Afbeelding

Even bellen met - Sep Schaffers

vaste rubrieken

‘Zij durft!,’ is het eerste boek van tekstschrijver Sep Schaffers. Hierin interviewt ze tien vrouwen die de sprong naar het ondernemerschap waagden.

- Waarom dit boek?
“Toen ik begon met het schrijven van dit boek, was ik net ondernemer geworden. Ik was benieuwd hoe andere vrouwen dat hadden aangepakt. Daarnaast ben ik dol op verhalen. Deze combinatie was het helemaal.”

- Het boek heet ‘Zij durft!’ Heb je zelf angsten moeten overwinnen?
“Nou, zo erg was het ook weer niet... Toen ik mijn baan als radioredacteur opgaf, had ik een paar opdrachtgevers. Ik heb wel flink aan de weg moeten timmeren om genoeg werk te krijgen. Het spannendste vond ik de verandering van mijn werkzaamheden. Ik had nooit eerder webteksten of artikelen voor vakbladen geschreven. Ik moest veel leren en wist niet of de opdrachtgevers mijn teksten goed zouden vinden. Aan de andere kant genoot ik direct van de vrijheid. Je kunt als ondernemer bijvoorbeeld zelf kiezen hoeveel workshops en cursussen je volgt.”

- Hoe heb je de vrouwen voor je boek geselecteerd?
“Op intuïtie. Ik wilde diverse portetten maken. De vrouwen verschillen in leeftijd, achtergrond en beroep. Er zit een smid bij, een uitvaartbegeleider, een wijnconsultant, een dame die eetbare bloemen kweekt...

- Wat hebben zij gemeen?
“Ze doen wat ze heel graag willen doen. Daarvoor zijn ze over hun twijfels heen gestapt.”

- Er staan alleen vrouwen in. Twijfelen die meer dan mannen?
“Ja, dat blijkt uit onderzoek. Ze vinden het moeilijker om te delegeren en hun bedrijf groeit minder snel. Vaak nemen ze een stap en dan toch weer een stapje terug. Er komt bijvoorbeeld in het boek een vrouw aan het woord die een chocoladewinkel heeft. Dat liep zo goed dat ze nog twee vestigingen opende. Op een gegeven moment merkte ze dat ze alleen nog aan het managen was, terwijl ze het meeste genoot van bonbons maken en verkopen. Ze heeft twee van de drie winkels gesloten.”

- Denk je dat deze vrouwen nu in crisistijd ook voor zichzelf waren begonnen?
“Ik denk dat de aarzeling groter zou zijn. Zeker wanneer er flinke investeringen nodig zijn. Toch, als de behoefte sterk genoeg is, doen mensen het toch. De Turkse vrouw in het boek is pas vorig jaar begonnen met haar eigen kraambureau. Ze had een meningsverschil met haar werkgever en dacht: ‘Nu wil ik het op mijn manier doen.”

- Worden we na het lezen van dit boek allemaal ondernemer?
“Dat kan ik niet voor anderen bepalen natuurlijk. Wie erover nadenkt, vindt wel veel inspiratie in verhalen van anderen.” (LT)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12