Afbeelding

Een leven langs de tennisvelden levert Henk Koster een mooie award op

Algemeen

Editie: Week 50, Jaargang 22 |

Henk Koster staat na het uitreiken van de award zelf in het middelpunt – en op de foto.

DELFT – De Delftse fotograaf Henk Koster fotografeerde al vele gelukkige winnaars van tenniswedstrijden en -toernooien. Afgelopen maandag viel hij op het Tennisser van het Jaar-gala zelf in de prijzen.

Koster kreeg de ‘Award for Services to the Game’, een onderscheiding die werd toegekend door de Internationale Tennis Federatie (ITF). Dit nieuws vernam hij in september al, maar afgelopen week werd Koster plots en tot zijn eigen verbazing naar voren geroepen op het tennisgala. Net als dat het hem verbaasde toen hij voor het eerst vernam dat hij de onderscheiding zou krijgen. “Ik had een heel druk seizoen gehad. Na de Davis Cup ben ik met vakantie gegaan. Toen ik daar in een restaurant even internet had, kreeg ik opeens allemaal berichtjes en e-mails binnen. Allemaal gelukswensen. Bleek dat ik de ‘Award for Services to the Game’ had gewonnen. Ik heb toen de bond gebeld en gevraagd: Wat is dit? Bleek dat die prijs in Abu Dhabi was toegekend en de bond hierover een bericht op de website had gezet.”


Na de verbazing volgde trots. “Ja, zo’n award is iets om trots op te zijn en ik ben er ook heel trots op. Het een hele mooie award, heel fijn om te krijgen. ITF is wel het grootste orgaan op tennisgebied, zoals de FIFA dat bij het voetbal is. Als ik van hen een award krijg voor m’n levenslange inzet voor de tennissport, dan voel ik me heel erg gewaardeerd.” Maandag kreeg Koster de prijs uitgereikt op het Tennisser van het Jaar-gala. “Ik was er totaal niet op voorbereid. Ik was daar gewoon om foto’s te maken. Werd ik opeens naar voren gehaald. Ik was er behoorlijk van onze de indruk.” Grote spelers uit de Nederlandse tennissport, zoals Richard Krajicek, Paul Haarhuis en Kristie Boogert, waren aanwezig en vertelden op het podium iets over Koster. “Al die loftuitingen die ik kreeg, echt heel bijzonder.”

Mooi stukje
Koster fotografeerde in z’n jaren langs de tennisvelden al vele winnaar, maar won zelf ook de nodige prijzen. Zoals de Zilveren Camera in de categorie Sport en drie keer de Wimbledon-fotocompetitie. “NRC schreef daar van de zomer een mooi stukje over. Ze noemden me de enige Nederlander die drie keer Wimbledon heeft gewonnen. De Wimbledon-fotocompetitie winnen is eigenlijk wel de hoogst haalbare prijs. Je zit daar met de beste vijftig tennisfotografen van de wereld die elke dag proberen de mooiste plaat te maken. Uit twaalf dagwinnaars wordt na het toernooi één overall winnaar gekozen.” Drie keer viel de keuze dus op een foto van de Delftse fotograaf. En daar zat niet die beroemde foto van Krajicek bij, die na het winnen van het toernooi met gebalde vuisten en op z’n knieën juicht. Wel een van Serena Williams, die na een overwinning een schaal ontving. “Een honderdste van een seconde reflecteerde de zon via die schaal in haar gezicht. Iedere fotograaf hoopte dat moment te hebben en ik had het. Als enige. Ik sprong van m’n stoel, zo van: Wow! Iedereen stond daarna achter me om die foto te bekijken. Dat zijn grote overwinningen voor een fotograaf.”


De wereld en de tennissport zijn voorlopig nog niet van Henk Koster af. Hij noemt z’n werk geen werk maar een ‘verschrikkelijk uit de hand gelopen hobby’. “Ik ben nooit aan het werk, altijd aan het hobbyen. Daarom moet ik weleens opletten dat ik het niet te gek maak. Maar ik heb er altijd verschrikkelijk veel plezier in. Om met zoveel plezier te werken; dat maakt het leven aangenaam.”

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12