Afbeelding

Even bellen met - Jeroen van Oort

vaste rubrieken

Het onafhankelijk gemeenteraadslid trad afgelopen week terug uit de raad.

- Waarom stap je uit de gemeenteraad?
“De situatie zoals deze nu is, is voor mij als CDA-lid niet ideaal. Nu het kabinet is gevallen, leek dat me een mooie gelegenheid om te stoppen. Met de Delftse CDA-fractie bleek geen samenwerking mogelijk. Ik heb met bijna alle raadsleden goed contact, behalve met het CDA. Het is gierend uit de klauwen gelopen. Tijdens landelijke CDA-bijeenkomsten hebben mensen wel begrip voor het feit dat ik uit de partij ben gestapt. Tegelijkertijd stellen ze hier vragen over en dat is logisch. Ik zou dat ook doen. Als er straks nieuwe verkiezingen komen en ik help met campagne voeren, dan ga ik vragen krijgen. ‘Je loopt met een CDA-pet, maar zit niet voor het CDA in de raad’. Wat moet ik dan zeggen?”

- Ga je nu voor een zetel in de Tweede Kamer?
“Dat is verre toekomstmuziek, het zit niet zo in de planning. Ik zou het leuk vinden om in een aantal commissies deel te nemen.”

‘Het is gierend uit de klauwen gelopen’

- Waarom was je ook alweer onafhankelijk raadslid?
“Dat is een lang verhaal. Binnen de fractie werd niet meer gesproken over het nieuwe Stadskantoor. Ook wat andere onderwerpen betreft ben ik meer zelfstandig gaan communiceren. Ik vond dat er binnen het CDA een gebrek aan communicatie was en dat er ook onwil was om het over de grotere onderwerpen te hebben. Mij werd verweten dat ik m’n eigen koers voer en dat we zo niet konden samenwerken.”

- Je was ruim een jaar onafhankelijk raadslid. Waren dat dertien fantastische maanden?
“Ik heb het met ontzettend veel plezier gedaan. Tegelijkertijd werd ik er de laatste maanden niet vrolijk van.”

- Waarom niet?
“Je bent als onderdeel van een club begonnen. Ik was heel erg met de partij bezig, maar dan zitten er opeens drie CDA’ers tegenover je waar je niet echt bij hoort.”

- Voelde je je daardoor wel eens eenzaam in de raad?
“Dat niet. Ik heb vanaf het begin af aan goed samengewerkt met andere partijen. Bovendien heb ik met moties en amendementen best een aantal leuke dingen voor elkaar weten te krijgen.”

- Wat ga je nu doen?
“Ik ga in elk geval van alles voor het CDA doen. Daarnaast heb ik thuis een piano die de laatste tijd onaangeroerd stond, maar de buren kunnen weer oordopjes gaan kopen, haha. De raad kostte me zo’n twintig tot dertig uur per week. Ik heb nu dus weer een hoop vrije tijd.” (JN)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12