De kracht van Delft is al groot maar kan nog groter, vindt TICD-projectmanager Sikkens

Algemeen

Jan Roelf Sikkens is projectmanager TIC-Delft. “De wereld weet Delft wel te vinden, maar we zijn wel eens te bescheiden.”

DELFT – In het Techniek OntmoetingsPunt wordt woensdag 26 oktober gedebatteerd over de economische kwesties rond het Masterplan Technologische Innovatie Campus Delft (TIC-Delft). In dit masterplan beschrijven de Gemeente Delft en de TU Delft de gezamenlijke ambitie om in Delft een complete innovatiecampus van (inter)nationale betekenis te realiseren met de naam TIC-Delft. Dit plan moet aan het einde van dit jaar klaar zijn. Het is niet de eerste keer dat hierover in het TOP wordt gesproken.

Eerder dit jaar werden de eerste plannen gepresenteerd. “Die werden toen erg enthousiast ontvangen”, weet Jan Roelf Sikkens nog. Hij is namens de Gemeente de projectmanager TIC-Delft. “Die avond ging toen over de vraag waar we met Delft naartoe moeten op het gebied van techniek en innovatie. We gaven een eerste voorzet en die werd positief ontvangen.”

De aanwezigen wilden echter meer uitgewerkte plannen zien en ook gaven zij aan meerdere betrokken partijen te willen. De Gemeente Delft, die in dit project de rol van aanjager op zich heeft genomen, is inmiddels heel wat partijen afgegaan en veel van hen hebben wel oren naar de plannen rond TIC-Delft.

De kracht van Delft
De vraag ‘Hoe versterken we de kracht van Delft’ staat woensdag in TOP centraal. Sikkens kan alvast verklappen hoe we die kracht volgens sommige organisaties kunnen versterken. Dat kan bijvoorbeeld, vertelt hij, door Delft aantrekkelijker te maken voor buitenlandse werknemers en studenten. “Want er komen steeds meer hoogleraren uit het buitenland, daar moeten we voor zorgen”, licht hij toe. “Delft heeft daarnaast zó’n goede naam in de wereld. Toen New Orleans overstroomde, werden niet voor niets Delftse ingenieurs oproepen. De wereld weet Delft wel te vinden, maar we zijn wel eens te bescheiden.” Een derde manier om de kracht van Delft te versterken is door samenwerkingsverbanden aan te gaan. “Als we binnen Delft samenwerken aan grote innovatieprojecten dan kunnen we Delft daarmee versterken. Het was tijdens de eerste bijeenkomst goed om te zien dat bedrijven als DSM en Deltares elkaar leren kennen en samen dingen gaan ondernemen. Zó moeten we het hebben.”

De Gemeente heeft hierin geen leidende rol, geeft Sikkens aan. “We hebben een initiërende rol en we leggen verbindingen. De Gemeente zorgt in de projecten uiteindelijk voor vergunningen en bestemmingsplannen. Het merendeel van de projecten komt echter van anderen, zoals het rijk, de provincie, DSM of TNO. Wij zijn de aanjagers.”

Het debat in TOP is volgens Jan Roelf Sikkens voor iedereen interessant. “Omdat je een kijkje kan nemen in de plannen van bedrijven en de mensen daarachter. We roepen vooral ook ondernemers uit de stad om te komen.” Dat hoeven geen technische bedrijven te zijn. “Ook de banketbakker kan komen, want alle bedrijven zullen in de toekomst op de campus ook catering nodig. De Delftse middenstand kan hier iets in betekenen.”

Versterken
De Technologische Innovatie Campus is niet het enige waar de Gemeente Delft de kracht van Delft mee probeert te versterken. “Vanuit de Haagse Hogeschool komt de roep om een MBO-opleidingen in Delft te hebben waar mensen worden opgeleid die kunnen maken wat anderen verzinnen. De Gemeente is actief bezig om zo’n technische MBO-opleiding naar Delft te halen, want we willen dat technische vmbo’ers in Delft een goede aansluiting op hun opleiding vinden. 

De komende jaren wordt in Delft dan ook flink geïnvesteerd in kenniseconomie. En dat terwijl er op andere fronten flink bezuinigd wordt. Niet zelden plaatsten oppositiepartijen hier de afgelopen maanden hun kritische kanttekeningen bij. Investeringen in de kenniseconomie kunnen Delft echter uit de crisis helpen, denkt Sikkens. “De grootste kans om de Delftse economie te laten groeien, ligt in de kenniseconomie”, stelt hij. “Als we willen concurreren met landen als China en de Verenigde Staten dan moeten we investeren. We hebben met de TU Delft goud in handen. We moeten nu zorgen dat die kennis maximaal wordt ingezet. We worden vaak weggeconcurreerd door China, maar we zijn hier beter in het ontwikkelen van projecten en we kunnen er nog in groeien.” Daarvoor moet echter wel een klimaat worden geschapen waarin de bedrijven dicht bij elkaar zitten. “Zodat ze gebruik kunnen maken van elkaars faciliteiten en elkaar makkelijk kunnen vinden. Je kunt dan met relatief weinig geld veel realiseren.”

Het debat over de economische kwesties rond TICD begint woensdag 26 oktober rond 20.30 uur in TOP. Wethouder Pieter Guldemond en Marco Waas van de TU Delft trappen af met een stand van zaken rond het masterplan. Daarna volgt een debat, dat wordt aangejaagd door DSM-directeur Frank Teeuwisse, Medical Delta-coördinator Roel kamerling en Bart Ahsmann van de faculteit Industrieel ontwerpen. Het debat staat onder leiding van Nico Jouwe en is gratis toegankelijk. (JN)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12