. 

Juli was ook de maand van de eerste Mexicaanse griep-besmetting in Delft. Geen reden tot paniek, lieten verschillende instanties weten. Inmiddels was al duidelijk dat de Mexicaanse griep niet veel verschilt van de ‘normale’ seizoensgriep. 

De leegstaande panden in de Spoorzone waren deze zomer het doelwit van dieven en vandalen. Om ervoor te zorgen dat er nog wat voor de sloopbedrijven overeind bleef, huurden verschillende instanties beveiligers in om de slooppanden te bewaken. 

De Publieksbalie van de Gemeente in de Phoenixstraat zou volgens bepaalde berichtgeving alleen nog op afspraak te bezoeken zijn, maar dat bleek toch niet helemaal waar. Delftenaren kunnen er nog altijd zonder afspraak terecht, alleen hebben de mensen met een afspraak voorrang. En dat kan soms lange wachttijden opleveren… 

Als het aan Willem van Spanje van DelftForensics lag, moest de graftombe van Willem van Oranje worden geopend. Zo kon het lichaam van de Vader des Vaderlands worden opgemeten, zodat er meer duidelijkheid zou komen over de beroemde moord in 1584. Daar kwam Martin Stoelinga tegen in opstand. De Gemeente maakte al snel duidelijk dat de kans dat de graftombe open zou gaan te verwaarlozen is. 

Een groot deel van de woningen aan de Telderslaan zou worden gesloopt, maakte woningcorporatie Vidomes bekend. Tot onvrede van sommige bewoners, al is een aantal ook blij dat ze hun beschimmelde woning mogen verlaten. 

Pink Project zóu op de Markt een groots optreden geven, maar dat optreden werd om financiële redenen gecancelled. Jammer, maar volgend jaar gaat de show gewoon door, maar dan bij Lijm & Cultuur. 


Augustus: Geen succes voor Nuna 5, maar het toeristenseizoen viel ondanks de crisis mee

Het Varend Corso was opnieuw een succes, net als de extra editie van Delft op Zondag die tijdens het evenement langs de route werd verspreid. De kranten, met daarin alles over het Varend Corso, vonden dusdanig gretig aftrek dat niet iedereen één van de 10.000 exemplaren kon bemachtigen. 

Terwijl Bacinol 1 op het punt stond om gesloopt te worden, trok een deel van de gebruikers naar de Hooikade om daar een nieuw Bacinol te beginnen. Tot hun genoegen, want ook deze nieuwe werkplek bevalt hen prima. 

Halverwege de maand begonnen de sloopwerkzaamheden voor de Spoorzone écht. Dat wil zeggen: het echte sloopwerk, met een veranderd stadsbeeld voor Delft als gevolg. Eerste prooi van de slopershamer was het pand van ReptielenZoo Serpo.
In het water van de Delftse Hout zochten hulpverleners tevergeefs naar het lichaam van een 29-jarige Delftenaar die samen met twee vrienden met een roeiboot het water op was gegaan. Hij besloot het water in te gaan. Dat liep helemaal verkeerd af.
De Mexicaanse griep greep ondertussen steeds meer om zich heen. In augustus waren er in Delft overigens pas zeven besmettingsgevallen bekend, daarna is men - net als in de rest van het land - gestopt met tellen. 

De Nuna 5 kon in Australië dit jaar geen potten breken. Een aanrijding gooide roet in het eten en de Delftse zonnewagen won voor het eerst in vijf jaar tijd een keer nièt de World Solar Challenge. De Delftse studenten eindigden op een verdienstelijke tweede plek, achter hun Japanse collega-studenten. 

Door een nieuwe aanbesteding voor het verwerken van afval bespaart de Gemeente Delft in de komende vier tot vijf jaar bijna 6 miljoen euro. Een prachtig resultaat, vond wethouder Anne Koning. 

Het toeristenseizoen in Delft kwam dan wel wat langzaam op gang, uiteindelijk viel het met de gevolgen van de recessie wel mee. Goed, er kwamen minder buitenlandse toeristen, maar in plaats daarvan kwamen er veel landgenoten naar de Prinsenstad voor ‘een dagje Delft’. De toeristenbranche was dan ook niet ontevreden over het verloop van het toeristenseizoen 2009. 

Zo’n 3400 studenten uit binnen- en buitenland kwamen in augustus naar Delft om tijdens de Ontvangstweek (OWee) kennis te maken met de stad. 

Het Jazz Festival Delft vierde het 25-jarig jubileum en dat heeft Delft geweten. Op vijftien verschillende podia in de stad was het Jazz wat de klok sloeg. 

In Delft en door heel Nederland ontstond grote verontwaardiging toen bleek dat Cevdet Y, die tot levenslang was veroordeeld vanwege de meervoudige moord in het Koetsiertje op 5 april 1983, al een aantal jaren beperkte vrijheid genoot. Nadat Martin Stoelinga pleitte voor een herdenkingstegel voor de slachtoffers kreeg hij een meningsverschil met zijn collega-Onafhankelijk Delft-Raadslid Bram Stoop, waarna de twee uit elkaar gingenn. Stoop voegde zich later bij de fractie van Stadsbelangen. 

Het busvervoer in de regio Haaglanden kreeg in augustus een andere vervoerder. Connexxxion werd na een nieuwe Europese aanbesteding opgevolgd door Veolia 


September: GGZ Delfland-psychiaters nemen ontslag en Orgelman Toon stopt met draaien

In de Gillisbuurt werd het tegen het einde van de zomer steeds minder gezellig. Steeds vaker kregen jongeren het aan de stok met de Politie en de verhoudingen tussen de jongeren uit de buurt, de Politie en de medewerkers van het Jongerencentrum werden er niet beter op. 

De protesten tegen de bezuinigingen in de zorg gingen ook in september verder. Op het Bastiaansplein verzamelden werknemers uit de zorg zich om de noodklok te luiden. 

Bij GGZ Delfland ontstond in september opschudding nadat een aantal psychiaters ontslag nam. In een brief zegden ze hun vertrouwen in de Raad van Bestuur op. Volgens GGZ Delfland zouden de patiënten hier echter geen hinder van gaan ondervinden. 

Orgelman Toon Knijn gaf in deze krant te kennen dat hij na twintig jaar trouwe dienst stopt met orgeldraaien in Delft. Jarenlang was hij, samen met zijn orgel en zijn assistent Pieter, op zaterdag in de binnenstad te vinden, maar aan dat tijdperk kwam een einde. 

Op de Delftse begraafplaats Iepenhof werd eind september begonnen met de bouw van het eerste Delftse crematorium. 

De Delftse band Alquin bracht de nieuwe cd Sailor’s and Sinners uit. In de Album Top 100 kwam de plaat op nummer 16 binnen.


Oktober: Daklozen krijgen weer dak boven hun hoofd, Wallertuin-vleermuizen behouden hun broedplaats

In De Kracht van Delft, een rapport van de Rabobank Zuid-Holland Midden en de Kamer van Koophandel over het afgelopen economische jaar in Delft, ging het vooral over de crisis. En wat bleek? Vergeleken met de rest van het land gaat het eigenlijk best goed met de Delftse economie. Goed, de crisis is merkbaar, maar op veel punten scoort Delft beter dan andere steden. 

Drie maanden lang was er in Delft geen nachtopvang voor dak- en thuislozen. De oude nachtopvang aan de Houttuinen moest op 1 juli immers worden gesloopt voor de bouw van de Spoortunnel. Begin oktober opende de verbouwde nachtopvang aan de Spoorsingel de deuren, zodat de Delftse daklozen weer gewoon in Delft konden overnachten. 

Na een voorbereiding van ruim een jaar kreeg Agneta van Marken-Matthes in oktober eindelijk haar gedenkteken in het Agnetapark, recht naast dat van haar man Jacques van Marken. 

De Gemeente Delft sloot het jaar 2009 af met een negatief resultaat, zo bleek uit de Najaarsrapportage 2009. Boosdoener was volgens de Gemeente de economische crisis. Voor 2010 werden alvast de nodige bezuinigingen aangekondigd. 

In Delft ontstond enige commotie nadat bleek dat de Gemeente de beheerders van de vier bewaakte speeltuinen in Delft weg wilde bezuinigen. De Gemeente wilde hier 67.000 euro mee besparen, maar kwam later terug op die plannen. 

De Marokkaanse gemeenschap opende eind oktober de nieuwe moskee aan de Vulcanusweg. 

Goed nieuws voor de Delftse Rugby-dames, want in oktober 2009 werd bekend dat hun favoriete sport een Olympische sport wordt. En zo kwam een Olympische droom voor sommige Delftse rugbydames opeens wel heel dichtbij. 

Nadat een kapotte bovenleiding een tram tot stilstand bracht, liep het verkeer in Delft vast. MKB Delft reageerde door te zeggen dat de Gemeente te veel straten tegelijkertijd openbreekt. Als daar niet beter over wordt nagedacht, kan er de komende periode wel eens vaker een verkeersinfarct ontstaan, vreesde Richard Wernerkinck van MKB Delft. 

Op het Thorbeckepleintje in Delft waren Rob Verlinden en de Tuinruimers een week lang van de partij om het pleintje een make-over te laten ondergaan. 

Aan jarenlang gesteggel over de Wallertuin kwam een eind. Eigenaar Chris Oomen mag met zijn tuin aan de slag gaan, maar hij moet 34 oude bomen laten staan zodat de ruige dwergvleermuis hier kan paren, zo bepaalde de rechter. 

Het bestuur van Fortuna/MHIR luidde de noodklok. Als er geen nieuwe penningmeester en een nieuwe secretaris zouden komen, werd de vereniging opgeheven, zo lazen de leden in een brief. Die oproep was niet aan dovemans oren gericht, want op de brief reageerden enkele potentiële kandidaten.


November: Inenten tegen de griep en het Beste Idee van Nederland komt uit Delft

Bas Verkerk blijft ook de komende jaren nog Burgemeester van Delft, zo maakte de Gemeenteraad begin november bekend. In een besloten vergadering spraken de raadsleden over zijn herbenoeming. Later ontstond er enige commotie nadat Wethouder Vuijk op internet berichtte over de stemverhouding. Hiermee zou Vuijk volgens sommige raadsleden vertrouwelijke informatie hebben gelekt.
Na het plaatsen van twee paaltjes in het wegdek, is de Gasthuislaan voortaan autoluw. En daar is, zo bleek tijdens de officiële afsluiting van de straat, eigenlijk iedereen blij mee. 

Ook voor Speakers was het jaar 2009 het jaar van de economische crisis. De inkomsten liepen het afgelopen jaar terug en Speakers kampte met een tekort van 70.000 euro. De hulp van de Gemeente werd ingeroepen, en niet voor niets. Nadat bleek dat er in de boekhouding niets vreemds stond, kreeg Speakers die financiële steun en kon het poppodium open blijven. 

Nog meer gevolgen van de crisis, maar dan een positieve: Door de zwakkere dollar is de goudprijs tot een recordhoogte gestegen. Ook Delftenaren gingen daarom naar de juwelier en de goudhandelaar om hun bling-bling tegen een goede prijs te verkopen. 

In Delft werd eind november de eerste zelfhulpgroep voor cocaïneverslaafden begonnen. 

De literaire kroegentocht Dichter bij de Bar vierde haar eerste lustrum, en hoe. Samen met de lezers van Delft op Zondag schreef Arjen Duinker een stadsgedicht, die hij tijdens het evenement voordroeg. 

Uit de categorie opmerkelijk sportnieuws: Terrence van Koppen, de topscorer van SEP, wist in de thuiswedstrijd tegen Concordia uit een inworp te scoren.
De bekende Delftse bassist en rasmuzikant Frank Papendrecht overlijdt op 56-jarige leeftijd aan een hartaanval. 

November was ook in 2009 weer de maand dat het Carnaval begon. Peter van der Salm trad af als grootvorst en werd na elf jaar opgevolgd door Johan Lispet. Stadsprins Jos van Esschoten droeg zijn werk als stadsprins over aan Frans Heijstraten, die het komende jaar als Stadsprins Frans de 4de Kabbelaar de 34ste door het leven gaat. 

MKB Haaglanden concludeerde dat de Gemeente Delft de minst ondernemersvriendelijke gemeente van Haaglanden is. Als ‘beloning’ hiervoor gaven zij de Gemeente Delft de Paarse Krokodil. 

Net als in de rest van het land werd ook in Delft ingeend tegen de Mexicaanse griep. Iedereen die tot de risicogroep behoorde, kon bij Sporthal Brasserskade zijn of haar prikje tegen de griep halen. 

De finale van het tv-programma Het Beste Idee van Nederland werd een Delftse aangelegenheid. Twee Delftse ideeën schopten het tot de finale en één Delfts idee werd zelfs hèt beste idee van Nederland. De drie Delftse basisschoolleerlingen Siem, Merlijn en Camiel wisten met hun ZzzleepLight, een lamp die steeds minder fel brandt, de jury te overtuigen. De ZzzleepLight wordt in productie genomen en de jongens winnen een geldbedrag van 25.000 euro. 

Aan een 155 jaar lange geschiedenis van Slagerij Valkenburg kwam eind november een eind, slager Jan Valkenburg sloot definitief te deuren van de slagerij aan de Brabantse Turfmarkt.


December: Fietsenchaos op het station en autochaos op een kruispunt zonder stoplichten

Chaos op het treinstation Delft. Niet vanwege vertragingen, maar omdat stationsbezoekers hun rijwiel overal neerzetten, ook op plekken waar dit niet mag. De Gemeente reageert door verkeerd geplaatste fietsen te verwijderen. 

Chaos ontstond ook op het kruispunt tussen de Kruithuisweg en de Voorhofdreef. Door werkzaamheden aan de verkeerslichten ontstonden soms lang files. Verkeersregelaars moesten het verkeer weer in goede banen leiden. 

Twee voetbaltrainers in het Delftse haalden de winterstop niet. Willem Berkien hield het bij de heren van KFC ’71 voor gezien en ook Chris Jansen en Delfia gingen uit elkaar. 

Bij de bouw van de Spoortunnel diende de eerste tegenslag zich aan. In de grond worden een aantal ‘weesleidingen’ aangetroffen die door de beheerders zelf moeten worden omgelegd, en dat kost tijd... De vertraging met het omleggen van de kabels en leidingen heeft echter geen gevolgen voor de rest van het project, zo liet het Ontwikkelbedrijf Spoorzone Delft weten. 

Delft en de rest van het land werden getroffen door hevige sneeuwval. Delftenaren trokken massaal de buitenlucht in om te genieten van het winterse weer. Automobilisten waren minder blij met de winterse neerslag, die voor gladde en soms zelfs onbegaanbare wegen zorgt. 

Hans van Bemmel wordt uitgeroepen tot Bekendste Delftenaar 2009. Van Bemmel, die zich bijna dagelijks inzet voor zijn stadsgenoten, volgt hiermee Truus Feyge op, die in 2008 werd uitgeroepen tot Bekendste Delftenaar.

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12